Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Νεύμα πρωθυπουργού

Μεταξύ μας: πολλοί χάρηκαν με την καλή έκβαση του Γιούρογκρουπ έστω και στα κρυφά. Πρέπει κάποιος να είναι πολιτικά ανώμαλος για να προτιμά πληθυσμό απλήρωτο να αλαλάζει στους δρόμους, να προτιμά σπασμένες βιτρίνες και ράφια με είδη διατροφής άνευ ψιχίου. Δεν θα ήταν εύκολη η παρένθεση μεταξύ αδειάσματος δημοσίου ταμείου και επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων όπως τάζει η αντιπολίτευση. Δεν θα ήταν εύκολη η μετάβαση σε οικονομική δομή όπου όλοι ξοδεύουν αλλά ελάχιστοι παράγουν.
Τα συμφωνηθέντα δημιουργούν μια τρυπούλα, τόση δα, των 10 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει αυτό το χρηματοδοτικό κενό λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πιθανότατα λοιπόν να

μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων, να αγοραστεί ξανά χρέος με χρήματα από τα ταμεία διάσωσης. Πιθανώς να επιστραφούν κέρδη που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα.
Πολύ καλά όλα τούτα, σώζουν την κατάσταση προσώρας και δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. Κλίμα αισιοδοξίας στα υψηλά κλιμάκια του κράτους γιατί κατεβαίνοντας προς τα κάτω καταγράφεται θλίψη και μαρασμός. Δημιουργείται ένα ερώτημα: είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση για όσους έζησαν τα Μνημόνια; Η ύφεση θα φύγει όταν θα φύγουμε κι εμείς από τη ζωή; Θα ζήσουμε εμείς κακά και τα εγγόνια μας καλύτερα; Ορισμένα νεύματα του Αντώνη Σαμαρά θα βοηθούσαν τη διασπορά της αισιοδοξίας στην αληθινή ζωή.


Ένα πιθανό νεύμα του Σαμαρά αφορά τη φορολόγηση. Η νομοθεσία έχει γίνει κουρελόχαρτο και κάθε υπουργός, υφυπουργός, συμβουλάτορας κατεβάζει ιδέες και τις υλοποιεί εκπλήσσοντας τους πολίτες (εκπλήσσοντας αρνητικά εννοείται). Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί φορολογικό τσάκισμα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Θα βοηθούσε να υπήρχε τουλάχιστον μια σταθερότητα. Να ξέρουν όλοι ότι στην επόμενη δεκαετία θα έχουν συνέταιρο και μαστροπό το κράτος: θα μοιράζονται τα κέρδη μισά μισά. Με σταθερή φορολόγηση μπορεί να κάνει κάποιος σχέδια, με νομοσχέδια «ό,τι κατεβάσει η γκλάβα μας» κάνουμε βουτιά στο κενό.


Άλλο πιθανό νεύμα του Σαμαρά αφορά τη φοροδιαφυγή. Και δεν εννοούμε μόνο τα μεγάλα, τα θεαματικά όπως οι λίστες καταθετών στην Ελβετία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο. Μιλάμε για τις ασυγχώρητες απώλειες από τη φορολόγηση των καυσίμων, από το λαθρεμπόριο και τέλος πάντων όλες τις δραστηριότητες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες του συστήματος. Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας τα ξέρουν καλύτερα απ’ όλους, δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε.


Ακόμη ένα νεύμα του Σαμαρά θα μπορούσε να αφορά την ακρίβεια. Μικραίνουν οι μισθοί και η Ελλάδα παραμένει η πιο ακριβή ευρωπαϊκή χώρα για τα είδη πρώτης ανάγκης. Η καθημερινότητα βρομάει καρτέλ. Πόση φαντασία θέλει, πόση αποφασιστικότητα; Αφού κάθε εξάμηνο καταγράφονται όλα: οι εκμεταλλευτές είναι καταχωρημένοι σε πινακάκια, μαζί με την τιμή της φέτας και του ελαιόλαδου. Μικραίνουν οι μισθοί και επίκειται αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Θα φτάνουν οι λογαριασμοί στις πολυκατοικίες και θα βγαίνουν όλοι μαζί οι ένοικοι να αυτομαστιγώνονται και να κλαίνε στον δρόμο.


Κι άλλο νεύμα, για το ΕΣΠΑ. Μας χαρίζουν λεφτά για ανάπτυξη και τα λεφτά χάνονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας. Παράνοια; Όχι. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις προκηρύξεις. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει βοήθεια από δικηγόρο, λογιστή και άλλους δέκα ειδικούς και πάλι δεν θα βγάλει νόημα. Είναι όλα γραμμένα ακατανόητα και δεν υπάρχει υπηρεσία που να βοηθά, να συμβουλεύει τον πολίτη δωρεάν (χωρίς να αξιώνει κανείς τη δεκάτη κάτω από το τραπέζι).


Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για ένα πρωθυπουργικό νεύμα; Παραδοσιακά κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο. Σωζόμαστε μόνο αν η αισιοδοξία έχει τη μορφή σεξοβόμβας. 

Λώρη Κέζα-ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά