Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πολιτικοί νεκροθάφτες και η αλήθεια για τις συντάξεις

H κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το ρόλο του νεκροθάφτη στην υπόθεση των συνταξιούχων και με τρόπο άκρως κυνικό να μας ανακοινώσει δια στόματος Τσίπρα και Τσακαλώτου, ότι το πρόβλημα θα λυθεί με «φυσικό τρόπο». Ήτοι, όσοι είναι πάνω από 70 ετών μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης ή του… Χάρου.
Πρόκειται βεβαίως περί αστειότητας, αλλά και μιας άκρως επικίνδυνης αντιμετώπισης ενός μείζονος θέματος. Αν σκοτώσουν τα άλογα πριν γεράσουν, ναι θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτός που το σκέφτηκε ασφαλώς θα πρέπει να είναι κυνικός οικονομολόγος που βλέπει μόνον αριθμούς.
Ας μιλήσουμε, όμως, για τους αριθμούς. Άλλοι οικονομολόγοι λένε τα εξής:
Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι σήμερα λίγο κάτω από τα 30 δις ευρώ, σχεδόν το 17% του ΑΕΠ και πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο με τις περικοπές που αποφάσισε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Μια πρόβλεψη λέει ότι για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 2 με 3 μονάδες θα χρειαστεί μια λελογισμένη και εντός των ελληνικών στόχων ανάπτυξη της τάξης του 2,5% με 3%. Αν συμβεί αυτό, λένε οι οικονομολόγοι, μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να υποχωρήσει στο 14,7% του ΑΕΠ χωρίς να υπάρξουν περικοπές και μάλιστα με πρόβλεψη να δοθούν και αυξήσει της τάξης του 2%.
Όχι μόνο δεν θα χάσουν οι απόμαχοι της ζωής, τα «περήφανα γηρατειά» που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά θα δουν έστω και μικρές αυξήσεις.
Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί ακριβώς γιατί θα έχει αυξηθεί το ΑΕΠ, επομένως και ο λόγος προς αυτό.
Και αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει επενδύσεις, ανάπτυξη με τη βοήθεια της ιδιωτικής οικονομίας και τον έλεγχο ενός σοβαρού και δομημένου κράτους.
Έτσι, δεν θα χρειαστεί να «σκοτώσουμε» τους πατεράδες και τους παππούδες μας, το αντίθετο μάλιστα θα τους δώσουμε το χρόνο να πάρουν πίσω αυτά που έδωσαν σε ασφαλιστικές εισφορές στον εργασιακό τους βίο.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1.000 ευρώ που έδινε κάποιος για τη σύνταξή του, μόνο τα μισά θα πάρει πίσω, κι αυτά με την προϋπόθεση να ζήσει για να βγει στη σύνταξη.
Αυτοί είναι οι αριθμοί για τον άνθρωπο και όχι πάνω και πέρα από αυτόν. Μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παίξει προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις, με επιδόματα και με ψίχουλα που θα μοιράσει σε εξαθλιωμένος συνταξιούχους, δεν μπορεί να υπηρετήσει μια διαφορετική πολιτική.
Η χώρα θα συνεχίσει έτσι και όλοι εμείς που τώρα βρισκόμαστε σε εργασιακό καθεστώς θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη. Είτε γιατί καραδοκούν οι πολιτικοί νεκροθάφτες, είτε γιατί δεν θα έχει μείνει τίποτε στο σύστημα. 
Βασ. Κανέλλης-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά