Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τα βλήματα έπληξαν τη σχέση Τσίπρα - Καμμένου

Σαν πολιτικό βαρίδι αντιμετωπίζει πλέον το Μαξίμου τη σχέση με τον Καμμένο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.

 Η πρόσφατη υπόθεση με την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ήταν η υπόθεση που ξεχείλισε το ποτήρι. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εδραιώνεται η άποψη ότι με διαδοχικές πρωτοβουλίες του τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Άμυνας έχει φέρει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση.
Παρά τα συνεχιζόμενα ανοίγματα του Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ και παρότι κάποια στελέχη εκεί το, το κλίμα είναι απαγορευτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Τσίπρας δεν έχει εναλλακτικές επιλογές, γεγονός που δημιουργεί πολιτική αντίφαση.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή κάποιοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητούν το ενδεχόμενο να ασκηθεί εσωτερική πίεση στον Καμμένο για μία οικειοθελή αποχώρησή του από την ηγεσία των ΑΝΕΛ. Κατά την ίδια πηγή, λαμβάνουν χώρα σχετικές ζυμώσεις στους κόλπους αυτού το κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερο ή λιγότερο βουλευτές, εκ των

οποίων μερικοί σήμερα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις.
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από στέλεχος των ΑΝΕΛ, το οποίο, ωστόσο, εξέφρασε τον έντονο σκεπτικισμό του για την κατάληξη. Θεωρεί πως ο Καμμένος όχι μόνο δεν πρόκειται να συναινέσει, αλλά αν του ασκηθούν ωμές πιέσεις είναι ικανός να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Σύμφωνα με την αρχική πηγή, την ίδια γνώμη για την ενδεχόμενη αντίδραση του Καμμένου έχει και ο στενός κύκλος του Τσίπρα. Τον θεωρεί παρορμητικό και απρόβλεπτο. Όπως μας ειπώθηκε, όμως, «ο μόνος τρόπος για να λυθεί αυτός ο γάμος χωρίς ρήξη και ξεκατίνιασμα είναι οι εκλογές. Ο Τσίπρας, όμως, δεν θέλει τώρα εκλογές. Γι’ αυτό και θα υποχρεωθεί να συνεχίσει να στηρίζει τον κυβερνητικό εταίρο του παρά τη δυσαρέσκειά του».

Προς το παρόν τουλάχιστον, η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Τα σενάρια για διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με “τσόντες” από εδώ και από εκεί δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα στην πραγματική πολιτική ζωή. Η παραμονή του Τσίπρα στην πρωθυπουργία εξαρτάται από τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του με τον Καμμένο. Το αναγνωρίζει και στέλεχος του Μαξίμου, το οποίο, όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει αφενός ότι «ο πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμά του», αφετέρου ότι «υπάρχουν όρια».

Στον Καμμένο έχουν χρεώσει την προσπάθειά να καταστήσει τον περιβόητο Τζορτζ Παπαδόπουλο γέφυρα της ελληνικής κυβέρνησης με τον Τραμπ. Το φιάσκο, όμως, έχει αποδοθεί «στην επιπολαιότητά του», χωρίς να αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις του. Του έχει χρεωθεί επίσης ο χειρισμός στην υπόθεση του καταδικασμένου για τα ναρκωτικά Γιαννουσάκη.
Τότε, ο Τσίπρας είχε αποφασίσει να στηρίξει πλήρως πολιτικά τον κυβερνητικό εταίρο του. Ο βασικός λόγος, βεβαίως, ήταν πως εάν δεν το έκανε η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης. Υπήρχε, ωστόσο, και ένας πρόσθετος λόγος. Την παρεμβατική γραμμή του Καμμένου, άλλωστε, είχαν υποστηρίξει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο «άγαρμπος χειρισμός» είχε αποδοθεί στον παρορμητικό χαρακτήρα του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πάντως, το Μαξίμου φρόντισε να αποσπάσει κάποια ανταλλάγματα για τη στάση των ΑΝΕΛ σε νομοσχέδια που είχαν ιδεολογική διαφωνία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τωρινή υπόθεση διαφέρει, επειδή, όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε, «υπάρχει οσμή διαφθοράς». Δεν είναι τυχαίο ότι διατάχθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση για τις σχετικές καταγγελίες. Η αγοραπωλησία, βεβαίως, δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά στο πολιτικό επίπεδο η διάχυτη εντύπωση είναι αρκετή για να ρίξει σκιά.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Τσίπρας είχε μέχρι πρόσφατα βολευθεί με τον Καμμένο. Του είχε παραχωρήσει το υπουργείο Άμυνας και κάποια άλλα χαρτοφυλάκια για τα στελέχη των ΑΝΕΛ και αυτός δεν εμπλεκόταν καθόλου στα πόδια του Μαξίμου στα υπόλοιπα ζητήματα. Γι’ αυτό και η σχέση τους, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, ήταν σχετικά αρμονική. Λίγες ήταν οι τριβές, οι οποίες γρήγορα διευθετούνταν. Σ’ αυτό συνέβαλε και η καλή προσωπική χημεία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Η κυβερνητική σύμπραξη έγινε αρχικά (Ιανουάριος του 2015), λόγω του κοινού αντιμνημονιακού παρονομαστή. Οι πιέσεις που ο Τσίπρας είχε δεχθεί από ευρωπαϊκούς παράγοντες να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είχαν βρει ανταπόκριση. Τότε, ο πρωθυπουργός πίστευε ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα τον παγίδευε. Φοβόταν πως οι συμβατικά όμορες πολιτικές δυνάμεις θα του έβαζαν τρικλοποδιές και θα τον εγκλώβιζαν.

Γι’ αυτό και παρέκαμψε όλη την εξωτερική επικοινωνιακή πίεση, αλλά και τις εσωκομματικές γκρίνιες ότι συνεργάζεται με ένα «ακροδεξιό κόμμα». Αυτό που μέτραγε τότε γι’ αυτόν ήταν πως ως πρωθυπουργός θα είχε τα ενδοκυβερνητικά νώτα του καλυμμένα να χειρισθεί τη σχέση με το ευρωιερατείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαπραγμάτευσης, ο Καμμένος και το κόμμα του έμειναν σταθερά στο πλευρό του πρωθυπουργού. Το ίδιο και όταν αυτός έκανε τη μεγάλη στροφή και υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν και για τους δύο μία πολιτική επιτυχία, γεγονός που τους έφερε ακόμα πιο κοντά, όπως φάνηκε και από τον τρόπο που από κοινού πανηγύρισαν τη νίκη τους εκείνη τη νύχτα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, από τους πρώτους μήνες του 2016, το Μαξίμου είχε αρχίσει να κάνει ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να προστεθεί ως τρίτο κόμμα στο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος δεν ήταν μόνο η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και η διεύρυνση της πολιτικής βάσης, πάνω στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση.
Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπήρχε μία ομάδα στελεχών που έβλεπε θετικά αυτή την προοπτική, θεωρώντας πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά ανταλλάγματα. Ήταν, ωστόσο, μειονότητα. Στην πλειονότητα κυριαρχούσε ένα –περισσότερο ή λιγότερο– αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα. Η ίδια η Γεννηματά δεν έχανε ευκαιρία να μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τον Τσίπρα, υπενθυμίζοντας πως της είχε ψέματα το καλοκαίρι του 2015, όταν την είχε διαβεβαιώσει πως μετά την υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου δεν θα έστηνε κάλπες.

Κρίσιμη καμπή της διελκυστίνδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάθεση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Τότε, στο Μαξίμου θεωρούσαν πως εάν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν από 200 βουλευτές και ως εκ τούτου εφαρμοζόταν στις επόμενες εκλογές, θα είχε διαμορφωθεί ένα δυνάμει αντιδεξιό μέτωπο, το οποίο θα άνοιγε την προοπτική να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας από το δεύτερο και τρίτο κόμμα που θα είχαν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τότε την απλή αναλογική υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορηματική αντίθεση της ομάδας Βενιζέλου. Η Γεννηματά δεν διακινδύνευσε να προκαλέσει ρήγμα στο κόμμα της. Πολύ περισσότερο που και η ίδια δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα ούτε για τον Τσίπρα, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί πως σπίλωσε το ΠΑΣΟΚ και το λεηλάτησε εκλογικά.

Παρά την αποτυχία του στην υπόθεση της απλής αναλογικής, το Μαξίμου συνέχισε διακριτικά τα ανοίγματα. Παρά το γεγονός ότι είχε γίνει στόχος επιθέσεων από το ΠΑΣΟΚ, ο Καμμένος δεν είχε αντίρρηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2017, σε συνομιλία του με μεγάλο επιχειρηματικό παράγοντα, του είχε ζητήσει να ωθήσει τη Γεννηματά προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι είχαν τα πράγματα όταν προέκυψαν τα τωρινά προβλήματα και ο πρωθυπουργός άρχισε να θεωρεί τον Καμμένο «πολιτικό βαρίδι», όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε από πηγή του επιτελείου του. Η ίδια πηγή, ωστόσο, διευκρινίζει πως ο Τσίπρας, σε αντίθεση με κύκλους της Κουμουνδούρου, έχει συνείδηση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει εναλλακτική λύση.
Το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων είχε τη γνωστή αρνητική κατάληξη. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περιθώρια. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε κεντρικό στέλεχός της Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα από αυτά που δεν βλέπουν αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ, «το 2016 μπορεί να είχε νόημα να τα βρούμε με τον Τσίπρα και να μπούμε στην κυβέρνηση. Τώρα πια δεν έχει κανένα νόημα. Πιθανότατα, η κυβέρνηση δεν θα βγάλει το 2018. Και να θέλαμε, όμως, το απαγορεύει η συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η Γεννηματά θα ήθελε πολύ να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ταυτοχρόνως υπουργός Άμυνας, αλλά δεν είναι ανόητη να δώσει προσχήματα στους ηττημένους να τινάξουν στον αέρα τη νέα παράταξη πριν ακόμα συγκροτηθεί».

Σε παρεμφερές κλίμα κινείται και άλλο ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κινείται στην άλλη εσωκομματική όχθη. «Το μόνο που συζητάμε είναι μία κυβέρνηση που θα έχει μέσα και τη ΝΔ και εμάς. Και δεν το συζητάμε, με άλλον πρωθυπουργό. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο Τσίπρας θα φτάσει στο σημείο να το ζητήσει. Θα ήταν ομολογία πολιτικού ναυαγίου. Αν φτάσει σε αδιέξοδο είναι λογικό να στήσει κάλπες παρά να ζητήσει κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε και ο Κυριάκος θα δεχόταν, αφού περιμένει να γίνει πρωθυπουργός. Οπότε ούτε και εμείς θα μπαίναμε. Περισσότερο κουβέντα να γίνεται λοιπόν…».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο σενάριο μίας μελλοντικής κυβέρνησης έχει επενδύσει προσωπικά ο Καμίνης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, φιλοδοξεί να είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση σαν κι αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχει κάνει ανοίγματα και έχει έρθει σε επαφή με το Μαξίμου, προκειμένου να στήσει πολιτικές γέφυρες. Δεν πρόκειται για πολιτική σύγκλιση. Προσπαθεί να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις για να μπορεί να γίνει αποδεκτός και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον μπει στο τραπέζι ο σχηματισμός τέτοιας κυβέρνησης και αναζητηθεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.

Στ. Λυγερός-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΙΣΟΤΡΕΛΩΝ
    ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΠΑΡΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά