Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ας έχουμε... καρτερία. Το καθεστώς πέφτει


Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Εμείς δεν είμαστε ιστοσελίδα γνώμης… η Πυθία είμαστε. Μόλις λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος και της προτροπής του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα να μη μιλάνε για «καθαρή» έξοδο και να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, ο γνωστός λογογράφος του Τσίπρα, διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου, Θανάσης Καρτερός, έστειλε ένα από τα κλασικά non paper.
Απορούμε, γιατί ανεπίσημη ανακοίνωση κι όχι επίσημο δελτίο τύπου; Αφού ξέρουμε το μίσος που έχει η κυβέρνηση στις ανεξάρτητες αρχές, και κυρίως στην ΤτΕ. Αφού ξέρουμε ότι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον Στουρνάρα, δεν κατάφεραν να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση και δεν μπόρεσαν να βάλουν τους εκλεκτούς τους για να «καταλάβουν» το τραπεζικό σύστημα.
«Αποτυχημένος υπουργός, μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είναι λοιπόν ο Στουρνάρας διότι όπως και όλοι οι σοβαροί άνθρωποι, όλοι οι οικονομολόγοι που δεν είναι πολιτικοί απατεώνες, βλέπουν ότι η «καθαρή» έξοδος είναι απάτη.
Επιμένουν ότι η
ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στις αγορές με ακριβό δανεισμό. Πώς από το επιτόκιο 1% και κάτω θα πάει σε δάνεια με επιτόκιο τουλάχιστον 4%;
Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι μπορεί να το κάνει αδιαφορώντας για το γεγονός ότι θα υποθηκεύσει τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων 8 ετών. Ο Τσίπρας και το παρεάκι του Μαξίμου δεν ενδιαφέρονται για την επόμενη ημέρα. Τους απασχολεί το τώρα και το φαίνεσθαι, η εικόνα που θα περάσει στα μέσα ενημέρωσης στη λογική «βγήκαμε από τα μνημόνια». Μπορεί να φορέσει και γραβάτα ο Τσίπρας μόνο και μόνο για να βγάλει φωτογραφίες και να κάνει δηλώσεις.
Η αλήθεια είναι άλλη ωστόσο. Και την έχουμε περιγράψει και από εδώ. Ναι, η οικονομία πάει καλύτερα αλλά αυτό χάρη στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού. Γεμίζουν τα ταμεία εξαιτίας της απίστευτης φορολογικής και ασφαλιστικής αφαίμαξης.
Κι επίσης, αυξάνονται οι επενδύσεις επειδή πλέον τα ελληνικά προϊόντα είναι φθηνότερα. Η ανάπτυξη, όμως, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι λόγω των επενδύσεων που γίνονται ή εξαιτίας των περικοπών των δαπανών μέσω των μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν.
Και τη στιγμή που ήδη η κυβέρνηση έχει σαμποτάρει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων ξεχνάει να μας πει για τα σκληρά μέτρα που έρχονται και το 2018 και το 2019. Διότι αν βγαίνουμε από τα μνημόνια κι αν έχουμε «καθαρή» έξοδο στις αγορές, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την αναστολή των μέτρων που θα ξεκινήσουν το 2019; Αφού δεν τους έχουμε ανάγκη τους ξένους γιατί δεν αποφασίζουμε μονομερώς να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην περικοπούν οι συντάξεις εκ νέου; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Όλοι το ξέρουν ότι με δανεισμό με υψηλά επιτόκια από τις αγορές απλά θα διογκωθεί το δημόσιο χρέος ακόμη περισσότερο με μοναδικό κέρδος ότι θα λέμε ότι δεν είμαστε σε μνημόνιο. Τυπικά καθώς η πολυετής εποπτεία με σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου είναι από μόνη της ένα μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έπαθε βέρτιγκο με την έκθεση της ΤτΕ γιατί ξέρει ότι λέει αλήθειες. Εξοργίστηκε με τον Στουρνάρα γιατί τους χάλασε τη νέα απάτη ή αυταπάτη που καλλιέργησαν. Θα ήθελαν έναν άλλον διοικητή που θα ήταν «δικός τους», θα αδιαφορούσε για το εθνικό συμφέρον και θα «ξεσκόνιζε» το κοστούμι του Τσίπρα και του Τσακαλώτου.
Γι’ αυτό και η παραληρηματική ανακοίνωση του Μαξίμου η οποία από μόνη της είναι εγκληματική. Να επιτίθενται με τέτοια σφοδρότητα σε έναν πυλώνα της οικονομίας όπως η ΤτΕ και ο διοικητής της, είναι δείγμα της παντελούς έλλειψης σεβασμού στη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Το πρόβλημα του Καρτερού είναι ότι βλέπει πως το καθεστώς που υπηρετεί καταρρέει και πως αυτοί και οι όμοιοί του δεν θα βρίσκουν θέση ούτε στα ΜΜΕ της κάτω Ραχούλας. Βεβαίως, έχουν κάνει τα κουμάντα τους… τέτοιες αποστολές που τους ανατέθηκαν δεν μπορεί να μην έχουν και το ανάλογο κόστος.
Το πλέον εξοργιστικό είναι, και το τονίζουμε ξανά, ότι αυτοί οι τύποι αδιαφορούν για το μέλλον, δεν τους νοιάζει η ζημιά που θα κάνουν. Αρκεί να μείνουν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν. Κι όταν βγαίνουν κάποιοι και λένε την αλήθεια είναι «αποτυχημένοι». Αλλά θα είχε πλάκα να μας απαντούσε ο συντάκτης του non paper. Σε ποιο σημείο της καριέρας του πέτυχε, πέραν της υπηρέτησης ενός σκοτεινού καθεστώτος. Μην ξεχνάμε ότι με… εντολή του εν λόγω κομισάριου, μπορούσαμε να τρώμε χόρτα την εποχή της διαρροής του Τσερνομπίλ, γιατί το ατύχημα δεν είχε γίνει αλλά ήταν πόλεμος του παγκόσμιου καπιταλισμού κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Για τέτοιους ανθρώπους μιλάμε.
antinews.gr

10 σχόλια:

  1. Τι τσαμπουνας κι σαλπιζεις στο βουκινο φιλομαχο αθηναικο καψουλι, τι καλεσματα μαχης είναι παλι τουτα το σαλπιγματα? Γιατι σκορπας αυτά τα δηλητηριασμενα αγγελματα στον φιλησυχο κοσμο της επαρχιας μας σε τέτοιες αγιες και ειρηνικες ημερες της περισυλλογης και ανανεωσης ??
    Αιντε! Κι αφιστε το κοσμο μας ησυχο!!
    Μονο αν εξαληφθει το Πειραιωτικο και Αθηναικο κηφηναριο μεσα από την ελληνικη κοινωνια θα περασουμε μονιασμενες και καλες ημερες!!
    Οι ανθρωποι μεσα στην αθηναικη- πειραιωτικη ζουγκλα τα καφερνουν να γινονται ανυπόφοροι!!!Αν δεν βρουνε πεδιο μαχης δημιουργουν καποιο φανταστικο στα σβελτα αντι να χρησημοποιουν την ενεργεια τους σε κατι που ζωογονει κι ανασταινει τη
    ψυχη του λαου μας τέτοιες μερες! Δεν μπορουν? Μπορουν αλλα η μικρψυχια δεν τους αφινει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις δικαιο συντροφε
    προτεινω ολους αυτους να τους εκτελεσουμε στο συνταγμα για παραδειγματισμο
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά,πρέπει να μας το πει ο Στουρναρας? Εμείς που ζούμε? Δεν ξέρουμε ο καθένας μας ότι μας ξεδοντιασαν. Τα νταούλια τα ξέχασε ο σύντροφος? Το με ένα νόμο τα καταργούμε όλα, το ξέχασε? Το μην πληρώνετε εννιά και διόδια το ξέχασε? Και τόσα άλλα. Μέγιστος πολιτικός απατεώνας. Δεν έχει ξαναβγάλει η οικουμένη. Νομινκλατουρα του Σύριζα. Αν πεις και για τον ακροδεξιο συγκυβέρνητη του. Λίαν επικίνδυνος. Αν πάρουμε το παρελθόν του Καμμένου και της οικογένειας Καμμένου θα Φρίξετε και όλη η Ελλάδα. Που θα πάει? Θα βγουν όλα στη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι ο ΤΣΙΠΡΑΣ όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 γιατί η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη του 2018 θα γίνει αισθητή καλλίτερη στους πολίτες.Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές φαίνεται ότι η βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την αξιολόγηση δεν καθοδηγείται από την πίεση στη ρευστότητα όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, αλλά για μια καθαρή έξοδο στις αγορές για τους παρακάτω λόγους.

    Πρώτον μια επιτυχημένη αξιολόγηση θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις κεφαλαιαγορές και θα επιτρέψει στη κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) μέχρι τον επόμενο Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα (μνημόνιο).

    Δεύτερον, θα δημιουργήσει ένα ποιο θετικό περιβάλλον στο οποίο θα πραγματοποιηθούν σύνθετες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος , αυξάνοντας την πιθανότητα καλύτερου αποτελέσματος και για τα δύο για τον ΤΣΙΠΡΑ.

    Αυτό βέβαια είναι ένα θετικό αφήγημα για τον ΤΣΙΠΡΑ για να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθούν και και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησις έναντι των δανειστών με την υποχρέωση ολοκλήρωσης των 82 ορόσημων του προγράμματος και λίστας ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούνται για την έξοδο από το πρόγραμμα.

    Είναι σαφές ότι αποφοίτηση της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για μια καθαρή έξοδο (clean exit) η ένταξη της σε ενισχυμένη εποπτεία (strengthening of the surveillance of budgetary positions) εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κυβέρνησης για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Δυστυχώς η ευτυχώς οι αγορές το μόνο κριτήριο που έχουν είναι οι αριθμοί όπως το κατάλαβαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2005 μέχρι σήμερα. Καλές γιορτές σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα καλογραμμενο και σοβαρο σεναριο για εκλογες το 2019 με λογικη στηριξη
    των υποθετικων στοιχειων του!!.
    Ποια πυθανοτητα όμως επιτυχιας να γινουν όλα ετσι, < να πραγματοποιηθουν όλα αυτα που λες> , δινεις στο σεναριο σου φιλαρακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1:27
    ΙΣΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΦΕΤΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
    ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην αναλυση που που ανέπτυξα δεν ανέφερεται αν ο Τσιπρας θα κερδίσει τις επόμενες εκλογες, αλλα στο χρόνο διεξαγωγης των επόμενων εκλογων αφενός και η πιθανότητα καθαρής εξόδου της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 αφετέρου. Στη πολιτική και στην οικονομία μονο υποθέσεις μπορει να κάνει κανεις στηριζόμενος σε πιθανές εξελίξεις. Βλέπεται στο τέλος καθε χρόνου οι μεγάλοι οικονομικοί οίκοι προβλέπουν και αναλύουν οικονομικα στοιχεία (επιτόκια, μετοχές,ομόλογα, τιμες πετρελαίου κλπ) του επόμενου έτους χωρις αυτο να σημαίνει οτι θα επαληθευτούν. Παράδειγμα η αξία του Bitcoin που στις αρχές του χρόνου ηταν 1000€ και προ ημερών έφθασε 30.000€!!!!. Αν το 2010 ενας ειχε δώσει 10€ για να αγοράσει bitcoin σημερα θα ειχες 428.000€!!! Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε με σιγουριά τα μελλοντικά στοιχεία της οικονομίας.Για να διευκολύνω τη συζήτηση ενα καθοριστικό στοιχείο που θα δείξει αν η ΕΛΛΑΔΑ βγει στις αγορές το 2018 θα ειναι η αξιολογηση των οίκων Fitch και Standards and Poor το επόμενο Φεβρουάριο. Αν αναβαθμίσουν την ΕΛΛΑΔΑ κατα δυο μονάδες τοτε η καθαρή έξοδος ειναι πολυ πιθανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 8:08:00 π.μ. EET
    Σ~Ευχαριστω για τη σοβαρη ανταπαντηση φιλε μου, ετσι θεωρω και γω κι ευχομαι την εξεληξη, αν και δεν διαθετω τα στοιχεια που ως φαινεται εχεις εσυ σαν καλιτερος γνωστης στο τομεα. Γενικωτερα μονο ηθελα να πω ότι συνηθως τέτοιες προγνωσεις
    βασιζονται σε τρεια σεναρια , το πεσσιμιστικο, κεντρικο και το πιο ευνοικο.
    Φαινεται ότι τα σχολια σου στηρίζονται στο κεντρικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστω για τα σχολια σου και και το πολιτισμενο επίπεδο συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ
    Γ.Κ
    Φιλαρακι, διαβασε την απαντηση του 3:27:00 μ.μ. EET, που εντυπωσιαζει γιατι την πρωτοσυναντας εδω.
    όχι σαν και σενα βρε αδελφε που ολο το χρονο μας εχεις τρελλανει με το σανοφαγοι και σανοφαγοι κι αρχισαμε σχεδόν να το πιστευουμαι!!
    Καλη νεα χρονια και πιστευω να ρθεις σε μας απο του χρονου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά