Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο Σουλτς κάνει προξενιό για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Εχει τις «ευλογίες» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών


Σε επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αλλάζοντας πτήση στο ταξίδι του για την Κύπρο παρέμεινε λίγες ώρες στην Αθήνα και ζήτησε να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με την πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα έβλεπε και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη όμως τελικά η συνάντηση με τον μεταξύ των δύο ανδρών δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι άτυπες συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και με την πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η επίσημη εκδοχή του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά την επίσκεψη του Μαρτίν Σούλτς είναι ότι
συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις πολιτικές εξελίξεις, το προσφυγικό αλλά και θέματα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη Χαριλάου Τρικούπη γνωστοποιήθηκε ότι η κυρία Γεννηματά στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν παρόμοια θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την κατάσταση στην Ευρώπη όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο. Τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους για τη συνάντηση του Μάρτιν Σουλτς χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών από τις διμερείς επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτιμούν ότι επίσκεψη-αστραπή του Μάρτιν Σουλτς υπερβαίνει τα όρια της συζήτησης για το προσφυγικό και για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιες πηγές βλέπουν πίσω από την επίσκεψη-αστραπή του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, προσπάθειες προσέγγισης του ΣυΡιζΑ με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς βλέπουν ότι η συνεργασία ΣυΡιζΑ και ΑΝΕΛ έρχεται στο τέλος της, μετά τη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για τη γνωστή υπόθεση των δηλώσεων του Γιάννη Μουζάλα.
Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι τη συνεργασία ΣυΡιζΑ και ΑΝΕΛ. Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού Κόμματος πριν από τη σύνοδο κορυφής και το άνοιγμα που έχει γίνει στον Έλληνα πρωθυπουργό από τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας στις σχέσεις της κυβέρνησης με το μπλοκ των σοσιαλιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι όπως ο Αλέξης Τσίπρας μεσολάβησε τόσο με το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με το Φ. Ολάντ ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ή πραγματοποιώντας επαφές με τους Podemos προκειμένου να συνεργαστούν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας έτσι και ο Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση του Μάρτιν Σουλτς με στόχο να προσεγγίσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Μέρα με την ημέρα αυξάνονται οι πιέσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκειμένου να συνεργαστεί με το ΣυΡιζΑ σε κυβερνητικό προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας το απώτερο μέλλον. Στο ΣυΡιζΑ σειρά κομματικών και κοινωνικών στελεχών με δημόσιες δηλώσεις τους καλλιεργούν το έδαφος για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων κάνοντας λόγο για κυβερνητικό συνασπισμό με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις προς το ΣυΡιζΑ όπως είναι η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, απορρίπτοντας τους ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως η κ. Γεννηματά βάζει τέλος στα σχέδια για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται να αποτελέσει δεκανίκι μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣυΡιζΑ και επιμένει στην πρότασή της για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή τόσο της νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣυΡιζΑ, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
 Του Γ. Δημοσχάκη-http://thecaller.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά