Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Υπογραφές

Μιλώντας προς τους  βουλευτές του, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας  προανήγγειλε  ότι, αν του ζητηθεί, θα αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του  για νέο Μνημόνιο. Ακούγεται αγέρωχο, αλλά μας τα είπαν κι άλλοι. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς θα έβαζε ποτέ την υπογραφή που έβαλε τον Φεβρουάριο του 2012 για το δεύτερο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με ένα παιχνίδι της μοίρας, ακριβώς την ώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ  τόνιζε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Αθήνα, γιατί δεν θα κάνει ποτέ το «χατίρι της Μέρκελ», στο Στρασβούργο ο επικεφαλής της ΝΔ, ως  Πρωθυπουργός πλέον, εξηγούσε ότι το έκανε επειδή… στο δεύτερο Μνημόνιο διορθώθηκαν τα λάθη του πρώτου! Ισως έλθει η στιγμή που στο τρίτο θα διορθωθούν τα λάθη του δεύτερου.
Πρόκειται για ρεαλιστική εκτίμηση. Η συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας δεν θα τεθεί ως προϋπόθεση για τρίτο Μνημόνιο, αλλά για τρίτο δάνειο. Θα είναι μικρότερο, αλλά θα είναι δάνειο και θα προστίθεται στα δύο προηγούμενα. Ενας λόγος παραπάνω να συνοδευτεί με όρους. Ασχετα αν θα ονομαστούν «τρίτο Μνημόνιο» ή κάτι παρεμφερές.
Με άλλα λόγια, για να πάρει η χώρα νέο δάνειο - κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ξεπληρώνει τα δύο προηγούμενα - θα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις. Στις οποίες πρώτη πρώτη θα είναι να μην  ακυρωθούν όσα έχουν νομοθετηθεί με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια. Πλην της κυβέρνησης, από ποιον άλλον θα μπορούσε να ζητηθεί η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης, αν όχι και από το κόμμα που φιλοδοξεί να την διαδεχθεί; Μπορεί να θεωρούνται από κάποιους κουτόφραγκοι οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν είναι τόσο αφελείς να δίνουν λεφτά σε τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και να μη διασφαλίζουν το ενδεχόμενο να τα χάσουν από την τέταρτη.
Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ανεξαρτήτως τού τι πρόκειται να κάνει ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές, εάν τις κερδίσει, η υπογραφή για την οποία μιλάμε θα του ζητηθεί πριν από τις εκλογές. Αν δεν τη βάλει, το σοκ που θα προκληθεί θα τον κάνει να αντιληφθεί ότι, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα υπάρχει τίποτε να παραλάβει. Γι' αυτό ας έχει υπόψη του μια ατάκα από κάποιον αθηναϊκό τοίχο: «Τα λόγια που λες σήμερα πρέπει να είναι γλυκά, γιατί αύριο μπορεί να χρειαστεί να τα φας».
 Γ. Λακόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά