Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υποβάθμιση και για την Ισπανία, σκληρή λιτότητα στην Πορτογαλία

Η Ισπανία μπαίνει τώρα, όπως όλα δείχνουν, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η προτίμηση των αγορών στο «χοιροστάσιο» του ευρωπαϊκού Νότου (τα περίφημα ΡΙGS: Ρortugal, Ιtaly, Greece, Spain) επιβεβαιώθηκε χθες. Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες (στο Α-) από τον οίκο Standard & Ρoor΄s, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε χθες σε ΑΑ από ΑΑ+ και την άλλη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η S&Ρ επισημαίνει ότι οι προοπτικές της χώρας είναι αρνητικές εξαιτίας της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης της οικονομίας της, αφήνοντας το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβάθμιση σε περίπτωση που η Ισπανία δεν καταφέρει να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τα σενάρια για διάχυση των προβλημάτων της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τον ίδιο οίκο που συνιστούσε αγορά μετοχών της Lehman Βrothers μία εβδομάδα προτού καταρρεύσει, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποστηρίζει ότι δέχεται επίθεση από τις αγορές και «τρέχει» για να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα λιτότητας. Χθες οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας κατρακύλησαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών εξαιτίας φημών ότι έπονται και άλλες υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο το χρηματιστήριο ανέκαμψε μόλις έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο σοσιαλιστής Ζοζέ Σόκρατες, και ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πάσος Κοέλιο συμφώνησαν να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και δεσμεύθηκαν ότι θα τα στηρίξουν από κοινού σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Τα μέτραπου προωθούνται άμεσα μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι:

* Πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα.

* Περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

* Περικοπές επιδομάτων. * Αναστολή δημοσίων έργων. * Μείωση των αμυντικών δαπανών. * Επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος προβλέπει ότι η χώρα θα αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω της ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, της περιστολής των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 40% και της σταδιακής μείωσης των 700.000

δημοσίων υπαλλήλων.
TO BHMA
Σχόλιο: Τόνισα με χρώμα τη παράγραφο που θα πρέπει να διαβάσει κάθε σώφρων Έλληνας πατριώτης πολιτικός.Σε στιγμές κρίσης τα πάντα παραμερίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά