Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Το τίμημα της αξιοπιστίας

Θεωρητικά έχει δίκιο ο Καρατζαφέρης όταν λέει ότι περιττεύει η προσυπογραφή της δανειακής σύμβασης από τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι οι ξένοι θα πρέπει ν' αρκεστούν στην υπογραφή της από τον πρωθυπουργό. Αλλά δυστυχώς οι εταίροι και δανειστές μας μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το πολιτικό «σαβουάρ βιβρ». Αλλωστε, είναι μια πρακτική την οποία εφάρμοσαν και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Και δυστυχώς για εμάς, καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν έδειχνε τις διαθέσεις ανυπακοής στα συμφωνηθέντα που δείχνουμε εμείς.
Ηδη έχουμε ένα ιστορικό που δεν
συνηγορεί και πολύ υπέρ της αξιοπιστίας μας. Πολλά και συγκεκριμένα είναι εκείνα που υποσχεθήκαμε μέσω του μνημονίου, αλλά λίγα εκείνα τα οποία τηρήσαμε. Κι αυτό είναι η μία μόνο πλευρά του προβλήματος. Διότι υπάρχουν και τα όσα καθημερινά διαπιστώνουν οι ξένοι καταγράφοντας δηλώσεις και συμπεριφορές κομμάτων και βουλευτών.
Το κοινοβουλευτικό αλαλούμ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αν και διαθέτει τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να «περάσει» μια διάταξη που περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις μας. Κι αυτή τη φορά η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική δεν προήλθε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η αρραγής μέχρι πρότινος κοινοβουλευτική ομάδα του παρουσιάζει πια στοιχεία διάλυσης.
Ταυτόχρονα εκείνο που επίσης βλέπουν οι εταίροι και δανειστές μας είναι τη Νέα Δημοκρατία να εμμένει στον ιδιότυπο ρόλο της «αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης». Ο Σαμαράς διαβεβαιώνει κάθε τόσο τον Παπαδήμο ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά στελέχη και βουλευτές του συνεχίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική τους και παράλληλα το κόμμα επαναφέρει κάθε τόσο μέσω διαρροών το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης αν και όταν έρθει στην εξουσία. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να διακινούν την άποψη ότι η διαλλακτική στάση του Σαμαρά επιβάλλεται από λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ότι παραμένει αμετακίνητα αντιμνημονιακός.
Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κομμάτων και των πολιτικών να έχουν την όποια άποψη θέλουν ως προς τη στάση και τις επιλογές της χώρας. Αλλά εξίσου αναφαίρετο είναι και το δικαίωμα των εταίρων και δανειστών μας να θέλουν καθαρούς λογαριασμούς. Κι αυτό το δικαίωμα ασκούν.
Ερ. Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά