Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Tρεις πόλεις, τρεις μεγάλες ήττες

Ήταν ήδη γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοδιοικητικά στελέχη. Όπως δεν διαθέτει και συνδικαλιστικά στελέχη και γι΄αυτό στις αρχαιρεσίες οι δυνάμεις του είτε δεν καταγράφονται καθόλου είτε κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν φανερή η τακτική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να κρύψει την γύμνια της κάτω από ευρύτερα εκλογικά σχήματα της Κεντροαριστεράς. Στην Θεσσαλονίκη αυτός ο σχεδιασμός χάλασε, λόγω της μη καθόδου στις δημοτικές εκλογές του απερχομένου δημάρχου Γ.Μπουτάρη. Έτσι, επιλέχθηκε η Κ. Νοτοπούλου, που έχει τύχει μέχρι στιγμής αδικαιολόγητης προβολής από τα ΜΜΕ σε σχέση με το έργο της.
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από δεκαπέντε υποψηφιότητες που αλληλοεπικαλύπτουν πολιτικούς χώρους, κάτι που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει χαμηλά ποσοστά για όλους στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ενδεχομένως, λόγω αυτής της
ιδιομορφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει στην Θεσσαλονίκη την καλύτερη του επίδοση σε σχέση με την Αθήνα και τον Πειραιά. Το νούμερο θα είναι μονοψήφιο, αλλά αξιοπρεπές.
Για την Αθήνα ο Α. Τσίπρας μας προϊδέασε για μια δυνατή υποψηφιότητα που «δεν ξέρει να χάνει». Αποδείχθηκε σαχλαμάρα της στιγμής. Προφανώς, κτύπησε πόρτες αλλά τις βρήκε όλες κλειστές. Ποιος, στοιχειωδώς, σοβαρός άνθρωπος συνεργάζεται με μια παράταξη που βυθίζεται;
Έτσι επιλέχθηκε ένα κομματικό στέλεχος του «βαθέος» ΣΥΡΙΖΑ με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα και μηδέν βιογραφικό. Ήταν μια επιλογή ανάγκης, που προδικάζει και εκλογικό καταποντισμό. Μάλιστα, οι πρώτες δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου φανερώνουν πως θα απευθυνθεί στο ακροατήριο των κινημάτων και της διαφορετικότητας, δηλαδή σε ένα περιορισμένο ακροατήριο.
Στον Πειραιά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αντιπαλέψει με συνυποψηφίους δημάρχους, αλλά με τον Ολυμπιακό. Αυτό τα λέει όλα. Η αντιπαλότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ομάδας δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε για μιαν αξιοπρεπή ήττα.
Δηλαδή, κατά τα φαινόμενα στους τρεις μεγάλους δήμους, που δίνουν και το πολιτικό χρώμα στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντισθεί. Βέβαια στις εκλογές δημάρχων δεν υπάρχει οπτική αποτύπωση των αποτελεσμάτων στην τηλεόραση. Δεν υπάρχει χάρτης που δείχνει την δυναμικότητα των κομμάτων.
Αυτό όμως θα συμβεί στις περιφερειακές εκλογές όπου η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί τις 10 περιφέρειες από τις 13. Και έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει αυτόν τον στόχο. Ποιες οι συνέπειες όλων των παραπάνω;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 ως πρόβατο επί σφαγή, βοηθούσης και της χαλαρής ψήφου. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημαρχιακών και των περιφερειακών εκλογών θα έχουν διαμορφώσει το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.
Το σύνολο αυτό των εξελίξεων θέτει το ερώτημα κατά πόσον αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να κυβερνήσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Προς το παρόν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να την απασχολεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Επειδή οι παροχές θα εξαντληθούν εντός διμήνου, θα χαθεί και η δυνατότητα να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά μερίδας πολιτών.
Ο Α. Τσίπρας θα διενεργήσει εκλογές τον Μάρτιο; Και θα αφήσει εφτά μήνες εξουσίας; Ούτως ή άλλως έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και, συνεπώς, δεν έχει νόημα να μιλούμε για εκλογικό αιφνιδιασμό.
Το σίγουρο πάντως είναι πως οι τρεις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, είναι υποψηφιότητες βαριάς ήττας.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά