Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ελπίδες από την εποπτεία

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Αντ. Σαµαράς δηλώνει αντίθετος µε τη µόνιµη εγκατάσταση επιτρόπων από την ΕΕ και το ∆ΝΤ στην Ελλάδα. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Φυσικά κανένας δεν µπορεί να είναι ευχαριστηµένος από την εξέλιξη αυτή. Οµως η µόνιµη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για τον έλεγχο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών µας φαντάζει ως η µοναδική ελπίδα για να µπει επιτέλους κάποια τάξη στα δηµόσια οικονοµικά.
∆ιότι από τη µεταπολίτευση και εντεύθεν κάθε χρόνο τέτοια εποχή η εκάστοτε κυβέρνηση εµφάνιζε έναν ελαφρώς ελλειµµατι κό ή στην καλύτερη περίπτωση ισοσκελισµένο προϋπολογισµό, ο οποίος ψηφιζόταν από τη Βουλή, και κάθε χρόνο έπεφτε έξω.

Τα υπουργεία προς το τέλος του πρώτου εξαµήνου ζητούσαν πρόσθετα κονδύλια και ο

υπουργός Οικονοµικών έβγαινε στην αγορά και δανειζόταν για να πληρωθούν µισθοί και συντάξεις και να καλυφθούν οι πάσης φύσεως δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους. Κάπως έτσι συσσωρεύτηκε το τεράστιο χρέος που οδήγησε στη χρεοκοπία.
Σε κάθε κράτος ή επιχείρηση η εκτέλεση του προϋπολογισµού προϋποθέτει συστηµατικό έλεγχο των εσόδων και των δαπανών. Για τον λόγο αυτό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν επιτροπές που παρακολουθούν σε εβδοµαδιαία ή µηνιαία βάση την τήρηση του προϋπολογισµού, ενώ αρκετά από αυτά έχουν θεσπίσει συνταγµατικά το ανώτερο ύψος του ελλείµµατος. Αυτό αποφάσισε πρόσφατα και η Ισπανία σε µια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα.


Στην Ελλάδα όµως το πολιτικό σύστηµα της Μεταπολίτευσης, που σήµερα αντιδρά στην ιδέα της εποπτείας, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ακόµα και σήµερα, ενάµιση χρόνο µετά το µνηµόνιο, νοσοκοµεία, πανεπιστήµια, δήµοι και άλλοι φορείς του ∆ηµοσίου δεν δηµοσιεύουν τριµηνιαίες λογιστικές καταστάσεις µέσω των οποίων θα υπήρχε έλεγχος των διοικήσεών τους. Αν π.χ. τα λειτουργικά έξοδα ενός νοσοκοµείου στο τρίµηνο αυξάνονται κατά 20% ή 30%, όταν ο στόχος είναι 5%, τότε η διοίκηση θα πρέπει να πάει σπίτι της αµέσως. ∆εν µπορεί να βρισκόµαστε στο τέταρτο τρίµηνο του έτους και ο ΟΣΕ να έχει δηµοσιοποιήσει µόνον τα αποτελέσµατα του πρώτου τριµήνου.


Πώς µπορεί να ελεγχθεί η µείωση των ελλειµµάτων που επιχειρείται; Τα κόµµατα λοιπόν που έχουν κυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι υπεύθυνα για τη µόνιµη εγκατάσταση της τρόικας πρέπει να είναι συγκρατηµένα.


Ολα αυτά τα χρόνια έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν στη βασική δουλειά της κυβέρνησης που είναι η διαχείριση των οικονοµικών τού κράτους, δηλαδή η κατάρτιση και η τήρηση του προϋπολογισµού.

Γιώργος Παπαϊωάννου-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά