Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ανιστόρητοι

Επειδή πολλά ακούω τελευταία για «ανιστόρητες θεωρίες», λέω να αρπάξουμε την ευκαιρία της χθεσινής επετείου και να μιλήσουμε για ιστορία.
Να θυμηθούμε, λοιπόν, πως όταν ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος την 1η Σεπτεμβρίου 1939 η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ενωση βρίσκονταν στο ίδιο στρατόπεδο.
Είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου 1939 η συμμαχία Γερμανίας και Σοβιετικής Ενωσης με το λεγόμενο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.
Η συμμαχία αυτή δεν ήταν επιλογή ανάγκης, ούτε περιστάσεων.
Ηταν η κανονική μοιρασιά της Ανατολικής Ευρώπης σε εκατέρωθεν ζώνες επιρροής με ειδικό μυστικό πρωτόκολλο.
Ετσι, όταν οι Ναζί επιτέθηκαν στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, οι Σοβιετικοί τούς ακολούθησαν στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Πολωνία διαμελίστηκε μεταξύ των δυο συμμάχων και ο Ερυθρός Στρατός παρήλασε θριαμβευτικά παρέα με τη Βέρμαχτ στο Λβοβ και στο Μπρεστ - Λιτόφσκ να γιορτάσουν τον διαμελισμό μιας ανεξάρτητης χώρας.
Υλοποιώντας τη μοιρασιά με το Ράιχ, η Σοβιετική Ενωση επιτέθηκε τον Νοέμβριο 1939 στη Φινλανδία (τρεις μήνες κράτησε η ηρωική αντίσταση του φινλανδικού λαού) ενώ τον Μάιο 1940 εισέβαλε στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Εσθονία - τη στιγμή που η ναζιστική Γερμανία κατακτούσε την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Να θυμίσω ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 1939 «η κυβέρνηση του Γερμανικού Ράιχ και η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ενωσης» υπέγραψαν νέο Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Οριοθέτησης, με το οποίο προέβησαν στην «οριστική ρύθμιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κατάρρευση του πολωνικού κράτους».
Ανακοίνωναν ότι «το πραγματικό συμφέρον όλων των λαών είναι να τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Γερμανίας από τη μια πλευρά και Αγγλίας και Γαλλίας από την άλλη».
Αλλά αν δεν τερματιστεί «θα αποδειχθεί ότι η Αγγλία και η Γαλλία είναι υπεύθυνες για τη συνέχιση του πολέμου» - κι όχι βεβαίως εκείνοι που «ρύθμισαν» την Πολωνία.
Να θυμίσω επίσης ότι χάρη στη διευρυμένη εμπορική συνεργασία τους η Βέρμαχτ προήλαυνε με σοβιετικό πετρέλαιο ενώ η γερμανική πολεμική βιομηχανία δούλευε με σοβιετικές πρώτες ύλες από το 1939 έως το 1941.
Η «συμμαχία των άκρων» λειτούργησε μια χαρά για δύο χρόνια και διερράγη στις 22 Ιουνίου 1941 όχι επειδή οι Σοβιετικοί στενοχωρήθηκαν που συμπορεύονταν με τους ναζιστές αλλά επειδή ο Χίτλερ επιτέθηκε απροσδόκητα στον σύμμαχό του - τόσο απροσδόκητα που ο Στάλιν αρνιόταν να το πιστέψει έως την τελευταία στιγμή!..
Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά κάποιοι προσήλθαν στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο μάλλον καθυστερημένα, μάλλον άθελά τους και αφού πρώτα τους την έπεσαν οι φασίστες.
Για να μην ξεχνιόμαστε. Και για να μη μας κοροϊδεύουν οι ανιστόρητοι.
Γ.Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Βασίλη έλεος, επειδή είναι ο Πρετεντέρης δεν σημαίνει οτι οι άλλοι δεν ξέρουμε ιστορία... Να μας πει τι προηγήθηκε του συμφώνου Σοβιετικών - Χίτλερ. Ποιοί υπέγραψαν την συμφωνία του Μονάχου στα 1938 , γιατί και που έστρεφαν τότε τον Χίτλερ για να εξηγηθεί μετά η υπόθεση του 1939... Επειδή είναι ο Πρετεντέρης δεν σημαίνει οτι θα πάθουμε και ιστορική λοβοτομή για να καταπιούμε οτι μας σερβίρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή την "πατάτα" του Τσάμπερλεν του 38 την ακολούθησαν οι Σοβιετικοί το 39...
    Με λίγα λόγια όλοι τους έτρεμαν την ανερχόμενη δύναμη (Γερμανία) και κοίταγαν να φυλάξουν τα νώτα τους...
    Αλίμονο στους μικρούς λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη, καμία πατάτα Τσάμπερλεν , αυτό ήθελαν, προς Σ.Ένωση να στραφεί. Οι Πολωνοί προ χτυπήματος Χίτλερ αρνούνταν οποιαδήποτε συνδρομή Σοβιετικών με υπόδειξη Άγγλων. Μήπως οι Αγγλο-Γάλλοι έριξαν καμία τουφεκιά επί 8 μήνες στη Πολωνία και ενώ κήρυξαν το πόλεμο στο Χίτλερ ή αρκέστηκαν σε προκηρύξεις;Μήπως τα πράγματα άλλαξαν μετά την Νορβηγία και λησμονάς οτι από το 1938 οι Σοβιετικοί είχαν πόλεμο ήδη με Ιαπωνία;To σύμφωνο με τους Γερμανούς απλά τους έδωσε χρόνο και οι Άγγλοι κατάλαβαν οτι ο Χίτλερ δεν πάει μόνο για Μόσχα όταν έπεσε με περίπατο το Παρίσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέμε τα ίδια με άλλα λόγια...
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά