Τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση διαχρονικά. Δεν χωρούν ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ούτε επικοινωνιακή διαχείριση, ούτε προχειρότητες. Ειδικά όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
Ασφαλώς στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ καθώς από τη μια η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη κι εκτός παιχνιδιού, από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει παίξει σωστά το παιχνίδι. Έφερε μεγάλες ξένες εταιρείες να κάνουν γεωτρήσεις, κινητοποίησε ξένες χώρες, έδειξε ότι η Τουρκία είναι προκλητική και απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Τελευταία κίνηση η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης στο προσωπικό που θα πάρει μέρος σε τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τους μήνες αυτούς υπήρξε μια σύνεση, μια σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και από
την ελληνική πλευρά. Έμειναν στο παρελθόν οι αστοχίες γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Όλοι θυμόμαστε το «Βατερλώ» που προέκυψε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την Ώρα Μηδέν. Η Τουρκία επιμένει ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή και προχωρά σε κινήσεις που στόχο έχουν να την ξαναβάλουν στο παιχνίδι. Και κυρίως να αναγκάσουν την ελληνική και την κυπριακή πλευρά σε μια διαπραγμάτευση επί όλων των θεμάτων, ακόμη κι εκείνων που δεν μπαίνουν με τίποτε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο, την οποία ενδεχομένως να θελήσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα. Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, ξαφνικά την Κυριακή το απόγευμα, κι ενώ βρισκόταν σε περιοδεία, δεν είναι και τόσο… ξαφνική. Από το Σάββατο το βράδυ υπήρχαν οι πληροφορίες ότι «κάτι θα κάνει ο πρωθυπουργός».
Το αν η σύγκληση του ανώτατου αυτού οργάνου είναι επιβεβλημένη μπορούμε να το συζητήσουμε, όλες οι πλευρές θα έχουν τα επιχειρήματά τους. Ομως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν «κολπάκια» από την πλευρά της κυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια τώρα τους μάθαμε καλά. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα εθνικά θέματα για ίδιους σκοπούς.
Ο μόνος λόγος που συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ, πέραν μιας ανακοίνωσης που θα βγει και θα στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα, είναι ότι θέλει η κυβέρνηση να δείξει στους πολίτες ότι είναι εδώ. Κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει ότι «είναι ενεργός», ότι δεν είναι ένας πρωθυπουργός που αποχωρεί και δεν νοιάζεται για τίποτε.
Μην ξεχνάμε ότι στις 7 Ιουλίου κρίνεται το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, ένας επικοινωνιακός χειρισμός, μια «δραματοποίηση» της κατάστασης που βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μια «καλή εικόνα» για μια κυβέρνηση που αποχωρεί.
Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να στείλει μηνύματα. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Να στείλει στρατό στην περιοχή;
Είπαμε, τα εθνικά θέματα είναι ευαίσθητα και γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να παίξει με αυτά. Αν στο μυαλό του κ. Τσίπρα και του επιτελείου είναι να «δραματοποιήσει» τα γεγονότα για προσωπικό όφελος και ενόψει εκλογών, θα έχει κάνει μεγάλο λάθος. Αυτά τα κόλπα δεν περνάνε πλέον.
Να κάνει όσα ΚΥΣΕΑ θέλει, να στείλει μηνύματα, να αναδείξει τον «ηγετικό του χαρακτήρα». Αλλά όχι για να φέρει πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που τον «μαύρισαν» στις πρόσφατες εκλογές.
Τα εθνικά θέματα να μείνουν μακριά από τις κάλπες. Είναι ευθύνη κυρίως του πρωθυπουργού. Ας επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα για μια φορά. Πέρασαν τα χρόνια που έβαζε τη στολή εκστρατείας με τον Πάνο Καμμένο στην πιο γελοία εκδοχή πολιτικών που δείχνουν ότι τάχα είναι μεγάλοι στρατάρχες.
Βασ. Κανέλλης-in.gr
Μάλλον δεν πάνε καλά οι μυστικές δημοσκοπήσεις. Για φτηνό show μου φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή