Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

«Βατερλό» για το Μαξίμου το Σκοπιανό: Η δημοσκοπική καθίζηση, η απαξίωση του Συλλαλητήριου και η κατάρρευση των ΑΝΕΛ

Μέρα την ημέρα γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι το Σκοπιανό μετατρέπεται σε εφιαλτικό μπούμερανγκ για το κυβερνητικό Στρατόπεδο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αλλιώς τα είχε σχεδιάσει και αλλιώς εξελίσσεται τελικά η όλη υπόθεση των Σκοπίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε την παγίδα που ο ίδιος προσπάθησε να στήσει καθώς, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της PULSE, υποτίμησε ένα θέμα το οποίο αξιολογείται ως σημαντικό από το 72% των πολιτών, απαξίωσε τα συλλαλητήρια (όπως αυτό της Θεσσαλονίκης στο οποίο μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες), την ίδια μάλιστα στιγμή που η διοργάνωσή τους θεωρείται θετική από το 65% του συνόλου των πολιτών, αλλά και το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιπλέον, το Μαξίμου δέχεται ασμένως τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, ενώ 6 στους 10 πολίτες (59%) διαφωνούν ριζικά, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι μισοί σχεδόν (46%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και η ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα:

-ΝΔ: 32%
-ΣΥΡΙΖΑ: 21%
-Κίνημα Αλλαγής 9%,
-Χρυσή Αυγή 8,5%,
-ΚΚΕ 5,5%,
-Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%
-Ένωση Κεντρώων 2%
-Λαϊκή Ενότητα 1%
-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
-Πλεύση Ελευθερίας 1%
-Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) 1%


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μία ακόμα έρευνα κοινής γνώμης αδυνατούν να συγκεντρώσουν το «3%», κάτι που πιθανόν να εξηγεί και το «κλείσιμο» του ματιού τους στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοχεία της δημοσκόπησης, το 59% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» έναντι 35% που λέει «ναι».
Στην ίδια δημοσκόπηση το 65 % των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το «Σκοπιανό», στοιχείο δίνει έναν άλλο «αέρα» στη συγκέντρωση της ερχόμενης Κυριακής.
Ενδιαφέρουσα παράμετρος παράλληλα αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 57% κρίνουν και αυτοί σίγουρα και μάλλον θετικά τα συλλαλητήρια, κάτι που μάλλον είχαν υποτιμήσει στους κόλπους της κυβέρνησης.
Στο γκάλοπ της Pulse το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα, με το 32% των ερωτηθέντων να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διαχείριση και λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 24% στον Αλέξη Τσίπρα.



Αρνητικό δείχνει να είναι το κλίμα στην κοινωνία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης , με το 58% να χαρακτηρίζει μάλλον και σίγουρα αρνητικούς τους χειρισμούς της, ενώ μάλλον και σιγουρα αρνητικούς χαρακτηρίζει το 52% των ερωτώμενων και τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς στα Σκόπια

Μετά από σχεδόν έναν μήνα που οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική μας χώρα βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας η κυβέρνηση δείχνει πλέον να κατεβάζει τον πήχη, υιοθετώντας σαφώς ηπιότερους τόνους στη ρητορική της.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξάφνιασε τα στελέχη του Μαξίμου.
Την ίδια ώρα η νέα διαμαρτυρία της ερχόμενης Κυριακής, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας, έχει μπει στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών σχεδιασμών, με τα μηνύματα παράλληλα που φτάνουν από τις έρευνες κοινής γνώμης, να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά για τον κ.Τσίπρα.
Στο μεταξύ, στα Σκόπια στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ονοματολογικό, ενώ δεν χωράει αμφιβολία ότι έχουμε εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρα.
Ο Μάθιου Νίμιτς έφυγε, μάλιστα, από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που του παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Ο ίδιος, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του, δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών- είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν βγεί από το τραπέζι ακόμα το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον ειδικό μεσολαβητή ξεκαθάρισε την διάθεση της Ελλάδος να κινηθεί με τον επαρκή εθνικο-γεωγραφικό προσδιορισμό και ιστορικό διαχωρισμό της Μακεδονίας από την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε εντός του γεωγραφικού χώρου, πλην όμως δεν έχει ιστορική σχέση με την ελληνική Μακεδονία.
Επίσης θα προσδιοριστεί η γλώσσα, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα.
Τη στιγμή, όμως, που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίζεται βιαστικός, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά