Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πού πήγαν τα χρήματα;


Μέχρι σήμερα, έχουν βγει δύο “επαναστατικά” ντοκυμαντέρ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι για το Ελληνικό χρέος φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Ο Τσίπρας, ο Καμμένος, και η μισή τουλάχιστον Ελλάδα θέλει να γίνει “λογιστικός έλεγχος” για να μάθουμε το “επαχθές χρέος” μας και να το διαγράψουμε. Συνωμοσιολόγοι ξεφυτρώνουν από παντού και προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση στην Ελλάδα φταίει η Γκόλντμαν Σαχς, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι κερδοσκόποι, η σκοτεινές δυνάμεις του κόσμου που θέλουν τα πετρέλαια μας, τον χρυσό μας, τα διαμάντια μας, το νικέλιο μας κλπ κλπ κλπ.
Για άλλη μια φορά, οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι δεν φταίνε.
Κι όμως, φταίνε…
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι ο μέσος όρος εξόδων του Ελληνικού κράτους είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Με άλλα λόγια σαν κράτος, ξοδεύαμε πάνω κάτω τα ίδια ή και λιγότερα απ’ ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι:

Επίσης, στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η πορεία των εσόδων του Ελληνικού κράτους σε σύγκριση με την πορεία των εσόδων των υπολοίπων κρατών της ΕΕ:


Πηγή: http://www.americanprogress.org/issues/2010/05/greek_myth_profligacy.html
Με άλλα λόγια, το έλλειμμα της Ελλάδας προέκυψε διαχρονικά, όχι επειδή η Ελλάδα ξόδευε περισσότερα αλλά επειδή εισέπραττε λιγότερα.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι μόνοι που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Άρα, το χρέος της Ελλάδας προέκυψε από την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πηγή: Μητρώο Επιχειρήσεων, ΕΣΥΕ (2002).
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα αποτελείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Πως φοροδιαφεύγουν κυρίως αυτές οι επιχειρήσεις; Απλά, δεν κόβουν απόδειξη.
Ποιός δεν ζητάει απόδειξη;
Οι πολίτες, για να αγοράζουν φτηνότερα.
Υπό το φως όλων των παραπάνω, παραθέτω τις τελευταίες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, που προκάλεσαν “σάλο” στην Ελλάδα:
«Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας»
Και καταλήγω: Όσο δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε αλλά χάνουμε τον χρόνο μας κυνηγώντας χείμαιρες, τόσο δυσκολεύουμε την θέση μας. Οι ξένοι δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε που ακόμα δεν το έχουμε παραδεχθεί στους εαυτούς μας και κυνηγάμε την ουρά μας…
  Θανάσης Γρηγορόπουλος-http://wiredandready.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά