Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Το ΠαΣοΚ... κουρεύεται

Το κούρεμα του ΠαΣοΚ προχωρεί γρηγορότερα από το κούρεμα του χρέους με την «εθελοντική» συμμετοχή του προέδρου του κόμματος, υποψηφίων διαδόχων και πολλών βουλευτών. Κυκλοφορεί και το ανέκδοτο. Στις εκλογές θα ψηφίσουν το ΠαΣοΚ εκλογείς που θα επιλέξουν μικρά κόμματα…
Στις κρίσιμες για τη χώρα και το ΠαΣοΚ ημέρες ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στην Κόστα Ρίκα για να προετοιμάσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πρότεινε, μάλιστα, η εκλογή να γίνει από τη βάση, κατά το προηγούμενο της εκλογής του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα ίσως να διαπίστωσε ότι όσα συνέβησαν κατά την απουσία του πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει στην Ελλάδα σοβαρή σοσιαλιστική βάση για να στηρίξει την επανεκλογή του…
Κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ καταψήφισαν τα δύο άρθρα που αφορούσαν την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων. Δικαιολογημένη η αντίδραση της κοινής γνώμης. Ολοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν ψηφίσει πλήθος διατάξεων σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και «επαναστάτησαν» για να αποτρέψουν το άνοιγμα δύο κλειστών επαγγελμάτων, προφανώς για λόγους ψηφοθηρικούς.

Ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε θέμα άμεσης εκλογής προέδρου της ουσιαστικά ακέφαλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο κ. Ραγκούσης μίλησε για «μικρές ολιγαρχίες». Οπως αναμενόταν, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση Σκανδαλίδη και επιμένει ότι οι εκλογές νέου προέδρου θα γίνουν όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο και ο εκπρόσωπός του χαρακτήρισε όλα τα άλλα «αστεία».

«Αστεία» βέβαια δεν είναι η άποψη πολλών βουλευτών ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου «λειτουργεί διαλυτικά για το ΠαΣοΚ». Επιεικώς «αστεία» είναι και η προσπάθεια του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άνοιξε πρώτος τον δρόμο για τη διαδοχή, να διαχωρίσει τη θέση του από το μνημόνιο και τις επιπτώσεις του. Η δήλωσή του ότι δεν το διάβασε και συμφώνησε με όλα τα μέτρα και του Μεσοπρόθεσμου επειδή βρέθηκε, όπως και οι άλλοι υπουργοί, με «το πιστόλι στον κρόταφο» θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους οπαδούς του ΠαΣοΚ ως μια ειλικρινής και αποδεκτή αιτιολόγηση της ευθύνης του αν δεν διεκδικούσε τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου.

Οχι μόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλά και όποιοι άλλοι μετάσχουν στη διαδικασία της διαδοχής, διαβασμένοι ή αδιάβαστοι, είναι συνυπεύθυνοι όχι μόνο για την αποδοχή του μνημονίου αλλά διότι έπειτα από δύο χρόνια απάνθρωπης λιτότητας η χώρα βρίσκεται ακόμη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και βέβαια δεν είναι πολιτικά έντιμο να φορτώνουν όλες τις ευθύνες στον κ. Παπανδρέου. Ούτε είναι σοβαρή δικαιολογία ότι τους έβαλε η τρόικα «το πιστόλι στον κρόταφο». Αντί να παραιτηθούν, αν διαφωνούσαν, έστρεψαν το πιστόλι στον κρόταφο των ανυπεράσπιστων πολιτών!

Το σκάφος του ΠαΣοΚ βυθίζεται και οι επιβάτες άρχισαν να αναζητούν νέα κομματική στέγη. Ευτυχώς με πυρήνα τη Δημοκρατική Αριστερά άρχισε να συγκροτείται ένα αξιόπιστο και σοβαρό ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, στο οποίο, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, προσφεύγει σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.
Υπάρχουν όμως όχι και λίγοι οπαδοί που θα παραμείνουν πιστοί στο ΠαΣοΚ και οι οποίοι μπορεί να αυξηθούν στην πορεία αν η απερχόμενη ηγεσία και η διάδοχη συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και επιδείξουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Τακτικισμοί, ίντριγκες και αλληλοκατηγορίες βαθαίνουν το… κούρεμα. Αν κάποιοι από αυτούς διαγραφούν από την Ιστορία, μικρό το κακό.

Θα είναι, όμως, ασυγχώρητο πολιτικό έγκλημα η διαγραφή του ΠαΣοΚ από την Ιστορία και από τον μελλοντικό πολιτικό χάρτη, ο οποίος θα σημαδευθεί από συνεχείς πολιτικές ανακατατάξεις.
Γ.Ρωμαίος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά