Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο Αντώνης στα χνάρια της Αλέκας

Στα πολιτικά βήματα του... Περισσού κινείται τους τελευταίους μήνες εντός της ελληνικής επικράτειας ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ασκώντας δριμεία αντιπολίτευση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ θα εντείνει τις επιθέσεις του στον Πρωθυπουργό. Με υψωμένη την αντιμνημονιακή σημαία στις προεκλογικές περιοδείες του ανά την επικράτεια, επιχειρεί να κερδίσει εκλογικούς πόντους με ιδιαίτερα επιθετικές αναφορές στο μνημόνιο, το οποίο, όπως λέει, «έχει δέσει χειροπόδαρα τη χώρα». Η «εξωσυμβατική»- για κεντροδεξιό κόμμα- στάση και ρητορική τον φέρνει στο ίδιο πολιτικό μετερίζι με τις... δυνάμεις του ΚΚΕ, και κυρίως του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αριστερών εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων που μάχονται κατά του μνημονίου, αλλά με διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση και κοσμοθεωρία.

Κριτική και κατηγορίες για «διγλωσσία»

Αν και στο εσωτερικό μέτωπο πρωτοστατεί στην αντιμνημονιακή πολιτική, προ ημερών- κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματοςακολούθησε πιο μετριοπαθή γραμμή. Πολλοί είπαν ότι η ΝΔ υπέστειλε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης την αντιμνημονιακή σημαία, ενώ δόθηκε η αφορμή στην κυβέρνηση να τον κατηγορήσει για «διγλωσσία», εξοργίζοντας τη Ρηγίλλης, η οποία επιτέθηκε μιλώντας για γραφικότητες.

Η πρόσφατη στάση του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, όπου είπε ότι η ΝΔ υποστηρίζει «μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» αλλά και τις «διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση», προκάλεσε πλήθος σχόλια εντός και εκτός κόμματος και όξυνε την πολιτική αντιπαράθεση λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η σύγκρουση ΝΔ - ΠαΣοΚ και οι κατηγορίες περί «διγλωσσίας» έδωσαν την αφορμή σε άσπονδους φίλους του κ. Σαμαρά να θυμηθούν την πρόσφατη επιθετική φράση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη : «Ο κ.Σαμαράς είναι προφανές ότι νιώθει πιο άνετα στην ίδια παράταξη με την κυρίαΠαπαρήγα και τον κ. Τσίπρα,γι΄ αυτό και επιδιώκει να μεταλλάξει τη Νέα Δημοκρατίασε ένα λαϊκίστικο, αντιευρωπαϊκόκόμμα, το οποίο γίνεται όλο και πιο μικρό».

«Λαϊκή» ή «αστική» Δεξιά

Παρά την κριτική που ασκείται στον κ. Σαμαρά για τη στάση της ΝΔ και την αντιπολιτευτική τακτική της, όχι μόνο στο θέμα του μνημονίου αλλά και σε άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η στρατηγική τους δικαιώνεται. «Εμείς θα δικαιωθούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η λαϊκή στροφή της ΝΔαποδίδει καρπούς και όλα όσα ακούγονται περί ταύτισης του κόμματος με το ΚΚΕ είναι γελοιότητες» απαντούν σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του κ. Σαμαρά.

Κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι να προσελκύσει ξανά τους «μη προνομιούχους» ψηφοφόρους, αλλά και σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης, και ετοιμάζεται για ολοκληρωτική στροφή μετά τις εκλογές σε θέματα καθημερινότητας, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία.

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του κ. Σαμαρά έχει ενοχλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά «επιχειρηματικά τζάκια» της χώρας που ήταν ιδεολογικά πιο κοντά στη ΝΔ. «Χάνουμε παραδοσιακούς συμμάχους μας» λένε βουλευτές, που θεωρούν ότι «τάχιστα το κόμμα- και ο κ. Σαμαράς- πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του και να ξαναπροσεγγίσει τον κόσμο των επιχειρηματιών».

«Είμαστε το κατ΄ εξοχήν αστικό κόμμα, και αυτό το έχουμε ξεχάσει τελευταίως. Καιρός να το ξαναθυμηθούμε» σημειώνει κεντρικός βουλευτής με υπουργική θητεία επί κυβερνήσεων του κ. Κ.Καραμανλή. Οι «προεδρικοί» εντός της ΚΟ της ΝΔ επιμένουν ότι το κόμμα πρέπει να επιμείνει στη σκληρή γραμμή. «Είναι μια καθαρά πατριωτική επιλογή» Νέα Δημοκρατία... εξωτερικού τονίζουν και υπεραμύνονται του λαϊκού χαρακτήρα του κόμματος, ενώ φουντώνει η συζήτηση για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.
Αλλα είπε πρόσφατα ο κ. Αντ. Σαμαράς στους κκ. Βίλφρεντ Μαρτένς (αριστερά) και Χέρμαν βαν Ρομπάι για το μνημόνιο...
Αν και κεντρικά το κόμμα αποδοκιμάζει τις ακραίες μορφές κινητοποίησης, η επιθετική ρητορική την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς για να συσπειρώσει την κομματική βάση δημιουργεί ένα ιδιαίτερα επιβαρημένο πολιτικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς τού επισημάνθηκε ότι πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική και να ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, αν και αρχικώς η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε με τελείως διαφορετικό ύφος στις Βρυξέλλες, αφού έμεινε στη Ρηγίλλης η αντιμνημονιακή σημαία, ενώ μίλησε ως και για δημοσιονομική πειθαρχία. Ο στόχος του ήταν να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τη ΝΔ από το ΕΛΚ και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση των αντιπροέδρων, κυρίως του κ. Δ. Αβραμόπουλου και δευτερευόντως του κ. Στ. Δήμα, αλλά και ενεργοποίηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για να βελτιωθεί η εικόνα του κόμματος στο εξωτερικό. Ηδη το πρώτο βήμα γίνεται με το συνέδριο που συνδιοργανώνεται στην Αθήνα τη μεθεπόμενη Πέμπτη από το Ινστιτούτο και το Ιδρυμα Αντενάουερ, πολιτικό think tank του κόμματος της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ .

Σχέδιο Μάο και το «Κίνημα της 29ης Νοεμβρίου»
«Σχέδιο Μάο» ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρηγίλλης στην προσπάθειά της να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του κ. Σαμαρά και να επιτύχει την επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης. Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο; «Να κατακτήσει το κέντρο από την περιφέρεια», όπως λένε οι «προεδρικοί», και σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται οι περιοδείες του κ. Σαμαρά από πόλη σε πόλη και από νομό σε νομό, που θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Βασικός στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, πρωτίστως με τη βάση του κόμματος, η οποία έχει απομακρυνθεί μετά την ταπεινωτική ήττα του περασμένου Οκτωβρίου.

Υπάρχουν όμως και κεντρικά στελέχη που μιλάνε και για το αποκαλούμενο «Κίνημα της 29ης Νοεμβρίου» που ενεργοποιείται στο παρασκήνιο. Ποιοι το αποτελούν; Βουλευτές και στελέχη που ανήκουν σε έναν κλειστό πυρήνα ο οποίος βοήθησε τον κ. Σαμαρά να εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009. Προκρίνουν την «κινηματική διαδικασία» και στόχος τους είναι να «ζωντανέψουν» οι «φιλοσαμαρικοί» πυρήνες στην επαρχία, ώστε να ενισχυθεί η πορεία του κόμματος στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.

Μπλόφα
Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός «μπλοφάρει» και ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αν και δημόσια δηλώνουν πανέτοιμοι, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, για μια εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές, αφού θεωρεί ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο έναν χρόνο μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα και με νωπές τις μνήμες από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πιστεύει ότι, εκτός από το μήνυμα που θα στείλουν στην κυβέρνηση, θα αποτελέσουν και πρόκριμα τόσο για τη μετέπειτα πορεία της ΝΔ όσο και για την εσωτερική συνοχή και τη διαμόρφωση ή όχι κλίματος επιστροφής σε τροχιά εξουσίας. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. KYR BASILH,TA SHMERINA ARTHRA SOY EINAI GELOIA!!!. O POLITHS DEN SKANIAZETAI GIA AUTA. AN DEN MPOREIS NA PEIS KATI POY TON BOHTHA APO TO PSYXOPLAKOMA KLEISE TO MAGAZI SOY, TA NEA GIA TA KKE,PASOK,ND DEN PIANOUN. Aυτά τα κόμματα από πάνω μέχρι κάτω είναι αδύνατον να αλλάξουν νοοτροπία, να έρθουν στην απαραίτητη για τη δημοκρατία συνεννόηση και να ακολουθήσουν ορθολογικές οδούς. Είναι μάλιστα τόσο πορωμένοι οι άνθρωποι και τόσο θερμοκέφαλοι που δε βλέπουν ότι έτσι και οι δύο αυτοκαταστρέφονται...
    Επιβεβαιώνετε με τa άρθρa σας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία νεωτερική δημοκρατία, παρά απλώς φατριαρχική οχλοκρατία. Πρόκειται περί φατριών που συγκερντρώνουν πλέον ανθρώπους χαμηλοτάτου επιπέδου που για να μπουν εκεί πρέπει να τους λείπει αυτοσεβασμός. Ως φατρίες που είναι εξαρτούν την ύπαρξή τους απλά από την κοκορομαχία και από τα ταπεινά ένστικτα του νικώ ή χάνω καταστρέφοντας τον αντίπαλο. ότι αυτό γίνεται επάνω στην πλάτη μίας κοινής μοίρας όλων που λέγεται πατρίδα, είναι παντελώς αδιάφορο και επουσιώδες, ίσως και ενοχλητικό! Το πρώτο πράγμα που μετράει είναι η φατρία, και σε αυτήν την περίπτωση, προτιμάται η αυτοκαταστροφή ακόμα, από το να παραδεχτούμε στην άλλη φατρία δικαίωμα να αποφασίζει!(apo thn Kathim.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας δεν σε υποχρέωσε να τα διαβάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLOG ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά