Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η βέρα στο δεξί αφήνει σημάδια στον Σύριζα

Τα χαμόγελα περισσεύουν μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την αναταραχή που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κλονίζει τη συνοχή της. Στις παλινωδίες των ΑΝΕΛ και στο παιχνίδι της «κολοκυθιάς» για την ψήφο τους σε κρίσιμα νομοσχέδια έρχεται να προστεθεί τώρα η αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέεται και με την αναγκαστική επαναβεβαίωση των... γαμήλιων όρκων ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η πρώτη ηχηρή αποχώρηση μετά το «σχίσμα» στην Κουμουνδούρου το καλοκαίρι του 2015: ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Τάσης Κώστας Χρυσόγονος φέρεται να έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου, καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν στρατηγικές διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και παγωμάρα στις σχέσεις του ιδίου με το Μαξίμου. Σε επικοινωνία του με «ΤΑ ΝΕΑ» ο Κώστας Χρυσόγονος εμμέσως επιβεβαίωσε την κίνηση αποχώρησης, προαναγγέλλοντας ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Σοσιαλιστικής Τάσης θα τοποθετηθεί εκτενώς για τις πολιτικές εξελίξεις, με τρόπο που «κανείς δεν θα πλήξει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην Κουμουνδούρου επιβεβαίωναν ότι έχουν την ίδια εικόνα για τις κινήσεις του βουλευτή, ωστόσο επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για γνωστές «διαφωνίες». Άλλα κομματικά στελέχη ήταν περισσότερο αιχμηρά, διερωτώμενα ειρωνικά αν ο Χρυσόγονος ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ή ήδη είχε αποχωρήσει. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς ο ευρωβουλευτής και η Σοσιαλιστική Τάση στοχεύουν την καρδιά του Μαξίμου και συγκεκριμένα τον Αλέξη Τσίπρα - με τον οποίο ο Κώστας Χρυσόγονος, κατά δήλωσή του, έχει να μιλήσει περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο ευρωβουλευτής και η Σοσιαλιστική Τάση έχουν θέσει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζουν διαφωνίες με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, για παράδειγμα στην οικονομική πολιτική, στην επένδυση του Ελληνικού ή στον σφιχτό εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Το τελευταίο δίνει μάλιστα άλλη διάσταση σε μια απόφαση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του timing που θέλει τους ΑΝΕΛ να υποκύπτουν στην «αριστερή ατζέντα» Τσίπρα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση.
  
ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΡΦΙΑ. Σε αντίθεση με τον Κώστα Χρυσόγονο, αρκετοί βουλευτές επιλέγουν τη σιωπή προκειμένου να μην τοποθετηθούν στις εξελίξεις και κρύβουν έτσι την ενόχλησή τους, όπως συνέβη στην κοινοβουλευτική διαδικασία για τον Πάνο Καμμένο και το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις σκοτεινές επαφές του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράστηκε ξανά ως εσωκομματικός πόλος με αφορμή όσα είπε για τα Μνημόνια και τη φορολογία. Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε (Real FM) πως υπάρχουν «σημάδια κόπωσης που παρουσιάζονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικροεπιχειρηματίες» και ζήτησε έτσι «τάχιστα βελτιώσεις, γιατί θα έχουμε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε επίσης, αναφερόμενος στα Μνημόνια, ότι «συνολικά η κυβέρνηση πρέπει να διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Πρώτα απ' όλα, γιατί δεν πιστεύει στον ιδεολογικοπολιτικό του πυρήνα», τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το έχει πει και ο Πρωθυπουργός.
  
ΕΒΑΛΕ ΟΠΙΣΘΕΝ. Η κυβέρνηση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δυσχερή θέση μετά την κίνηση ματ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - που ακολούθησε και η ΝΔ -, να καταψηφίζει τα νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν οι ΑΝΕΛ, δίνοντας τέλος στις λεγόμενες «διπλές πλειοψηφίες». Ετσι, λίγες ώρες μετά την απλόχερη στήριξη που παρείχε στον Καμμένο από του βήματος της Βουλής ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση του «Noor 1», οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι αλλάζουν στάση και κόντρα ουσιαστικά στις πεποιθήσεις τους θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και την Τουρκική Ενωση Θράκης - το οποίο υπήρξε, άλλωστε, αφορμή για την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ να δώσουν θετική ψήφο.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν εκτός των Τσίπρα - Καμμένου οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Σταύρος Κοντονής και ο Τέρενς Κουίκ από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Κατά πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός σε περιπτώσεις «ευαίσθητων» νομοσχεδίων, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταψήφισής τους και απώλειας της δεδηλωμένης - μολονότι επισήμως η κυβέρνηση προσπαθεί να αμφισβητήσει το εν λόγω επιχείρημα, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. «Ανοησίες, δεν χάνεται η δεδηλωμένη αν δεν υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
  
ΕΙΠΑ - ΞΕΙΠΑ... Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ωστόσο, τελεί σε καθεστώς σύγχυσης, με τις κυβιστήσεις στελεχών να είναι παροιμιώδεις. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος το πρωί δήλωσε (Σκάι) ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη για την Τουρκική Ενωση Θράκης, κόντρα στην κομματική γραμμή, αλλά αργότερα είπε (Real FM) πως... άλλαξε γνώμη και θα την ψηφίσει, εκτιμώντας ότι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με περισσότερη σταθερότητα προσώρας στις απόψεις του, εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σίγουρα δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή φύλου και ενδεχομένως αυτές για την Τουρκική Ενωση Θράκης.
Πέραν του ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και μάλιστα με τους συγκεκριμένους βουλευτές, έχει μια βασική παραδοχή: ότι για μία ή δύο ψήφους υπάρχει πάντοτε το περιθώριο «ηρωικών» διαφοροποιήσεων, αφού δεν χάνεται η δεδηλωμένη. Τεχνικά, νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί και με λιγότερους από 151 βουλευτές, με την πλειοψηφία του απόλυτου αριθμού επί των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120. Πολιτικά, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση.
  
ΚΑΖΙΝΟ-ΓΚΕΪΤ. Ο Πάνος Καμμένος δέχεται πάντως και φίλια πυρά, και συγκεκριμένα από τον συνεπώνυμό του βουλευτή. «Το να βλέπεις έναν υπουργό σε καζίνο, σαν εικόνα δεν ήταν καλή. Ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να το είχε αποφύγει» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, «καρφώνοντας» παράλληλα και τον συνάδελφό του Θανάση Παπαχριστόπουλο για τη δήλωσή του σχετικά με τη μόλυνση στον Σαρωνικό από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Καμμένος υποστήριξε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει σαφείς πολιτικές ευθύνες και άρα θα έπρεπε να σκεφτεί ξανά το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου δεν προκαλεί αναταράξεις μόνο στους ΑΝΕΛ, αλλά και στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στη ΝΔ, με τον Δημήτρη Κυριαζίδη να δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάσσεται το ΚΚΕ.
 Αιμ. Περδικάρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά