Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ναπολέοντες

Δεν έχει ξανασυμβεί στην πολιτική ιστορία της χώρας απερχόμενος υπουργός να χαράσσει πολιτική – και μάλιστα σε μείζον θέμα, όπως είναι αυτό των 12 μιλίων – την ημέρα που παραδίδει το υπουργείο στον διάδοχό του. Το έκανε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον Πρωθυπουργό. Για να αποδειχθεί ότι τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τα αφήνουμε σε πρόσωπα που πολιτεύονται με γνώμονα τις προσωπικές τους πικρίες ή άλλα βάσανα του εσωτερικού τους κόσμου.
Η ευθύνη δεν βαρύνει ασφαλώς μόνο τον φυσικό αυτουργό της επικίνδυνης αυτής απρέπειας. Βαρύνει και έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέθεσε τις τύχες βασικών τομέων της διακυβέρνησης σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν το δημόσιο συμφέρον με βάση όχι μόνο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά και έναν πρωτοφανή ναπολεοντισμό. Από εκείνη την πρόεδρο της Βουλής που μετέτρεψε την Εθνική Αντιπροσωπεία σε εισαγγελία με την ίδια στον ρόλο της εισαγγελέως έως τον αλήστου μνήμης υπουργό Οικονομικών που παρέδιδε μαθήματα οικονομίας στο Eurogroup και τον κυβερνητικό του εταίρο που ενδύθηκε τον στρατάρχη, ο Πρωθυπουργός δημιούργησε με τις επιλογές του ένα σύστημα εξουσίας από μικρούς Ναπολέοντες.
Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν: θεσμοί ευτελίστηκαν, τράπεζες έκλεισαν, φαντάσματα ενός πολεμοχαρούς εθνικισμού πλανήθηκαν πάνω από το Αιγαίο. Με την άφρονα στάση του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε το δικό του λιθαράκι σε αυτή την επικίνδυνη αλληλουχία. Αλίμονο, η Ιστορία έχει διδάξει πού οδηγούν οι Ναπολέοντες. Κι ακόμη περισσότερο, οι μικροί Ναπολέοντες.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά