Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Φυλλορροεί ο στρατός της Ντόρας

Η χθεσινή πρόταση της Ν.Δ. για Εξεταστική Επιτροπή που θα ελέγξει την οικονομική διαχείριση στη χώρα από το 1981 έδωσε ακόμη μία ευκαιρία στην Ντόρα Μπακογιάννη να αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές της Ρηγίλλης, έστω κι αν τη συνυπέγραψε.
Φωτογραφία
Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο θεωρούν ότι το κρίσιμο τεστ για τις εσωκομματικές ισορροπίες ήταν η εκλογή του νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κων. Τασούλα, όπου υπήρξαν μόλις 7 διαρροές γαλάζιων βουλευτών. Και είναι πεπεισμένοι ότι η πρώην υπουργός έχει αρχίσει να ξεμένει από στρατεύματα...
Τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι η κάλπη στην Κ.Ο. θα μπορούσε να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην εικόνα της νέας ηγεσίας και εκτιμούν ότι με αυτόν τον στόχο ο πρώην υφυπουργός και βασικός υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη, ο Κων. Κιλτίδης, επέμεινε να γίνει ψηφοφορία, αν και ο κ. Τασούλας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Αναγνωρίζουν, ουσιαστικά, ότι όλα έγιναν για να καταγραφεί ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στη νέα ηγεσία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέσα από τον μεγάλο αριθμό λευκών ψηφοδελτίων που θα συνόδευε την εκλογή Τασούλα.
Νέα δεδομένα.
Πριν από την 29η Νοεμβρίου και την εκλογή του κ. Σαμαρά είχε δημιουργηθεί μια εικόνα υπεροπλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τουλάχιστον 30 βουλευτές είχαν ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητάς της και άλλοι τόσοι εμφανίζονταν να τη στηρίζουν στο παρασκήνιο. Ωστόσο, τα 7 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια στην εκλογή Τασούλα για τους περισσότερους στη Ν.Δ. φανερώνουν ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και οι βουλευτές στοιχίζονται πίσω από τον νέο αρχηγό.
Από το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη αρνούνται κατηγορηματικά ότι η κάλπη στην Κ.Ο. ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» που άρχισε μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά και επιμένουν ότι ο Κων. Κιλτίδης κινήθηκε αυτοβούλως. Το μήνυμα είναι ότι εάν η πρώην υπουργός επιθυμούσε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα Τασούλα το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Αντιθέτως, αναφέρουν, υπήρξαν ελάχιστες διαρροές επειδή όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοια γραμμή, αλλά και γιατί ο πυρήνας των βουλευτών που βρίσκεται δίπλα στην κ. Μπακογιάννη στήριξε την εκλογή Τασούλα. Περίμεναν διαρροές. Η θέση αυτή δεν πείθει τη νέα ηγεσία, η οποία εκτιμά ότι η πρώην υπουργός ακόμη και εάν δεν υποκίνησε θα μπορούσε να «συγκρατήσει» τον κ. Κιλτίδη. «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι...» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, υπονοώντας ότι η κ. Μπακογιάννη ανέμενε δεκάδες διαρροές. Και παρά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις της πρώην υπουργού από τις επιλογές της Ρηγίλλης, όπως οι ενστάσεις της για την Εξεταστική, θεωρούν ότι πλέον όλο και λιγότεροι γαλάζιοι βουλευτές θα στηρίζουν τις θέσεις της. Τη συρρίκνωση των ντορικών στη γαλάζια Κ.Ο. παραδέχονται ακόμη και βουλευτές που έδωσαν δημόσια μάχη για την εκλογή της στην αρχηγία του κόμματος, κάνοντας λόγο για «φυσιολογική εξέλιξη», αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε έναν ανταρτοπόλεμο κατά της νέας ηγεσίας. Παράλληλα κρίνουν ότι στη συρρίκνωση αυτή έχουν οδηγήσει και κινήσεις που έγιναν τόσο από την πλευρά του κ. Σαμαρά όσο και της κ. Μπακογιάννη:
1 Κομβικό σημείο θεωρείται η ρήξη της πρώην υπουργού με τον Κ. Καραμανλή που αναγκάζει στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας τα οποία κινήθηκαν υπέρ της εκλογή της, όπως οι κ.κ. Δημ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος, να αποστασιοποιηθούν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο πρώην υφυπουργός Αθ. Νάκος, ο οποίος βρήκε πλέον ρόλο στην Οργανωτική Επιτροπή του γαλάζιου Συνεδρίου και θέλει να κλείσει τα μέτωπα στη Μαγνησία με βασικούς ανταγωνιστές του (Γ. Σούρλας, Ζέττα Μακρή) που στήριξαν τον κ. Σαμαρά.
2 «Έσπασε» το μέτωπο της Κρήτης, που ήλεγχε αποκλειστικά η κ. Μπακογιάννη, καθώς οι Εμμ. Κεφαλογιάννης, Ι. Πλακιωτάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη βρήκαν θέση στο νέο κομματικό οργανόγραμμα και είναι προφανές ότι επιθυμούν να παραμείνουν σε πορεία σύμπλευσης με τη νέα ηγεσία.
3 Η αξιοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά έχει «βραχυκυκλώσει» πολλά στελέχη της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας που βλέπουν ότι τα δύο αδέλφια δεν έχουν κοινό βηματισμό.
4 Η κ. Μπακογιάννη έχει απομείνει χωρίς «στρατηγούς», καθώς οι κ.κ. Ευαγ. Μεϊμαράκης και Άρης Σπηλιωτόπουλος που είχαν αναλάβει προεκλογικά αυτόν τον ρόλο φαίνεται να ακολουθούν πλέον τη δική τους πορεία και αποφεύγουν κινήσεις που θα προκαλούσαν ένταση με το νέο κομματικό επιτελείο. Είναι εμφανές ότι οι δύο πρώην υπουργοί αναμένουν στο προσεχές μέλλον την αξιοποίησή τους από τον κ. Σαμαρά, ενώ αρκετοί στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν να είναι και οι δύο κεντρικά πρόσωπα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά