Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Κάηκε το σενάριο!

Τι σου είναι ο άνθρωπος. Μέρες γιορτινές, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να μείνει σπίτι και να διηγείται στον υιό Ερνέστο τα ανδραγαθήματά του όταν πολεμούσε στη Σιέρα Μαέστρα με τον Κομαντάντε Φιντέλ.
Αυτός αντιθέτως προτίμησε να τρέχει στην Κρήτη να τσακώνεται με τους αγρότες και τους δημοσιογράφους.
Η μια εξήγηση είναι ότι «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Η άλλη ότι ετοιμάζεται για εκλογές.
Πολλοί προεξοφλούν το δεύτερο. Εγώ προκρίνω το πρώτο.
Διότι ο Τσίπρας θα κάνει εκλογές μόνο όταν τον υποχρεώσουν και όταν δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του θα καταφεύγει σε αυξανόμενο αυταρχισμό και τυχοδιωκτισμό προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.
Το πικρό ποτήρι φυσικά δεν θα το αποφύγει. Αλλά κάθε μέρα που περνάει το κόστος θα αυξάνεται. Και για τον τόπο και για την κυβέρνηση.
Γιατί το λέω αυτό; Για έναν απλό λόγο.

Επειδή πέρασε ανεκμετάλλευτη η στιγμή που ο Τσίπρας μπορούσε να αποδράσει ζωντανός. Τώρα πλέον προσπαθεί να διαχειριστεί την παραμονή επειδή αντιλαμβάνεται ότι κάθε απόδραση θα ήταν καταστροφική.     

Μαζί με το σενάριο της απόδρασης κάηκε και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης».

Ο Μητσοτάκης θα νικήσει καθαρά τις εκλογές, με ισχυρή πλειοψηφία και θα κυβερνήσει μια χώρα με τους μεγάλους μπελάδες πίσω του.

Αλλωστε η παραμονή του Τσίπρα στην εξουσία προϋποθέτει ότι θα υπογράψει τόσο πολλά που οι επόμενοι θα μοιάζουν με σύλλογο εξυπηρέτησης λαϊκών συμφερόντων. Στοιχειώδες...

Αν ο Μητσοτάκης είναι ικανός, θα διαχειριστεί απλώς την εκτόξευση. Αν αποδειχθεί ανίκανος, θα χρειαστεί ένα σοβαρό χρονικό διάστημα για να του κοστίσει.

Προφανώς όχι μόνο θα αλλάξει αμέσως το εκλογικό σύστημα αλλά θα «κάψει» και την αναλογική που ψηφίστηκε από τη σημερινή Βουλή - λεπτομέρειες προσεχώς...

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για μια οδυνηρή εκλογική ήττα και μια μακρά θητεία στην αντιπολίτευση. Θεωρώ απολύτως λογικό να μην επείγεται ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Απλώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του απρόβλεπτου και ως εκ τούτου κάθε στιγμή όλα μπορούν να συμβούν. Και τα πιο απρόβλεπτα.

Ποιος θα μας έλεγε πριν από μερικά χρόνια ότι η Ελλάδα θα είχε σήμερα Πρωθυπουργό τον Τσίπρα με υπαρχηγό τον Καμμένο;

Γ. Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά