Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Financial Times: Πρόωρες εκλογές και αναδιάρθρωση χρέους

Πρόωρες εκλογές προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το κλίμα» στην Ελλάδα και «ευρωπαϊκό σχέδιο άτυπης αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους,  διαβλέπουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους που τιτλοφορείται οι «αγώνες της Ελλάδας».

Η εφημερίδα επισημαίνει  πως είναι νωρίς οι αγορές να προεξοφλήσουν αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων, ενώ θεωρεί πως με βάση την μέχρι σήμερα απόδοση του Γιώργου Παπανδρέου, «του αξίζει να κερδίσει» ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Το δημοσίευμα εκτιμά πως το λαϊκό αίσθημα στην Ελλάδα μοιάζει «πιο κοντά στην ανησυχία και το φόβο για το μέλλον, παρά στην οργή» και.. επισημαίνει πως στο μέλλον μάλλον θα επιβαρυνθεί, με κύρια αιτία την ανεργία.
«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν» αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «επεξεργάζεται σχέδιο για μια διαδικασία άτυπης αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά σε αυτό το στάδιο αποκλείει την την προοπτική να αναγκαστούν οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να αποδεχθούν απώλειες».
Το δημοσίευμα, αναφέρει παράλληλα ότι «η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς έναντι του κράτους είναι ένα καθήκον στο οποίο θα χρειαστεί να αναλωθεί μία ολόκληρη γενιά, πέρα από το όριο πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Η δουλειά του τώρα είναι να πείσει την σιωπηρή πλειονότητα των Ελλήνων που δεν ευνοείται από εσωτερικά προνόμια, ότι τελικά θα κερδίσει από τις μεταρρυθμίσεις».
Οσον αφορά την κυβέρνηση, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου «πρέπει να συγκρατήσει την δυσφορία των υπουργών που ανησυχούν ότι η πολιτική τους σταδιοδρομία απειλείται επειδή οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν την δυνατότητά τους να λειτουργούν ως πάτρωνες» των ψηφοφόρων.
Το δημοσίευμα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κλίμα», ο Γ. Παπανδρέου «μπορεί να νοιώσει ότι ωθείται στην προκήρυξη εκλογών πριν η κυβέρνησή του συμπληρώσει την πρώτη της τετραετία, το 2013. Βάσει της απόδοσής του, του αξίζει να κερδίσει».
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά