Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αποκάλυψη: Γνώριζαν από τον Ιούλιο του 2018 για τις συντάξεις–μαμούθ- Ποιους αφορούν (έγγραφο)

Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγείρεται με τις συντάξεις–μαμούθ που δίνονταν βάσει του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνεται πως με έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 – έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή – φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ!

O υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στον ANT1 τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και μπόρεσε να δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης. «Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε «κεραυνό εν αιθρία» και επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, όμως θα τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε όσα έχουν δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Πετρόπουλος περί fake news και εισαγγελέα αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις, ωστόσο τους καταλόγισε θράσος, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια».
Κοινώς ο νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας, αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα.
Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις.
«Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στην κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλες συντάξεις με το νόμο Κατρουγκαλου είναι:
• Τραπεζικά στελέχη με υπερτριακονταπενταετή ασφάλιση και μέσες αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ το μήνα.
• Στελέχη ΔΕΚΟ με 35 και άνω έτη εισφορών και μισθούς άνω των 12.000 ευρώ μικτά.
• Συμβολαιογράφοι (εκεί εντοπίστηκαν τρεις συντάξεις των 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ), οι οποίοι παίρνουν προσαύξηση λόγω της προσθήκης στον υπολογισμό των συντάξεών τους, του ποσοστού αμοιβής τους από τα συμβόλαια που υπογράφουν.
Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών που έχουν επανυπολογισμό συντάξεων και παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη απ’ ό,τι είχαν από τα Ταμεία τους στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΚΟ που είχαν υψηλές αποδοχές όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη, παρατηρείται ότι με τον επανυπολογισμό σύνταξης βάσει του νόμου Κατρούγκαλου παίρνουν περισσότερα από πριν επειδή παλιά υπήρχε πλαφόν στις 3.500 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου δεν προβλέφθηκε κανένα πλαφόν.
Στην ίδια κατηγορία είναι και οι συντάξεις για μερίδα συνταξιούχων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ο επανυπολογισμός τους ανέβασε το ποσό σύνταξης ως και στις 9.800 ευρώ, από 2,700 ευρώ που είχαν παλαιότερα λόγω πλαφόν.
Ο λόγος που αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις είναι γιατί μέχρι πρότινος δινόταν προσαύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ.
Στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, οι εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν ως και 50% (έναντι 40% στο ΙΚΑ). Η προσαύξηση αυτή όμως των υψηλών εισφορών πέρασε στα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξησε την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ ο νόμος λέει ότι η προσαύξηση πηγαίνει και αυξάνει τις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.
Η ερμηνεία που δόθηκε όμως ήταν να πριμοδοτηθούν τα ποσοστά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με 35ετία να παίρνουν ποσοστό αναπλήρωσης 45%, λόγω υψηλότερων εισφορών, ενώ οι κανονικοί ασφαλισμένοι να έχουν το ποσοστό του νόμου που είναι 33,81%.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά