Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τα… τσακάλια!

Το ωραιότερο ανέκδοτο των ημερών είναι ότι η τρόικα διάβασε, λέει, την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης και απεφάνθη ότι θα οδηγήσει σε αποκλίσεις από το Μνημόνιο.
Ελα ρε! Το κατάλαβαν τα τσακάλια;
Διότι μόνο τέτοια τσακάλια δεν θα είχαν αντιληφθεί ότι εδώ και δύο χρόνια οι αποκλίσεις από το Μνημόνιο είναι ο κανόνας.
Και ότι όσα περιλαμβάνει το Μνημόνιο (τα περισσότερα τέλος πάντων…) ούτε εφαρμόστηκαν, ούτε μπορούν να εφαρμοστούν, ούτε υπάρχει ποτέ περίπτωση να αποδώσουν ακόμη κι αν εφαρμοστούν.
Να θυμίσω ότι αυτά τα τσακάλια που φοβούνται τις αποκλίσεις από το Μνημόνιο κατέχουν ήδη το παγκόσμιο ρεκόρ αποκλίσεων: τα τελευταία δύο χρόνια που πηγαινοέρχονται στη χώρα μας δεν έπεσαν μέσα ούτε σε μία (!) πρόγνωση, πρόβλεψη ή εκτίμηση που διατύπωναν στο Μνημόνιο.
Οι αστοχίες ή οι διαψεύσεις των εκτιμήσεών τους δεν συνιστούν άραγε αποκλίσεις; Κι αν οι δικές τους αποκλίσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα, τότε γιατί δημιουργούν οι αποκλίσεις των άλλων;
Κερασάκι στην τούρτα της ανοησίας είναι η ετήσια πλέον διάψευση στην εκτίμηση της ύφεσης. Φέτος πάμε (σύμφωνα με το ΚΕΠΕ) για ύφεση 6,7% όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν 3,8% πριν γίνει 4,7%!
Η είδηση, βεβαίως, δεν είναι ότι έπεσαν έξω. Αλλά ότι κατάφεραν να πέσουν έξω τόσο πολύ.
Κι επειδή μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά με τους αριθμούς, τους διαβεβαιώνω πως ούτε με τους ανθρώπους τα πηγαίνουν καλύτερα.
Δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στην αγορά εργασίας που καταρρέει υπό το βάρος των «διαρθρωτικών αλλαγών» τους: τώρα, εκτός από τους άνεργους, έχουμε και τους απλήρωτους!..
Γενικώς, δηλαδή, οι άνθρωποι τα έχουν κάνει μπάχαλο. Και μόνο η στενοκεφαλιά, η ευθυνοφοβία ή η σκοπιμότητα τούς κάνει να επιμένουν σε ένα ξεπερασμένο και αποτυχημένο σχέδιο αντί να επιδιώξουν οι ίδιοι να αναθεωρήσουν και τους στόχους και τις πολιτικές του.
Με άλλα λόγια, αρνούνται να προσγειωθούν στην πραγματικότητα - κατηγορώντας τους άλλους ότι αρνούνται να την καταλάβουν!
Να δεχτώ ότι η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί απαραιτήτως έναν αξιόπιστο και ρεαλιστικό οδηγό στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καμία αντίρρηση…
Αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέπει, ούτε να αρνείται ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση.
Και ότι όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε όλοι τόσο περισσότερο θα περιοριστεί η καταστροφή και τόσο ταχύτερα θα δρομολογηθεί η ανόρθωση.
Διότι ουδείς τούς ζητάει να εμπιστευτούν την προγραμματική συμφωνία.
Εδώ δεν την εμπιστεύτηκε ούτε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι από αγωνιστής εναντίον του νόμου για τα ΑΕΙ έτρεξε να γίνει υφυπουργός Παιδείας!.. 
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά