Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Η σπάνια «Μπλε Πανσέληνος» που θα εμφανιστεί στον ουρανό απόψε το βράδυ

Η NASA εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία της «Μπλε Σελήνης» - Μπλε Σελήνη έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια - Γιατί πήρε αυτό το όνομα και το... πραγματικό της χρώμα

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε σήμερα 31 Ιουλίου. Καθώς οδεύουμε για την δεύτερη πανσέληνο του Ιουλίου, το κανάλι NASA science στο youtube εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία της «Μπλε Σελήνης» που αναμένεται απόψε.
«Μπλε Σελήνη» ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.
Στα αγγλικά, απ’ όπου προέρχεται και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon και η εμφάνισή του έχει

εμπνεύσει πολλά τραγούδια και έργα τέχνης. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.
Μπλε Σελήνη έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950.

Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γεμίζουν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη δείχνει μπλε.

Η NASA παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει.

Η προηγούμενη φορά που συνέβη το φαινόμενο του μπλε φεγγαριού ήταν κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου το 2013 και συγκεκριμένα στις 21 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως το έτος 2018 (καθώς επίσης το 2037, ενώ το ίδιο συνέβη τα έτη 1942, 1961 και 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά