Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Κανείς δεν μπορεί να πει δεν γνώριζα για την αγορά F-35 από Τουρκία: Διαχρονικές ευθύνες

Το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς για την Τουρκία ήταν μια τυπική διαδικασία εξοπλιστικού προγράμματος την οποία στην χώρα μας την γνώριζαν όλοι,
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δείχνουν το ένα από τα τρία σενάρια που γράψαμε στην σελίδα μας το πρωί του τετ α τετ των δυο ανδρών.
Τα τρία σενάρια παραμένουν ένας εφιάλτης για την Ελληνική αεράμυνα, ειδικά τώρα που η Τουρκία δείχνει μονίμως τα δόντια της προσπαθώντας να επιβάλει το Νόμο του ισχυρού στην ευρύτερη περιοχή.

  • Τουρκία με F-35 ή χωρίς αυτά αλλά με S-400 ή και με τα δυο συστήματα μαζί. Αν κρατήσουμε το πιο κραυγαλέο σενάριο που προς το παρόν τουλάχιστον θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκύπτει μετά τη συνάντηση του πλανητάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο, το τρίτο, νομοτελειακά η χώρα μας βαδίζει ακριβώς πάνω στο σταυροδρόμι που πρέπει να επιλέξει τον δρόμο της «Φιλότητας» ή του «Νείκους».
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τις δηλώσεις του φέρνει φουρτούνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με το πιο εφιαλτικό σενάριο που καλείται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου, αλλά κυρίως η ηγεσία του τόπου τούτου, ν’ αντιμετωπίσει σοβαρά λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις. Χρόνος πολύς δεν υπάρχει έλεγε ανώτατος Αξιωματικός κυρίως αν όντως στις αρχές Ιουλίου αρχίζει να παραλαμβάνει η Άγκυρα το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Εφόσον επικρατήσει το σενάριο S-400 και F-35 για την γειτονική μας χώρα, το οποίο στο Κογκρέσο το αποκλείουν, στρατιωτικές πηγές ομιλούν ξεκάθαρα δίχως να κρύβουν ή να μασούν τα λόγια τους, για την πλήρη αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας, σ’ ένα δυνητικό θέατρο αεροπορικών επιχειρήσεων Αιγαίου και Αν. Μεσογείου, στο οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο.
Το πόκερ επί Αμερικανικού εδάφους
Φυσικά υπάρχειν ακόμη ελπιδοφόρο φως στο τούνελ της απελπισίας, διότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο ίδιος κατατάσσει εαυτόν στην πλευρά των εταιριών, επιθυμώντας να δημιουργούνται «business» για τις Ηνωμένες Πολιτείες κι όλα να θυσιάζονται στον βωμό του διαχρονικού για πολλούς Θεού, του χρήματος.
  • Οι «business» με την Τουρκία έχουν προσφέρει πολλά δις, αυτό είναι το ένα βασικό κεφάλαιο που δεν έχει να κάνει μονάχα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με χώρες της ΕΕ που «κωλύονται» να επιβληθούν οι κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα και η Κύπρος.
  • Από την άλλη, το Κογκρέσο με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που εγκρίνουν τις νομοθεσίες είναι ένα άλλο κεφάλαιο κι εκεί ακριβώς έγκειται η ελπίδα, διότι κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ευοδωθούν οι «business» με τον κο. Ερντογάν. Ο Νόμος εναντίον της διαρροής αμυντικής τεχνολογίας σπάει τα δεδομένα τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που πολύ βλέπουν και επικροτούν ακόμη και εντός της χώρας μας.
Οι δε Αμερικανοί, λένε ανώτατοι Αξιωματικοί που έχουν φοιτήσει στα εκεί πανεπιστήμια κι έχουν υπηρετήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απίστευτα τυπολάτρες με τη νομοθεσία, κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών, οπότε ας κρατηθεί ένα μικρό καλάθι, τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου, για το μέλλον του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αφορούν την Τουρκία.
Οι διαχρονικές ευθύνες
Πάντως λίγοι είναι εκείνοι που «πέφτουν από τα σύννεφα» με αυτές τις εξελίξεις, κυρίως οι στρατιωτικοί διότι όπως λένε οι ίδιοι σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια, από τότε που φώναζαν όλοι να μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα του αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35, ήξεραν πως θα κληθούν μελλοντικά ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προμήθειας αυτών των μαχητικών από την Τουρκία.
  • Πολιτικές ηγεσίες επί σχεδόν δυο δεκαετίες κώφευαν και σφύριζαν αδιάφορες στα καλέσματα των στρατιωτικών ηγεσιών και τώρα η χώρα γι’ ακόμη μια φορά υποχρεώνεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις καθώς πολλοί προέβλεπαν τι θα συμβεί το 2022 όταν η Τουρκία παραλάβει το F-35. Όμως κανείς από τους έχοντες την ευθύνη δεν τόλμησε ν’ αντιμετωπίσει ένα επερχόμενο πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
  • Να θυμίσουμε μόνο πως οι «business» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, αρχικά προέβλεπε εκατό αεροσκάφη κι όχι μια ή δυο μοίρες μαχητικών 5ης γενιάς, άρα τα χρήματα ήταν πολλά. Βέβαια με τις υποτιμήσεις του νομίσματος τώρα και με τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, αν κι εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή για την παραλαβή των F-35, σαφώς τ’ αεροσκάφη δεν θα είναι εκατό, αλλά πολύ λιγότερα, θα υπάρχουν όμως!
Το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς για την Τουρκία ήταν μια τυπική διαδικασία εξοπλιστικού προγράμματος την οποία στην χώρα μας την γνώριζαν όλοι, Το S-400 υπό μια έννοια ήταν ένας αιφνιδιασμός, άρα μπορεί με ασφάλεια να πει κανείς πως η απάθεια της Ελλάδας απέναντι στα F-35 της Τουρκίας αποτελεί «μνημείο ωχαδελφισμού» των Ελληνικών κυβερνήσεων με την έλλειψη χάραξης αμυντικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά