Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κράμερ εναντίον Κράμερ στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή η κίνηση θα έπρεπε να προκαλεί ασύστολη θυμηδία. Εντάξει, δεν πρόκειται να βάλουμε και τα κλάματα από αυτές τις σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή η κομματική διπολική διαταραχή μπορεί να κυοφορήσει προβληματισμό.
Αλλά ας δούμε τη νέα σουρεάλ κατάσταση εν τη γενέσει της…
Τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα που φαίνεται ότι πρόσκεινται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στην Ανω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα οκταώροφο κτίριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης. Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη. Σύμφωνα με τα
τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι συλλήψεις των ατόμων που βρίσκονταν στους τρεις υπό κατάληψη χώρους ήταν 75 τον αριθμό. Στο κτίριο της οδού Καρόλου Ντηλ έγιναν συνολικά 61 συλλήψεις, στο πρώην Ορφανοτροφείο συνελήφθησαν 5 άτομα, ενώ στο κτίριο της οδού Βογατσικού 9.
Αμέσως μετά, αντιεξουσιαστές -πάντα στη Θεσσαλονίκη- ως αντίποινα στην ανωτέρω επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατίας. Οι αντιεξουσιαστές στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως κατέλαβαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ως απάντηση στο πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων-μεταναστών.
Μέχρι εδώ, τα χαρακτηρίζεις όλα αυτά και ως «φυσιολογικά». Ο υπερρεαλισμός ελλοχεύει από εδώ και κάτω, κάνοντας κατάληψη σε κάθε πολιτικό νου…
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για όλα αυτά: «Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μάς βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του!
Το παιχνίδι «βρες το λάθος» έχει ξεκινήσει ήδη, εδώ και καιρό, να παίζεται στο κυβερνών κόμμα. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ -κατ’ ουσίαν- εγκαλεί τον ίδιο του τον πολιτικό εαυτό, κατηγορεί την κυβέρνηση που την έχει τροφοδοτήσει με την ίδια του την πολιτική σάρκα, με το ίδιο του τοκομματικό αίμα. Ας μη συζητήσουμε το ότι, εύκολα και απλοϊκά, κάποιος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κυβερνών κόμμα είναι εναντίον της αποκατάστασης της τάξης και ότι συναινεί στους βανδαλισμούς και τις φθορές δημόσιων χώρων. «“Ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης” η κατάληψη με το έτσι θέλω και οι ζημιές που υπέστησαν οι χώροι;» μπορεί να προσθέσει.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τον ίδιο του τον εαυτό. Και άλλες φορές στο παρελθόν, η αντιπαράθεση κόμματος-κυβέρνησης θύμισε το «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Θυμηθείτε τότε που το κόμμα καλούσε τους πολίτες να κατέβουν σε διαδηλώσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε! Ή τότε που, τον Μάιο του 2015, ο  ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε «τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τη χρήση δακρυγόνων, η οποία οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και  στελεχών της ΛΑΕ. «Αναμένουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει  εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει», όπως ανέφερε η τότε ανακοίνωση του κόμματος.
Μία εξήγηση θα μπορούσε να συμπυκνώνεται είτε στο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι κυβέρνηση και ενεργούν σαν να είναι ακόμα στην αντιπολίτευση, είτε οι συνιστώσες μέσα στο κόμμα αντιτάσσονται στην εξουσία – ακόμα κι αν την ασκούν οι ίδιοι. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες που θα έβγαιναν πάνω στο ανάκλιντρο κάποιου πολτικού ψυχολόγου –είναι αμφίβολο ότι θα έβγαζε διάγνωση. Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό αποτελεί τον ορισμό του θεάτρου του παραλόγου. Ο Ιονέσκο προφανώς και θα ήταν υπερήφανος. Προσωπικά, πάντως, δεν ανησυχώ από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον εαυτό του. Θα το κάνω όταν το κόμμα αρχίζει να συζητά για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση…
Σπ. Σεραφείμ-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά