Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Κάτω τα χέρια από τα ΚΑΠΗ»



Ο Γιώργος Παπανδρέου σε επίσκεψή του στο Α'' ΚΑΠΗ του Δήµου Υµηττού (φωτογραφία αρχείου). Με αφορµή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση Προβόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογράµµισε: «Εµείς ήµασταν αυτοί που δώσαµε βάση στην τρίτη ηλικία»
Κάτω τα χέρια από τα ΚΑΠΗ, ήταν η αντίδραση του επίσηµου ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου να περισταλούν οι δραστηριότητές τους για λόγους λιτότητας.
Ο κ. Προβόπουλος µετά τη δηµοσιοποίηση της έκθεσής του για την οικονοµία δέχτηκε αυστηρή κριτική από τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιµάκη, ενώ σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις του τραπεζίτη πήρε και η κυβέρνηση διευκρινίζοντας ότι «όσα αναφέρονται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος δεν αποτελούν θέση της κυβέρνησης».

«Διανοητικές ασκήσεις»
Ο κ. Καρχιµάκης, αποφεύγοντας να αναφέρει καν το όνοµα του κ. Προβόπουλου, σχολίασε την πρόταση για περικοπή των εξόδων στα ΚΑΠΗ: «Είµαι βέβαιος ότι τέτοιες προτάσεις αποτελούν απλώς κάποιες διανοητικές ασκήσεις. Οι κύριοι της Τραπέζης της Ελλάδος θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι µετά την ψήφιση του “Καλλικράτη”, τα ΚΑΠΗ και η Βοήθεια στο Σπίτι δεν καταργούνται». Είναι προφανές ότι η εισήγηση Προβόπουλου ενεργοποίησε τα κοινωνικά ανακλαστικά του κυβερνώντος κόµµατος: «Το µεγάλο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, µέρος του οποίου ήταν τα ΚΑΠΗ, δεν πρόκειται να ακυρωθεί από οποιονδήποτε. Τα ΚΑΠΗ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, γι αυτό δεν υπάρχει ούτε µπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αµφιβολία, ειδικά και µε την ψήφιση από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου του Καλλικράτη», πρόσθεσε ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολιάζοντας τις προτάσεις Προβόπουλου για τα ΚΑΠΗ εξηγούσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει πώς βλέπει την καθηµερινότητα του πολίτη, υπενθυµίζοντας ότι τα ΚΑΠΗ δηµιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. «Εµείς ήµασταν αυτοί που δώσαµε βάση στην τρίτη ηλικία και φυσικά το κοινωνικό κράτος εδραιώθηκε επί ΠΑΣΟΚ και µέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες εµείς το προασπιζόµαστε».

«Υπάρχουν και ανακρίβειες»
Αιχµές για το περιεχόµενο της έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος άσκησε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος λέγοντας πως ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας ο κ. Προβόπουλος έχει το δικαίωµα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις, αλλά δεν σηµαίνει ότι πρέπει να συµφωνεί κανείς ή ότι είναι οι πιο σωστές για όλα τα θέµατα. Υπάρχουν και ανακρίβειες σε ορισµένα σηµεία της έκθεσης ή θέµατα µε τα οποία εµείς δεν συµφωνούµε».
ΚΑΙ Ο ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
«Το κοινωνικό κράτος εδραιώθηκε επί ΠΑΣΟΚ και µέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες εµείς το προασπιζόµαστε»

Ασήµαντα κονδύλια, αλλά θα κοπούν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ οι δήµαρχοι τα ποσά που δαπανώνται για τις εκδροµές των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πως είναι αδικαιολόγητες οι αναφορές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η πρακτική που ακολουθείται είναι οι δήµοι να κλείνουν πακέτα στο εξωτερικό  συνήθως Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία  σε συµφέρουσες τιµές και να συνεισφέρουν µε ένα µέρος στο συνολικό κόστος, που προκύπτει ανά άτοµο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγµα µεγάλου δήµου του Λεκανοπεδίου όπου το 2009 δαπάνησε 1.000 ευρώ για µία πενθήµερη εκδροµή στα Σκόπια µε καλυµµένο το κόστος των ξενοδοχείων, ηµιδιατροφής και ξεναγήσεων. Συγκεκριµένα, το σύνολο της δαπάνης ανά άτοµο ανήλθε στα 95 ευρώ και ο δήµος συνέβαλε µε 20 ευρώ.

Αντιστοίχως, για ένα ταξίδι στην Ισπανία που κοστίζει συνολικά 400 ευρώ το άτοµο, ο δήµος βάζει τα 70 ευρώ και τα υπόλοιπα τα µέλη του ΚΑΠΗ. Συχνά υπάρχει συνεργασία και µε δηµοτικές επιχειρήσεις των δήµων, από όπου εκταµιεύονται χρήµατα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, επισηµαίνουν πως ενώ µέχρι τώρα ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εφαρµόζεται στα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) των δήµων, µε τον Καλλικράτη από την αρχή του έτους θα ισχύει και σε αυτά. Αποτέλεσµα  όπως αναφέρουν  θα είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εγκρίνονται τέτοιου είδους κονδύλια. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά