Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ο τόπος θέλει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο

Οταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια για τη σύγκλιση των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είχα σημειώσει ότι η βασικότερη αδυναμία του εγχειρήματος ήταν η έλλειψη μιας ηγετικής προσωπικότητας ευρύτερης αποδοχής. Και φυσικά μόνο πρωτότυπος δεν ήταν ο ισχυρισμός μου. Oποιος έχει στοιχειώδη έστω γνώση της πολιτικής ιστορίας του τόπου, ξέρει ότι χωρίς «ηγέτη» ούτε κόμματα στήνονται, ούτε συγκλίσεις επιτυγχάνονται.
Τέτοιος ηγέτης ούτε υπάρχει ούτε διαφαίνεται πιθανό να υπάρξει. Από τους υπάρχοντες ούτε ο Βενιζέλος μπορεί να κρατήσει τον ρόλο, αλλά ούτε και ο Θεοδωράκης να τον διεκδικήσει. Και φυσικά η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου, όσο κι αν του φαίνεται δελεαστική η ιδέα της ρεβάνς.
Είμαι από εκείνους που ειλικρινά πιστεύουν ότι η κριτική που του έχει ασκηθεί είναι από υπερβολική μέχρι και άδικη. Σίγουρα δεν χειρίστηκε με τον
αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υποχρεώθηκε ν' αντιμετωπίσει. Αλλά ας πρόσεχε. Ας μη βιαζόταν να φορτωθεί τα προβλήματα. Κι ας αξιολογούσε καλύτερα το πόσο πιεστικά ήταν.
Το πάλεψε, όμως. Και κάπου έβγαλε η προσπάθειά του. Μπορεί να καμαρώνει ο Σαμαράς για την πορεία από το 2012 και μετά, αλλά σ' αυτά που βρήκε πάτησε και προχώρησε. Η περισσότερη δουλειά είχε ήδη γίνει. Κι αν είχε βάλει προηγουμένως πλάτη η ΝΔ, το μνημόνιο θ' αποτελούσε από καιρό παρελθόν.
Δεν ξέρω τι μπορεί να προσδοκά με την ίδρυση νέου κόμματος. Γιατί βέβαια την πιθανή δυναμική επάνοδό του στο πολιτικό προσκήνιο την αποκλείω. Ακόμη κι αν επιβιώσει σε μια ακραία πολωτική εκλογική αναμέτρηση, καταφέρνοντας να υπερβεί το μέτρο και να μπει στη Βουλή, δεν θα έχει λόγους να καμαρώνει. Ο πολιτικός που «φεύγει» ύστερα από μια εκλογική νίκη με 44% δεν «επιστρέφει» με 3% ή 4%. Και, πολύ περισσότερο, δεν διακινδυνεύει να του συμβεί και το χειρότερο: να προκαλέσει με τη διάσπαση του κόμματος του οποίου υπήρξε αρχηγός τον εκλογικό αφανισμό τόσο του «τέως» όσο και του «νέου» κόμματός του.
Ο τόπος και, πολύ περισσότερο, το εγχείρημα στον βωμό του οποίου θυσιάστηκε το ΠΑΣΟΚ το χρειάζονται ακόμη. Αλλά μόνο αν παραμείνει ενωμένο και ικανό να στηρίξει την προσπάθεια που εκείνο ξεκίνησε και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

1 σχόλιο:

  1. μεχρι που ηρθε ο ΒΑΓΓΕΛΑΚΗΣ και το παρεδωσε στον ΑΝΤΩΝΑΚΗ να σωσει την ΠΑΤΡΙΔΑ!
    οχι αλλο καρβουνο, σπιτακια,ΚΑΡΕΚΛΕς ΤΕΛΟΣ, αλλος αλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά