Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μιθριδατισμός



Γράφει ο Θάνος Μπλούνας
τ. πάρεδρος του Παιδαγ. Ινστιτούτου
π. Δήμαρχος Στυλίδας
  
Πολλοί δυσφορήσαμε  με τη στάση του πρωθυπουργού μας δίπλα στον «Ολαντρέου» τη στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη!
Πολλοί επικρίναμε την αντισυμβατική εμφάνιση των περισσότερων αγραβάτωτων  υπουργών μας, συνεχιστών της παράδοσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, προς τιμήν του Γάλλου προέδρου.
Πολλοί νιώσαμε θλίψη (αλλά δεν ξαφνιαστήκαμε) με το ενθουσιώδες χειροκρότημα των μαθητών (μόνο;) του γυμνασίου της πόλης μας, μόλις άκουσαν το δήμαρχό τους να προτρέπει περήφανα στους δανειστές μας «να πάν’ να γ…» (κάτι σαν «νέο σύγχρονο ΟΧΙ», όπως χαρακτήρισε κάποιος την εν λόγω προτροπή στο διαδίκτυο).
Πολλοί ξαφνιαστήκαμε σήμερα με τον
πρωθυπουργικό νεολογισμό «εκτίθουν», όπως είχαμε ξαφνιαστεί και με το «εγέρθητος» του Καιάδα(;) και με την μετάλλαξη της «τρόικας» σε «θεσμούς» και του «επαίσχυντου μνημονίου των τοκογλύφων» σε «αμοιβαίως επωφελή συμφωνία με τους εταίρους μας»!
«Νέοι καιροί, νέα (επαναστατικά) ήθη»!…θα παρατηρήσουν οι θυμόσοφοι.
Σιγά σιγά θα συνηθίσουμε, θα πάθουμε ανοσία, θα «μιθριδατιστούμε», που θα ’λεγε κι ο πρωθυπουργός μας! Με τον καιρό θ’ αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε κι εμείς το ενδυματολογικό στυλ και τον γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας
των ταγών μας. Θα πηγαίνουμε στους γάμους, στις βαφτίσεις και στις δεξιώσεις (όσων έχουν ακόμα οικονομική ευχέρεια για δεξιώσεις) αγραβάτωτοι, με πουκάμισο (κατά προτίμηση μαύρο) έξω από το παντελόνι και με σακίδιο στον ώμο. Κι αν τολμήσει κανείς να σχολιάσει αρνητικά την εμφάνισή μας, θα τον «εκτίθουμε» δημόσια, αποκαλώντας τον «μ…» και στέλνοντάς τον εις επήκοον πάντων «Να πάει να γ…».
Μόνον ελάχιστοι θα απομείνουν στην αντίπερα όχθη. Ανάμεσά τους, προβλέπω, ο φίλος μου  Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πανεπιστημιακός και φιλόλογος της παλιάς σχολής, ο οποίος, αδυνατώντας να πορευτεί στους νέους καιρούς με τα νέα ήθη, θα εξακολουθήσει να δυσανασχετεί με τη γλώσσα των πολιτικών μας και να μας προτρέπει να λυπηθούμε τις λέξεις:

«Λυπηθείτε τις λέξεις

Η μέρα μέρα και η νύχτα νύχτα
Η πέτρα πέτρα και το χώμα χώμα
Το ναι ναι και το όχι όχι
Η ειρήνη ειρήνη και ο πόλεμος πόλεμος
Η αλήθεια αλήθεια  και το ψέμα ψέμα

Παρακολουθείστε τώρα τη γλώσσα του Όργουελ,
τη γλώσσα των πολιτικών μας:

Η  μέρα νύχτα και η νύχτα μέρα
Η πέτρα χώμα και το χώμα πέτρα
Το ναι όχι και το  όχι ναι
Η ειρήνη πόλεμος και ο πόλεμος ειρήνη
Η αλήθεια ψέμα και το ψέμα αλήθεια

Λυπηθείτε τις λέξεις!»

(Στυλίδα 30.10.2015)

4 σχόλια:

  1. Kύριε Δήμαρχε.
    Καλές οι διαπιστώσεις αλλά ποιος θα σταματήσει τον κατήφορο της ιστορικής πόλης μας;
    Μήπως εσείς οι παλιοί διατελέσαντες δήμαρχοι, σύμβουλοι κ.λ.π πρέπει να βγείτε μπροστά μήπως και συμαζευτούν τα ασυμάζευτα.
    Το μηδενικό έργο δεν μπορεί να το καλύψει πλέον ο ψευτοτσαμπουκάς των περαστικών από την πόλη μας.
    Υ.Γ Αναγκάζομαι να γράψω ανώνυμα γιατί έχω δει ηλικιωμένο με άσπρα μαλλιά να προπηλακίζεται από τον δήμαρχο στην κεντρική πλατεία για μια παρατήρηση. Εκεί φτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Μπλουνα, τ. πάρεδρος του Παιδαγ. Ινστιτούτου π. Δήμαρχος Στυλίδας,
    αν αυτη ειναι η αγανακτισμενη αντιδραση σας, μετα την επανειλημμενη, εσκεμμενη χυδαιοτητα του δημαρχου μας μπροστα στα παιδια βλασταρια των σχολειων μας, τοτε μου παρεχεται το δικαιωμα να πω, οτι το σχολιο σας ειναι πολυ ακαδημαικο κι αποβλεπει μαλλον στην αυτοπροβολη σας σαν λογιο και συγγραφεα, οχι ομως στο να υποδειξει και μαλιστα σαν τ. δημαρχο, πρακτικες πρωτοβουλιες π.χ. υποκινησεις, δασκαλων, γονεων, κηδεμονων και πολιτων η αλλα παρομοια βηματα, που εσεις οφειλετε να γνωριζετε, ωστε να τεθει τερμα στη δυσφημιση και την επιβλαβη για τον δημο μας εξεληξη.
    Καταλαβαινω λοιπον γιατι αμπελοσοφοντας και αεροπατωντας δεν αφισατε σημαινοντα πρακτικα εργα στην παλαια υπηρεσια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Μήνυση για εξύβριση μπροστά σε μαθητές και δημόσια προσβολή του σχολείου και της εορτής. Μπορούν οι γονείς όλοι μαζί να τον μηνύσουν; Θα κερδίσουν σίγουρα...ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ •

    Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , Σχολιο στο αρθρο του κ. Μπουκαλα, Ο δήμαρχος της τελίτσας
    30.10.2015 : 12:35στ

    Το ως ανωτερω πρακτικο, κι οχι αεροβασιες, προτεινει ο ανωνυμος ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ. Παρομοια
    σχολια δειτε στην ανωτερς διευθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EIΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ;ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟΝ; ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ; ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά