Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ο Ανδρέας, ο Μιλόσεβιτς και η μυστική αποστολή

Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω μου το διηγήθηκε, με αφορμή το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός Υγείας, προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και σήμερα αντιπρόεδρος της Βουλής (με το Κίνημα Αλλαγής). Δείτε λοιπόν πόσο εμπιστευόταν ο Ανδρέας τον προσωπικό του γιατρό, ακόμα και σε ειδικού τύπου απόρρητες αποστολές, όπως αυτή με τα Σκόπια.
Το 1995 ο κ. Κρεμαστινός ήταν υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και ετοιμαζόταν να επισκεφθεί επισήμως το Βελιγράδι με πρόσκληση του σέρβου ομολόγου του, αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Επρόκειτο να τον αναγορεύσουν επίτιμο καθηγητή Καρδιολογίας για τις παθήσεις του μυοκαρδίου. Ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει, τον καλεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός έδωσε στον υπουργό του μια κλειστή επιστολή με την επισήμανση να την παραδώσει προσωπικά στα χέρια του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής, αν και ο κ. Κρεμαστινός ρώτησε τον Παπανδρέου ποιο ήταν το αντικείμενο της επιστολής, αλλά ο τότε πρωθυπουργός δεν το αποκάλυψε και του είπε ότι θα τα πουν μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.
Οντως ο κ. Κρεμαστινός παρέδωσε την επιστολή στον Μιλόσεβιτς (με μεσολάβηση του σέρβου υπουργού Υγείας και του σέρβου πρωθυπουργού), αλλά ο σέρβος πρόεδρος τον ευχαρίστησε χωρίς να ανοίξει την επιστολή μπροστά του.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Κρεμαστινός πήγε κατευθείαν στην Εκάλη για να αναφέρει στον Παπανδρέου ότι η «αποστολή εξετελέσθη» και ο Ανδρέας του αποκάλυψε ότι το 1992 ο Μιλόσεβιτς ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποκλείσει με ελληνικά στρατεύματα τα σύνορα με την πΓΔΜ, ώστε να εισέλθουν σε αυτήν τα σερβικά στρατεύματα και να την καταλάβουν. Με δυο λόγια, ζητούσε να μπλοκάρει στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα την όποια προσπάθεια διαφυγής πληθυσμού και στρατευμάτων προς την Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε το αίτημα Μιλόσεβιτς, αλλά εκείνο που προτίμησε να κάνει ήταν να ενημερώσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και φίλο του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Ουδείς έπραξε το παραμικρό.

Πώς πέτυχε την ενδιάμεση συμφωνία

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραφε στον Μιλόσεβιτς να είναι προσεκτικός και να αποφύγει τη βία εναντίον της πΓΔΜ, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη Γιουγκοσλαβία.
Νωρίτερα, το 1993, ο Ανδρέας είχε επινοήσει άλλον έναν τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιήσει βία (όπως ήθελε ο Μιλόσεβιτς), για τον αποκλεισμό των Σκοπίων. Επέβαλε το οικονομικό εμπάργκο και κατάφερε την περίφημη ενδιάμεση συμφωνία με την ακύρωση διαφόρων αλυτρωτικών συμβόλων (αντικατάσταση της σημαίας της Βεργίνας, αλλαγή των εθνικών συμβόλων της πΓΔΜ και, το σημαντικότερο, τροποποίηση του Συντάγματός της). Αυτά μου είπε ο κ. Κρεμαστινός, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.
Να σημειώσω εδώ ότι τελευταίως πολλά στελέχη της ΝΔ άρχισαν να... εξυμνούν τον Ανδρέα Παπανδρέου για αυτήν ακριβώς την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ότι δηλαδή ξαφνικά αγάπησαν τον Ανδρέα, αλλά για να δείξουν πώς λειτούργησε τότε ο Παπανδρέου και πώς λειτουργεί ο Τσίπρας σήμερα, που το μόνον αλυτρωτικό που πέτυχε (όπως λένε) είναι η αλλαγή της ονομασίας «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου και η ονομασία της οδού που συνδέει τα Σκόπια με την Ελλάδα «Φιλία».
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά