Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Οδηγίες Σκοπίων προς εγχώρια ΜΜΕ: Μη χρησιμοποιείτε τον όρο «Βορειο-Μακεδονικός-ή»


Οδηγίες προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της γείτονος χώρας για την «ορθή» χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός-η» στις αναφορές τους σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το επίθετο «Βορειο-Μακεδόνας» ή Β. Μακεδονικός ως επίθετο οποιασδήποτε δραστηριότητας, δείχνοντας έτσι την πρόθεση της χώρας να «κατοχυρώσει» το επίθετο «Μακεδονικός» μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, οι οδηγίες έχουν ως εξής:

Το επίσημο όνομα της χώρας: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Σύντομο όνομα: "Βόρεια Μακεδονία".
Εθνικότητα (ιθαγένεια): Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Επίσημη γλώσσα: 'Μακεδονική γλώσσα'.
Κωδικοί χωρών: MK και MKD.

Το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.
«Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Το υπουργείο δίνει μάλιστα σωστά και λάθος παραδείγματα:
Σωστό: «Mακεδονική» επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία.
Λάθος: «Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των "Βόρειας Μακεδονίας", "B. Μακεδονικό "και" Βόρειο Μακεδονικό", δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».
Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: «της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας» ή «της Β. Μακεδονίας».
Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι «μακεδονική», με διευκρινήσεις.
Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Μακεδονική» οικονομία, «μακεδονική» αγροτική οικονομία, αλλά «Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται πως τη χρήση και του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός-κή», εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που της προσέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει και στο πλαίσιο του ΟΗΕ η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας(RNM/ΔΒΜ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Υπηρεσία του ΟΗΕ για την «ορολογία», που αποτελούν την «κάρτα-ταυτότητα» των κρατών-μελών του. 
liberal.gr

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά