Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Λέξεις χωρίς σημασία

Πλήρης εμπνεύσεως, ο Αντώνης Σαμαράς διεκτραγωδεί από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. την έκπτωση των παλιών καλών αξιών και προτύπων: «Στη θέση τους άνθησε η φτήνια του ακριβού lifestyle. Ο εξυπνακισμός που υποκατέστησε την ευφυΐα. Η αυθάδεια που υποκατέστησε την αξιοπρέπεια. Το θράσος που υποκατέστησε το θάρρος. Η εύκολη ανέλιξη που υποκατέστησε την κοινωνική διάκριση. Η άναρθρη κραυγή που υποκατέστησε τον Λόγο. Τα προνόμια που υποκατέστησαν τα δικαιώματα. Και η αλαζονεία που υποκατέστησε το δημόσιο ήθος. Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ τα έφερε. Το ΠΑΣΟΚ τα εμπέδωσε. Το ΠΑΣΟΚ τα υπερασπίστηκε».
Σύμφωνοι. Ομως, καθώς περνούν αστραπιαία από την οθόνη του μυαλού μου οι ευγενείς μορφές του Αρη Σπηλιωτόπουλου, του Γιάννη Μανώλη, του Κώστα Μαρκόπουλου, του Μάκη Γιακουμάτου και άλλων, διερωτώμαι τι έκανε ακριβώς η Ν.Δ. ενόσω συνέβαιναν αυτές οι αλλαγές. «Εμείς άλλοτε τα πολεμήσαμε, άλλοτε τα αποδεχθήκαμε ή τα ανεχθήκαμε -και πολύ κακώς κάναμε- κι άλλοτε προσπαθήσαμε να τα αλλάξουμε...», ήταν η εξήγηση του προέδρου της Ν.Δ. σε ντροπαλό ύφος.
Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει, παρακάτω στην ομιλία του, να κομπάσει για το βάθος της αυτοκριτικής που πέτυχε η Ν.Δ.: «Πρωτοστατούμε όμως στη Νέα Μεταπολίτευση γιατί κάναμε και την αυτοκριτική για τα σφάλματά μας. Ποτέ κόμμα δεν έκανε τόσο βαθιά και τολμηρή αυτοκριτική όσο η Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες». Τι μου λέτε! Σοβαρά;
Σκοπός της αυτοκριτικής δεν είναι η αυτομαστίγωση. Δεν γίνεται ούτε για τον προσωπικό ηθικό εξαγνισμό ούτε για την ικανοποίηση του όχλου. Σκοπός της αυτοκριτικής είναι η καλύτερη κατανόηση της πορείας. Φαίνεται ότι ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει (ή θέλει τους άλλους να το πιστέψουν...) ότι αυτοκριτική είναι η ρηχή ανάλυση του ΠΑΣΟΚ ως πολιτισμικού φαινομένου, σε συνδυασμό με το βαρετό κρυφτούλι, που παίχτηκε επί μήνες, με τις φήμες και τις διαρροές για τα ανεπιθύμητα «βαρίδια», χωρίς ποτέ να δοθεί στη δημοσιότητα από το κόμμα ένα συγκροτημένο κείμενο για τα αίτια της αποτυχίας της «Νέας Διακυβέρνησης». Εφόσον είναι έτσι, τότε πολύ κακώς δεν περιέλαβε στον κατάλογο των εκπτώσεων και το ότι, στον πολιτικό λόγο, οι λέξεις έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους...
Σ.Κασιμάτης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. ΚΟΙΤΑ ΒΑΣΙΛΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ. ΟΥΤΕ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΑΡΘΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΝΑ SITE ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣΣΣΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ (ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΧ ΠΑΣΟΚ-ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΚΛΠ) ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.

    ΑΝ ΚΑΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά