Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Dambusters

Για τους μελετητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την περίφημη επιχείρηση «Chastise» της RAF με στόχο τα φράγματα της κοιλάδας του Ρουρ. Ύστερα από μακρά προετοιμασία και εκπαίδευση στις νυχτερινές πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, τη νύχτα της 16ης προς 17η Μαΐου του 1943, δεκαεννέα τετρακινητήρια βομβαρδιστικά Λάνκαστερ του σμήνους 617, ειδικά μετασκευασμένα για τον σκοπό της αποστολής, απογειώθηκαν από το Σκάμπτον του Λίνκονσιρ για να πλήξουν τα φράγματα του Ρουρ με ειδικού τύπου κυλινδρικές βόμβες που αναπηδούσαν στην επιφάνεια του νερού. Η αποστολή πέτυχε κατά τα δύο τρίτα των στόχων της:
δύο από τα τρία φράγματα γκρεμίστηκαν και η κοιλάδα του Ρουρ πλημμύρισε. Στη βάση τους επέστρεψαν εννέα Λάνκαστερ. Πενήντα τρεις αεροπόροι από τους 133 που μετείχαν στην αποστολή σκοτώθηκαν και τρεις αιχμαλωτίστηκαν. Στις εκδηλώσεις μνήμης που πρόκειται να αρχίσουν απόψε με το ηλιοβασίλεμα στη βάση της RAF στο Σκάμπτον, θα είναι παρών και ο τελευταίος επιζών πιλότος της αποστολής, ο Νεοζηλανδός Τζον Λέσλι Μανρό, επισμηναγός τότε, σήμερα 94 ετών. Το ταξίδι που έκανε από τη Νέα Ζηλανδία πρέπει να ήταν κουραστικό, για τον ίδιο όμως αυτή ίσως να είναι η τελευταία επέτειος. Σ.Κασιμάτης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά