Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

«Πόρτα» από την Φώφη στον Τσίπρα: «Συγκυβερνάς με ακροδεξιό εταίρο»

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη Γεννηματά, ρίχνοντας ξεκάθαρη «πόρτα» στον Αλέξη Τσίπρα, με δήλωσή της στα «ΝΕΑ».
Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού για μια «προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα Μνημόνια» επιστρέφεται στο Μαξίμου με ένα δριμύ κατηγορώ από την πλευρά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ο Αλέξης Τσίπρας «ματαιοπονεί», ενώ «θα ηττηθεί στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο».
Έτσι, η Φώφη Γεννηματά ακυρώνει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει υπονοούμενα για τους λόγους που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε ένα τέτοιο «άνοιγμα» λίγες μόλις ημέρες μετά το προσωπικό τους «μπρα ντε φερ» στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ηχηρή αντίδρασή της αναδεικνύει και την οργή που προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η πρόσκληση Τσίπρα (μέσω συνέντευξης στη «Νέα Σελίδα»). «Η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την Αριστερά όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο», ήταν και
η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις πρωθυπουργικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και όπως σχολιάζουν οι υπεύθυνοι για τον πολιτικό σχεδιασμό της Συμπαράταξης, κάθε ενδεχόμενο σύγκλισης των δύο χώρων έχει κλείσει από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και επέμεινε σ’ αυτήν του την επιλογή ακόμα και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τους εγκλωβίσει επικοινωνιακά: ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τη διακυβέρνηση μετά το ’18, ουσιαστικά προσπάθησε να τους αναγκάσει να διαλέξουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Αν η Φώφη Γεννηματά αποδεχόταν την πρόσκληση σε διάλογο, οι ψήφοι της Συμπαράταξης θα γίνονται το στήριγμα για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αν την απέρριπτε – όπως κάνει – ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να την κατηγορήσει για συμπόρευση με τη Δεξιά, ζητώντας να γίνει δικό του δεκανίκι.
Εκτιμάται πάντως πως η κίνηση του Πρωθυπουργού μπορεί να έχει και άλλα κίνητρα, καθώς και ο ίδιος ίσως αντιλαμβάνεται τα πολιτικά προβλήματα που του προκαλούν οι ΑΝΕΛ – με φόντο και τις σκοτεινές επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Με τον υπουργό Αμυνας εκτεθειμένο για την υπόθεση του «Noor1», η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ψάχνει μια νέα μορφή συμμαχίας σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δεν αντέξει την πίεση.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν πολιτικό σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιτελικά στελέχη της εκφράζουν την υπόνοια ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν το προγραμματικό συνέδριο της ΔΗΣΥ με σκοπό να παρακινηθούν μεμονωμένες φωνές και να κατέβουν συντεταγμένα στη διαδικασία, επιδιώκοντας αλλαγή πολιτικής πλεύσης από τη Φώφη Γεννηματά.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στα ΝΕΑ

«Χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του»
Για «πατερναλιστικό» κάλεσμα σε «δήθεν προοδευτικά μέτωπα» κάνει λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στο «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στα «ΝΕΑ» έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν. Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα.
Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για τον ίδιο και το ετερόκλητο μόρφωμα νομής της εξουσίας, που * Αλυσοδένει τη χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.
* Συνυπάρχει αρμονικά με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο που καμαρώνει για τη ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη.
* Συγκαλύπτει πεισματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την κρίση και χρησιμοποιεί γνωστά και “μη εξαιρετέα” στελέχη της για κομματικό έλεγχο στον “σκληρό πυρήνα” του κράτους.
* Διχάζει τους Ελληνες, υπονομεύει τους θεσμούς, επιστρέφει στις καταδικασμένες πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και επιχειρεί συνεχώς να επιβάλει σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ.
Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου. Ας μη ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στη Χώρα των Λωτοφάγων.
Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο. Ομως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γιατί η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα ούτε των ιδεών και αξιών της Αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση.
Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της, αλλά οι μεγάλες προοδευτικές ανατροπές και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.
Αυτά που στο επικείμενο Συνέδριό μας θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας που θα εκφράσει ο νέος ενιαίος φορέας της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Προοδευτικές αλλαγές και το σχέδιο Ελλάδα που φιλοδοξούμε να γίνει ο κορμός μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση που μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης μπορεί να υλοποιήσει.
Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση στη χώρα και προοπτική πραγματικής ελπίδας στους πολίτες.
Αυτό ελπίζω να το καταλάβουν για το καλό της Ελλάδας και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης».

http://www.lykavitos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΗ.ΣΥ δευτετο κομμα στις επερχομενες εκλογες. Mονο μια υγιης κεντροαριστερα μπορει να βγαλλει την χωρα απ τις περιπετειες που την εριξαν ο Σαμαρας και ο Τσιπρας. Ο ενας τα ξεπερασε ολα με το περιβοητο, ουδεις αναμαρτητος, στους Ευρωπαιους, εδω το καναμε γαργαρα, και ο αλλος ο δηθεν αριστερος με το, τρεφαμε αυταπατες, το ξεπερασε κι αυτος. Γι αυτα δεν θα λογοτησουν καποτε? Οσον για τον μεγαλο τον Καραμανλη, που ειναι? Παλι διακοπες στα Γιαννενα? Οχι θα κατσει να σκασει για τη χωρα που ο ιδιος την καταντησε ετσι. Θρεφταρακι εγινε ο μπαγασας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά