Προτάσεις όπως η μείωση μισθών και συντάξεων αλλά και η αύξηση φορολογικών εσόδων με την υπαγωγή βασικών τροφίμων όπως το γάλα και το λάδι στο ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ 23% , τις οποίες η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μετά από 5 χρόνια μνημονίων.
Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις εξ αιτίας της πρότασης που έστειλε η ίδια στους θεσμούς και προβλέπει μέτρα 8 δισ ευρώ κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για κατάργηση της λιτότητας.
Αποδοχή των ακραίων προτάσεις του ΔΝΤ από
τον κ.Τσίπρα θα δυναμίτιζε την πιθανότητα να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία μια συμφωνία και θα οδηγούσε- κατά πάσα πιθανότητα- στην πτώση της κυβέρνησης.
Πτώση της κυβέρνησης, όμως, στη σημερινή συγκυρία, μερικά 24ωρα πριν λήξει το δεύτερο μνημόνιο , θα άφηνε μετέωρη και χωρίς χρηματοδότηση τη χώρα ,θα οδηγούσε στο κλείσιμο των ΑΤΜ, και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε μία χώρα με εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι θα ένιωθαν ανίσχυροι και πανικόβλητοι εάν κινδύνευαν να ξεμείνουν από χρήματα σε μια ξένη χώρα.
Αν, μάλιστα, μέσα στο νέο πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό η χώρα πήγαινε σε κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο, με οξυμένα τα πνεύματα και με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να διακατέχεται από αισθήματα οργής κατά των δανειστών που οδήγησαν στην πτώση της εκλεγμένης κυβέρνησης , η ελληνική κοινωνία θα οδηγούνταν σε έναν τρομερό διχασμό με ανεξέλεγκτες συνέπειες .
Με αυτά τα δεδομένα , και με την οριακή πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα ,αποτελεί χρέος των μεγάλων χωρών της Ευρώπης αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών να παρέμβουν με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο, να φέρουν πιο κοντά τις δυο πλευρές και να σώσουν τη διαπραγμάτευση .
Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ολάντ οφείλουν να απομονώσουν - ακόμη και να παρακάμψουν το ΔΝΤ- και να βρουν μία κοινά αποδεκτή πρόταση που να μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα χωρίς να δοκιμάζει τα όρια της ήδη γονατισμένης ελληνικής κοινωνίας αλλά και να εγγυάται την ευρωπαϊκή ενότητα.
Είναι κατανοητό ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει κουραστεί με τα ελληνικά "καμώματα" και την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου και να βγει από τα μνημόνια εφαρμόζοντας τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Θα πρέπει ,ωστόσο, να αναγνωρίσει και τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στην συνταγή βάρβαρης λιτότητας που επεβλήθη στην ελληνική κοινωνία.
Εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να γίνει αντιληπτό από την υπόλοιπη Ευρώπη ότι εάν η σημερινή κρίση - παρά την προσπάθεια των "ανταρτών" του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστούν ,την τελευταία έστω στιγμή ,στην ευρωπαϊκή γραμμή- οδηγήσει στον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ένωση, αυτή θα είναι η αρχή μια ευρωπαϊκής αποσύνθεσης.
Αν δεν γίνει δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και κάποιες μονάδες του ΦΠΑ ,αυτό θα αποτελέσει δικαίωση όσων διαμαρτύρονται για την νεοφιλελεύθερη στροφή της Ένωσης και θεωρούν ότι κύριος μοχλός της ευρωπαϊκής ιδέας δεν είναι πλέον η πολιτική ενοποίηση αλλά το κέρδος.
Στο κάτω- κάτω ,αν η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να προστατεύσει το πιο αδύνατο μέλος της ,το οποίο προσπάθησε και εν πολλοίς πέτυχε - παρά τα όποια πισωγυρίσματα - να ανταποκριθεί στις σκληρές θυσίες που απαιτούσε η συμβίωση στο ευρωπαϊκό κοινό σπίτι ,τότε η ευρωπαϊκή αυτή οικογένεια δεν θα έχει λόγο ύπαρξης στα μάτια του κόσμου.
Κυρία Μέρκελ, κύριε Ολάντ πάρτε την σωτηρία της Ελλάδας –και της Ευρώπης- στα χέρια σας.
Ν.Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ
Kυριε Παπαδοπουλε συντακτη του αρθρου, υπαρχει καποιο αντιστοιχο αρθρο σας το 2010-2011 και δεν το θυμομαστε?? Βρε και εγω που νομιζα οτι οι Θεσμοι (κατα Συριζα) ειναι καλα παιδια και ο Παπανδρεου ηθελε σωνει και καλα να μας βαλει στο ΔΝΤ και να μας κατακρεουργησει απο διαστροφη!!!! Χασατε την αξιοπιστια σας και την κυκλοφορια σας απο τους κεντρωους Ελληνες που δεν σας αγοραζουν πια.
ΑπάντησηΔιαγραφή