Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η δεύτερη μέρα

Η πρώτη κυβερνητική μέρα του ΣΥΡΙΖΑ -τα είπαμε και χθες- δεν πήγε καλά. Αντίθετα, η δεύτερη ισορρόπησε κάπως τα πράγματα. Και μένει να δούμε στη συνέχεια ποια θα είναι η εικόνα που θα υπερισχύσει. Η αρχική, όπου πολλοί από τους υπουργούς πάσχιζαν να τραβήξουν πάνω τους τους προβολείς της δημοσιότητας, ή η επόμενη, όπου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε τα πράγματα σε μια ορθολογικότερη βάση, με αποτέλεσμα να διασκεδαστούν έως έναν βαθμό οι ανησυχητικές εντυπώσεις της πρώτης μέρας;
Κατά κανόνα οι κυβερνήσεις έχουν μια περίοδο χάριτος. Στην περίπτωση της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα τέτοιες πολυτέλειες δεν υπάρχουν. Τα προβλήματα είναι πολλά, σοβαρά και πιεστικά. Και οι χειρισμοί τους κάθε άλλο παρά εύκολοι από μια
κυβέρνηση που δικαιολογημένα, έως έναν βαθμό, έχει το ελαφρυντικό του υπερβολικού ενθουσιασμού και όσα αυτός συνεπάγεται.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι δεν θα μας προκύψουν τις επόμενες μέρες άλλες εξαγγελίες μέτρων και ότι θα γίνει απ' όλα τα υπουργικά στελέχη σεβαστή η πρωθυπουργική εντολή να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί η κυβερνητική δραστηριότητα. Αλλωστε, όταν ξεκινάς με βασικό επιχείρημα την επιδίωξη διαλόγου προκειμένου να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, το πρώτο που οφείλεις να αποφύγεις είναι μονομερείς πρωτοβουλίες και εξαγγελίες.
Και πέραν όλων αυτών υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που μένει να αποσαφηνιστεί μέσα από τη στάση που θα τηρήσουν τα υπουργικά στελέχη. Ενας από τους σοβαρότερους προβληματισμούς που περιέβαλλαν την προοπτική ενός κυβερνητικού σχηματισμού με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αν και κατά πόσο θα λειτουργούσε με μια κοινά αποδεκτή πολιτική ή θα υπήρχαν παρεκκλίσεις από στελέχη προερχόμενα από τη μία ή την άλλη ιδεολογικοπολιτική τάση.
Αν ο φόβος αυτός ήταν βάσιμος ή όχι θα φανεί από τον βαθμό συμμόρφωσης ή μη όλων με την εντολή για αποφυγή εξαγγελιών. Η διαπραγμάτευση δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Και για να διεξαχθεί με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να υπονομευθεί εκ των έσω. Αυτό θα πρέπει να το έχουν κατά νου όλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά