Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Προπαγάνδα

Προ εβδομάδων πήγα να δω το «Argo». Ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Μετά όμως πληροφορήθηκα ότι κακώς μου άρεσε διότι είναι «αμερικανική προπαγάνδα».
Κανένα πρόβλημα. Υποθέτω ότι κάποιοι βλαμμένοι μπορεί ακόμη να θεωρούν ότι οι φανατικοί αγριάνθρωποι του Χομεϊνί ήταν μια χαρά αισθηματίες, ενώ οι αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι αποτελούν γενικώς την προσωποποίηση του Κακού - που έλεγε κι ο Χομεϊνί…
Τα ίδια όμως άκουσα και για τον «Λίνκολν». Οτι είναι προπαγάνδα υπέρ της αμερικανικής δημοκρατίας - ενώ, υποθέτω, ο Σπίλμπεργκ θα έπρεπε κανονικά να γυρίζει ταινίες που να αναδεικνύουν τις δημοκρατικές ευαισθησίες του Ανώτατου Σοβιέτ.
Προχθές είδα και το «Zero Dark Thirty». Αλλη τρομερή ταινία. Αλλά είναι κι αυτή αμερικανική προπαγάνδα!
Διότι κακώς οι Αμερικανοί κυνήγησαν και καθάρισαν τον ιδεολόγο αγωνιστή Μπιν Λάντεν.
Κανονικά θα έπρεπε να σεβαστούν το δημοκρατικό δικαίωμά του να καταστρέψει ακόμη καμιά δεκαριά πόλεις, μετά τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.
Για να συνοψίσω, λοιπόν, όλα στον κινηματογράφο είναι αμερικανική προπαγάνδα.
Ακριβώς όπως ο Τσίπρας με τον Σκουρλέτη θεωρούν πως ό,τι παίζεται στην τηλεόραση είναι διαπλοκή.
Ενώ, αν οι ειδήσεις δεν ήταν προϊόν διαπλοκής, θα μιλούσαν για «τους αγώνες των κατοίκων» στη Χαλκιδική, για τους «ευαίσθητους οικολόγους» με τις καραμπίνες και τις μολότοφ που έκαψαν «συμβολικά» το εργοτάξιο, για τα «παιδιά» που η «άδικη κοινωνία» οδήγησε να κλέβουν τράπεζες στην Κοζάνη και για τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» της βίλας Αμαλία.
Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε!
Οποιος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στην αφήγηση των άλλων φταίει η αφήγηση. Ποτέ ο εαυτός του.
Οποιος ζει σε άλλο κόσμο από την πραγματικότητα φταίει η πραγματικότητα. Ποτέ ο κόσμος του.
Ακουσα χθες τον συνήγορο του Βλαστού να κατηγορεί τους φρουρούς των φυλακών επειδή άνοιξαν πυρ εναντίον του βαρυποινίτη πελάτη του όταν πήγε να αποδράσει.
Του στέρησαν, λέει, το δικαίωμα στην ελευθερία.
Σύμφωνα με τον συνήγορο λοιπόν η είδηση δεν είναι ότι ένας βαρυποινίτης εγκληματίας προσπάθησε να αποδράσει αλλά ότι «μια άγρια κατασταλτική επιχείρηση των σωφρονιστικών Αρχών εμπόδισε τον πολίτη Βλαστό να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία».
Ακριβώς όπως στη Χαλκιδική, η Αστυνομία πασχίζει να πτοήσει το φρόνημα των κατοίκων - το οποίο προφανώς ήθελαν να τονώσουν οι ευγενικοί και φιλήσυχοι κουκουλοφόροι με τις καραμπίνες…
Είναι αλήθεια βεβαίως ότι κανένας σοβαρός κινηματογράφος και καμία σοβαρή τηλεόραση δεν θα παρουσιάσουν ποτέ τα πράγματα όπως επιθυμούν οι εκάστοτε συνήγοροι - των «παιδιών», του Βλαστού, των «κατοίκων»…
Και γι' αυτό είναι προφανές ότι ευθύνονται οι Αμερικανοί και η διαπλοκή. 
Γ.Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά