Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Καρφιά

ΣΤΑ επιτραπέζια παιχνίδια περνάς από την αφετηρία. Και η πολιτική καριέρα του Βαγγέλη Βενιζέλου φαίνεται ότι θα περάσει ξανά από Ειδικό Δικαστήριο. Εκεί υπεράσπισε προ εικοσαετίας τον Ανδρέα. Εκεί οδηγείται φουλ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και μάλιστα εντελώς ανυπεράσπιστος. Αλλες εποχές, εντελώς άλλα μεγέθη.
Ο Βενιζέλος - συμβαίνουν και αυτά στην πολιτική - δικαιώνεται. Ολοι εκείνοι που τον στοχοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ή μήνες για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μέχρι σημείου να υπαινίσσονται λαθροχειρίες, τον συκοφάντησαν. Ακόμη περισσότερο: ως υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έπεσε θύμα του προκατόχου του, ο οποίος, αν όντως απάλειψε ονόματα, τον παραπλάνησε και τον εξέθεσε σε πολύ σοβαρούς πολιτικούς και άλλους κινδύνους. Προσωπικά, ο Βενιζέλος μένει όρθιος. Κάτι που έχει προκαλέσει ανακούφιση στην κυβέρνηση. Και επιχειρεί αντεπίθεση, ανοίγοντας - όχι άδικα - μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ. Κι εκεί ο Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει δυσάρεστα διλήμματα και να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
ΑΡΧΙΖΕΙ και τελειώνει το πρόβλημα της λίστας Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Τυπικά, ναι. Ολοι οι άλλοι νίπτουν τας χείρας τους. Το γραφείο Παπανδρέου ζητάει να χυθεί άπλετο φως, ενώ οι υπόλοιποι μεγαλοϋπουργοί της περιόδου δηλώνουν άγνοια. Ετσι φαίνεται ότι θα πάει το πράγμα, πολιτικά και δικαστικά. Είναι και ο πιο εύκολος τρόπος. Αραγε το βλέπει όμως έτσι η κοινή γνώμη; Αν είναι αλήθεια - σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν από το Παρίσι και το πόρισμα των δικαστών που πήγε στον Αρειο Πάγο και μετά στη Βουλή - ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αλλοίωσε τη λίστα απαλείφοντας λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων, τότε, στα μάτια της κοινωνίας, θα μπορούσαμε να έχουμε να κάνουμε με ένα κατηγορώ για πρόσωπα και πρακτικές της διακυβέρνησης Παπανδρέου.
ΟΛΟΙ αυτοί οι τύποι που πήγαν τη χώρα στο ΔΝΤ, που την αλυσόδεσαν με το Μνημόνιο, που την έβαλαν σε μια τεράστια εθνική περιπέτεια, που σκόρπισαν την ανεργία, τη δυστυχία και την απελπισία, όλοι αυτοί δεν ήταν καν το είδος των ανθρώπων που μπορούν με έντιμο τρόπο να χειριστούν στοιχεία όπως αυτά της λίστας Λαγκάρντ. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο στη δημόσια ζωή από τα ηθικά παραπτώματα, αυτά όμως είναι ολέθρια αν προκύπτουν σε φάση οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνάει τώρα η Ελλάδα. Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ έρχεται τώρα να δώσει τροφή σε όλους τους άπιστους Θωμάδες και τους κατ' επάγγελμα συνωμοσιολόγους. Ερχεται όμως και να επιβεβαιώσει μια εικόνα όχι αβάσταχτης, αλλά εγκληματικής ελαφρότητας στην καρδιά του συστήματος Παπανδρέου. Γιατί - κακά τα ψέματα - εκεί βρισκόταν ο Παπακωνσταντίνου. Η λίστα Λαγκάρντ ενδέχεται να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Βενιζέλος δεν έχει πλέον να σώσει τον εαυτό του, όπως νόμιζαν όλοι τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι η λίστα Λαγκάρντ θα επιβάρυνε κακούς πολιτικούς και εσωκομματικούς χειρισμούς. Ισα ίσα, ο ίδιος σώθηκε. Το θέμα είναι αν θα σώσει το ΠΑΣΟΚ και ποιο ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει να σώσει. Αν δηλαδή το κόμμα θα πρέπει να περάσει και αυτό ξανά από την αφετηρία. Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, αν το ποσοστό σου είναι μονοψήφιο και αν κοιτάζεις γύρω σου και δεν βλέπεις στελέχη. 

Του Δημήτρη Μητρόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά