Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ο Τσίπρας απέναντι στην ήττα: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας, η «εσωκομματική αντιπολίτευση», οι πρόωρες Εθνικές κάλπες

Η πίεση που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλη και το σίγουρο είναι ότι από το βράδυ τα -αρνητικά όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις- αποτελέσματα για το κυβερνητικό κόμμα θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο εκλογικό παιχνίδι.
Ο Αλέξης Τσίπρας αν και προσπάθησε μέχρι και την ύστατη στιγμή να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, το άγχος και ο προβληματισμός που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να διαμορφώσουν και νέους συσχετισμούς και στο κόμμα.
Ήδη, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα και ΚΟ, γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς και ουδείς συζητά θέμα
ηγεσίας, αλλά σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος είναι δεδομένο - με βάση τα όσα κυοφορούνται στο παρασκήνιο - ότι θα υπάρξει έντονη κριτική για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, αλλά και για επιλογές προσώπων, τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί από το βράδυ των εκλογών, σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος, ενώπιον μιας ιδιαίτερα σύνθετης κατάστασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα κληθεί να διαχειριστεί σκηνικό κρίσης και θα έρθει, για πρώτη φορά μετά το 2015, σε θέση άμυνας για να αποκρούσει, όχι απλώς προβληματισμούς και ενστάσεις, αλλά ευθεία αμφισβήτηση επιλογών του.
Εξάλλου, όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε πάνω στον Αλέξη Τσίπρα και κεντρικό ρόλο είχε κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, σε σημείο που δεν υπήρξε ένα κεντρικό πολιτικό όργανο που να συνεδριάζει καθημερινά ως εκλογική επιτροπή με ό,τι αυτό σημαίνει.
Υπήρξαν βέβαια οι προσπάθειες που κατέβαλε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συστράτευση ενός κόμματος που είχε δομικά προβλήματα. Το κυριότερο όμως ήταν ότι ο κυβερνητισμός, όπως λένε έμπειρα στελέχη, απονεύρωσε το κόμμα, εκατοντάδες έμπειρα στελέχη μετακινήθηκαν στον κρατικό μηχανισμό και επίσης δεν κατάφερε η κοινωνική του βάση να έχει οργανωτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ως απλά μέλη.
Ανεξάρτητα από την αισιοδοξία που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου για έκπληξη και ανατροπή το βράδυ της Κυριακής, αρκετά στελέχη σημειώνουν ότι προφανώς και υπάρχουν και προκύπτουν ευθύνες του Τσίπρα. Και αυτό διότι ο ίδιος επέλεξε να πάρει πάνω του την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική ότι ήταν το δυνατό χαρτί του κόμματος και της κυβέρνησης.
Μια ήττα σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, επί της ουσίας δίνει το... πάτημα που ήθελε και η τάση των 53+ να εκφράσει πιο δυναμικά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες για τις επιλογές του Τσίπρα. Και μάλιστα, αυτό που λέγεται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις έμπειρων στελεχών, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποσύνδεση, την οποία επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, των ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη συζήτηση και κριτική για τις επιλογές που έγιναν σε δήμους και περιφέρειες, όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο το κόμμα δεν ανοίχτηκε πραγματικά σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με παρουσία στην Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργούσε και ρήγματα, αλλά «κλείστηκε σαν σκαντζόχοιρος» και πλέον πετάει «λευκή πετσέτα».
Επίσης, το ενδεχόμενο να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο πολλοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει αρνητικούς συσχετισμούς σε πολλούς νομούς.
Ακόμη, αρκετοί από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» λένε ότι ακόμα και στην περίπτωση μικρής διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές (σε περιφέρειες και βασικούς μεγάλους δήμους) δεν μπορεί να μην αναζητηθούν ευθύνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τι απέφερε, τι άλλαξε και πώς επηρέασε τα εκλογικά δεδομένα.
Εξ αρχής είχε δεχθεί κριτική από τους 53+, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και άλλα στελέχη είχαν αντιταχθεί στην προοπτική «πασοκοποίησης» του κόμματος με προσήλωση στο θεώρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Από άλλους θα τεθούν θέματα για την παρουσία στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια, όπως και πολλών πασοκογενών και ειδικά προσώπων που δεν έχουν να προσθέσουν κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικό είναι τι θα πράξει η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, κατά πόσο θα μπορέσουν να συνυπάρξουν οι πασοκογενείς που έχουν περισσότερες αντιθέσεις μεταξύ τους παρά με αρκετούς νυν συντρόφους τους.
Θεωρείται βέβαιο ότι με τον τρόπο τους, χωρίς να ωραιοποιήσουν καταστάσεις και άνευ διάθεσης ανοικτής πολιτικής ρήξης θα παρέμβουν στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης κ.ά., θέλοντας να συνδράμουν στη διόρθωση των όποιων λαθών στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές και βέβαια να μην αλλοιωθεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.
Το αντίδοτο

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την τάση των «προεδρικών» υπάρχουν παρασκηνιακά πυρά κατά συντρόφων τους για τη στάση που κράτησαν στην προεκλογική περίοδο και μένει να φανεί πώς θα καταγραφεί αυτή η διαφορά στα όργανα του κόμματος.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την απόφαση του Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αμέσως, δηλαδή 23 ή 30 Ιουνίου, με τη δεύτερη ημερομηνία να είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πιθανό σενάριο τις τελευταίες ώρες. Και όπως λένε οι γνωρίζοντες, οι όποιες φυγόκεντρες δυνάμεις εκδηλωθούν το βράδυ της Κυριακής αντιμετωπίζονται δραστικά με την προκήρυξη εκλογών στα τέλη του Ιουνίου.
«Αυτή τη στιγμή είναι το σενάριο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή» τονίζει έμπειρος παράγοντας, που διευκρινίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να προκληθεί μείζων κρίση, διότι ο στόχος όλων θα είναι η εκλογή τους στην ελληνική Βουλή και άρα θα μείνουν τα... μαχαίρια στα θηκάρια.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά