Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η διαφορά

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ο πολιτικός που έχει την απάντηση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Σχεδόν όλοι νομίζουν ότι γεννήθηκε ό,τι είναι σήμερα. Λίγοι ξέρουν ότι έγινε πολύ αργότερα. Π.χ. όταν στα σαράντα του ζήτησε άδεια από τη Βουλή για να παρακολουθήσει έναν νέο κύκλο σπουδών. «Είσαι με τα καλά σου; Αν φύγεις τώρα, δεν ξαναβγαίνεις βουλευτής» του έλεγαν. Βγήκε πολλά περισσότερα από βουλευτής. Σε έναν βαθμό το οφείλει στην πειθαρχημένη ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα- ιδίως όταν δυσκολεύουν. Το έφερε μαζί του όταν επέστρεψε το 1993 από το Χάρβαρντ.
Εκεί γνώρισε και τον καθηγητή Ρόναλντ Χάιφετζ. Τον κάλεσε προχθές στην Αθήνα για να κάνει στο ΠΑΣΟΚ σεμινάριο με τίτλο: «Η ηγεσία σε περίοδο κρίσης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να γίνεις ηγέτης πρέπει να είσαι ηγετικός. Δηλαδή να ξέρεις τι κάνεις όταν όλος ο κόσμος γύρω σου κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Το σεμινάριο ήταν κυρίως για κυβερνητικά στελέχη. Λόγω της συγκυρίας, θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν. Αλλά οι μεγαλοϋπουργοί δεν πήγαν.
Οι περισσότεροι είχαν κάποια πειστική δικαιολογία. Αλλά και να μην είχαν, πάλι δεν θα πήγαιναν. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτά τα πράγματα αφ΄ υψηλού δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο οργανώθηκε το σεμινάριο. Δεν είναι βέβαιο ότι το κατάλαβαν και όσοι το παρακολούθησαναπόδειξη πως στην ώρα των διευκρινιστικών ερωτήσεων ρωτούσαν τον Χάιφετζ αν έχει καμιά καλή ιδέα για το υπουργείο τους! Ωστόσο, ανάμεσα σ΄ αυτούς που το παρακολούθησαν και αυτούς που το σνομπάρισαν υπάρχει πλέον μια διαφορά. Αυτή η διαφορά τέμνει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Για όσους δεν κατάλαβαν: τα παραδοσιακά κριτήρια στην αξιολόγηση των στελεχών σταμάτησαν να ισχύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχαν σταματήσει πριν από δύο χρόνια να ισχύουν και στην Ιπποκράτους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρακολούθησε το σεμινάριο από το πρώτο θρανίο. Έμεινε ως το τέλος και ας παίζει στα δάκτυλα αυτά που ακούστηκαν. Στις σημειώσεις του υπάρχουν τα ονόματα όσων απουσίασαν. Παλαιότερα μειδιούσαν όταν έβγαζε το λάπτοπ στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου. Αργότερα έβλεπαν με μισό μάτι τα παιδιά με τα μπλάκμπερι που τον περιστοίχιζαν. Σήμερα τους διαφεύγει ότι ως Πρωθυπουργός ακολουθεί αυτό που έλεγε ένας παλιός αμερικανός πολιτικός: «Ηγεσία είναι η τέχνη να βάζεις κάποιον να κάνει αυτό που θέλεις, επειδή θέλει να το κάνει». 

Του Γιώργου Λακόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά