Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Κοτζιάς απειλεί Βερέμη

Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοτζιάς κέρδισε την αγωγή εναντίον του περιοδικού Athens Review of Books επειδή τον είχε χαρακτηρίσει παλιό γκαουλάιτερ του σταλινισμού. Αρα εύλογα υποστηρίζει κανείς ότι ο υπουργός Eξωτερικών αποστρέφεται τον σταλινισμό (τουλάχιστον τώρα) και ασπάζεται τις αρχές της αστικής Δημοκρατίας. Δηλαδή μεταξύ άλλων την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελευθεροτυπία. Αυτή η Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με υψηλό αξίωμα και ο ίδιος οφείλει να την τιμά επίσης, σεβόμενος τις καταστατικές αρχές της. Προκαλεί επομένως απορία η επιστολή που έστειλε ο κ. Κοτζιάς δια του δικηγόρου του στον καθηγητή Βερέμη για πολιτικές κρίσεις που είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στους Financial Times, χωρίς μάλιστα καμία αναφορά στο πρόσωπο του υπουργού.
Σε ερώτηση γραμμένη με ύφος συγκεκαλυμμένης απειλής, ο δικηγόρος ζητά να πληροφορηθεί αν το
δημοσίευμα αποδίδει όντως τις απόψεις του κ. Βερέμη ή έχει παραποιηθεί, προφανώς γιατί θεωρείται αδιανόητο να έχει τολμήσει κάποιος να ασκήσει κριτική εναντίον της κυβέρνησης και άρα η διαστρέβλωση είναι πιθανή.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή η επιστολή ζητά ωμά από τον καθηγητή να προβεί σε δήλωση φρονημάτων, αφού η δική του αναφορά δεν περιέχει καμία αιχμή για πρόσωπα παρά μόνο αξιολογικές κρίσεις για τη σημερινή πολιτική κατάσταση.
Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη απόπειρα τρομοκράτησης, τακτική που έχουμε δει και στο παρελθόν από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο με την αγωγή του όσο και με την επιμονή του να εισπράξει το ποσό που του επιδικάστηκε. Εν ολίγοις με τον Κοτζιά δεν παίζουν και ου λήψει το όνομα αυτού επί ματαίω.
Βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα την αντίδρασή του κατά της εφημερίδας Financial Times, η οποία στο ίδιο δημοσίευμα εκφράζει το φόβο της αν στη χώρα μας υπάρχει κράτος Δικαίου, όντως με αφορμή τη δικαίωση Κοτζιά στη διαμάχη του με την ARB. Οπως δεν είδαμε ακόμα και την αντίδρασή του εναντίον του Περικλή Κοροβέση, ο οποίος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε το πιο σκληρό άρθρο που έχει ποτέ γραφεί για το παρελθόν του κ. Κοτζιά.
Μήπως, τελικά, ακόμα και οι αγωγές τρομοκράτησης διαλέγουν βολικούς και ευάλωτους στόχους; Γιατί μάλλον θα είχε πρόβλημα με την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών να κάνει αγωγή σε μια μεγάλη εφημερίδα του εξωτερικού ή σε μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα και φυσικά σε έναν αναμφισβήτητο ήρωα της Δημοκρατίας, συνεπή αριστερό και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κοροβέσης. Μένει να το δούμε. Προς το παρόν μια χαρά γίνεται η δουλειά του εκφοβισμού, με επιθέσεις κατά εντύπων και προσώπων χωρίς πολιτική δύναμη.
Η επιστολή που απέστειλε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Βερέμη:
Αξιότιμε κ. Βερέμη,
 Κατόπιν επιθυμίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοτζιά, Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, σας απευθύνω ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μία απάντηση εκ μέρους σας.
 Στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017 σε ένα κείμενο που επιγράφεται «Η δικαστική απόφαση υπέρ του Υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλα ανακριβή και αναληθή εις βάρος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά υπάρχει και ένα απόσπασμα, το οποίο αποδίδεται σε εσάς με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από αγωγή του κ. Νίκου Κοτζιά κατά του Μανώλη και Μαρίας Βασιλάκη.
 Το κείμενο του αποσπάσματος αυτού είναι το εξής:
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία στην προκειμένη περίπτωση ως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης» υποστήριξε ο Θάνος Βερέμης επίτιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η ιστορία».
 Είναι αλήθεια κ. Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομά σας είναι ανακριβής και αναληθής;
 Με εκτίμηση
 Χρήστος Κουτσονάσιος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Ανδ. Πετρουλάκης-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά