Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τι μπορείς να αφαιρέσεις από την διατροφή σου για πάντα και να είσαι καλύτερα

Γράφοντας αυτό το κείμενο έτρωγα μια σοκολάτα. Προηγουμένως δεν είχα φάει τίποτα. Είχα πιει μόνο καφέ. Νυστάζω και είμαι ακόμα στην δουλειά. Μόλις τελειώσω θα φάω. Και μετά αναρωτιέμαι γιατί νιώθω χάλια. Πόσες φορές δεν έχετε κάνει το ίδιο;
Ακόμα κι αν δεν σου φαίνεται σωστό, επειδή είναι της γνωστής οικογενείας των υδατανθράκων, τα μακαρόνια είναι εντελώς άχρηστα στη διατροφή σου. Θα μου πεις, μα καλά να κόψω και τα μακαρόνια με σάλτσα, με τυρί, την καρμπονάρα, την πουτανέσκα, την μαρινάρα; Μήπως είσαι τρελή ή έχεις ανοίξει πόλεμο με τις πιτσαρίες; Θα σου πω. Λατρεύω τα μακαρόνια. Τρώω τουλάχιστον δύο
φορές την εβδομάδα. Αλλά. Οι ειδικοί λένε. Ακόμα κι αν αφαιρούσες από την ζωή σου αυτή την υπέροχη, κατά τα άλλα γεύση, καλύτερα θα ήσουν. Να πω κάτι ακόμα; Αντί για τα κανονικά, να τρώω ολικής; Ναι, πολύ καλύτερα, μέχρι να μην τα τρως καθόλου (λένε αυτοί οι κακοί διατροφολόγοι).
Ζάχαρη να βάζω στον καφέ; Έχετε τρελαθεί τελείως; Άσε που αλλοιώνει την γεύση του (ναι, καλά). Το άλλο με τον δεύτερο καφέ σας το είπα; Άμα λέει πιεις δεύτερο, που δεν σου χρειάζεται, εννοείται ότι δεν βάζεις ζάχαρη, αλλά ΟΥΤΕ ζαχαρίνες, καθώτι επεξεργασμένο προϊόν.

  Αν εξακολουθείς να διαβάζεις αυτό το κείμενο, συνοψίζεται παρακάτω τι θα μπορούσες να μην τρως και να νιώθεις πολύ καλύτερα καθημερινά. Εξηγούμαι ότι, δεν θα μιλήσουμε για δίαιτα. Για εκείνη την περίοδο στην ζωή μας, που υπερβάλουμε με κάποια πράγματα για έναν σοβαρό σκοπό. Μιλάμε γενικά. Πώς καλό είναι σιγά σιγά να μην βρίσκεις στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας σου κάποια πράγματα. Τώρα μάλιστα που έρχεται και χειμώνας και δεν κινούμαστε και τόσο.
Τα do NOT και τα DO


1. Τα μακαρόνια - Φάε ρύζι
2. Τα 3 λευκά: Αλάτι – Ζάχαρη – Αλεύρι - Βάλε πιπέρι, πάρε μαύρο χωμί
3. Το παχύ κόκκινο κρέας - Προτίμησε κοτόπουλο και ψάρι
4. Τις πίτες, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες - Φτιάξε ένα τόστ
5. Τα τηγανιτά - Βράστα
6. Τα γλυκά και τα παγωτά- Χρειάζεσαι αυτοπεποίθηση
7. Τα αναψυκτικά και το αλκοόλ - Πιες τσάι
8. Τα αλλαντικά - Θα λυσάξεις
9. Τα έτοιμα φαγητά με τα χιλιάδες συντηριτικά και τις κονσέρβες - Κάλεσε φίλους για φαγητό
10. Τα λιπαρά τυριά - Παχαίνουν
11. Τα αποξηραμένα φρούτα - Γιατί όχι φρέσκα;
12. Τα τσιπς και τις τηγανητές πατάτες - Βραστές πατάτες
13. Τους χυμούς - Στίψε πορτοκάλια
14. Τα ντρέσινγκ στις σαλάτες - Βάλε ελαιόλαδο

Ξέρετε ήδη ότι σαν κάνουν κακό, αλλά δικαιολογήστε ότι σας φτιάχνουν τη διάθεση. Πόσες φορές δεν έχεις φάει μακαρόνια σε βραδινή έξοδο και μετά θέλεις να κοιμηθείς; Για να μην ρωτήσω για ταλιατέλες. Πόσες φορές δεν έχεις πει, μα τόσες θερμίδες μια τυρόπιτα; Πώς θα την κάψω; Ο διαβητικός προτιμά τις φράουλες και αποφεύγει τα πιο γλυκά φρούτα, όπως είναι οι μπανάνες, τα σταφύλια, το μάνγκο και ο ανανάς. Κάτι ξέρει αυτός. Το αλκοόλ είναι πάντα ένα ζήτημα. Καλύτερα να περιοριστείτε σε ένα με δύο ποτηράκια κρασί- και όχι καθημερινά. Όλοι οι χυμοί του εμπορίου έχουν ζάχαρη.
Με τι να αντικαταστήστε το αλάτι; Με πάπρικα ή πιπέρι. Αποφύγετε τις υπερβολές στον καφέ και το τσάι. Από τα φυτά για αφέψημα προτιμήστε το θυμάρι και το παραδοσιακό τζινσένγκ. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα να τρώτε λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια επειδή η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθάει στην καταπολέμηση της βροχίτιδας, χειμώνας που έρχεται.
Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη έχει πάρει διαστάσεις εξ αιτίας των βιομηχανικών τροφίμων, που είναι φτωχά σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
 http://www.cosmo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά