Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία

Σίμο Χέιχε: Ο στρατιώτης που γινόταν ένα με το χιόνι και έσπερνε τρόμο και όλεθρο στους Σοβιετικούς
Ο Σίμο Χέιχε, επίσης γνωστός και ως «Ο Λευκός Θάνατος» («The White Death,») ήταν ένας Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 500 στρατιώτες σε 100 ημέρες κατά το χειμερινό πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση το 1939-1940.
Ο Χέιχε το κατάφερε αυτό με μια φινλανδική παραλλαγή σοβιετικού τυφεκίου, το Μ/28, του αξιόπιστου σοβιετικού τυφεκίου Mosin-Nagant (γνωστό και ως Pystykorva (Πουστουκόρβα).
Προτιμούσε να χρησιμοποιεί μεταλλικό σκόπευτρο και όχι τηλεσκοπικό έτσι ώστε να δίνει μικρότερο στόχο στον αντίπαλο διότι με τηλεσκοπικό σκόπευτρο ο ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να σηκώνει το κεφάλι περισσότερο κατά την σκόπευση και παρατήρηση.
Επίσης με τον τρόπο αυτό περιόριζε την
πιθανότητα αντανάκλασης από το τηλεσκοπικό σκόπευτρο, που ενδεχομένως να πρόδιδε την θέση του.
Αποτέλεσμα εικόνας για Simo Häyhä the deadliest sniper
Μια ακόμα τακτική του Χέιχε ήταν να συμπιέζει το χιόνι μπροστά από το όπλο, κάνοντάς το συμπαγές, ώστε κατά τη διάρκεια της βολής και το κλώτσημα του όπλου να μην εκτοξεύεται και προδίδει τη θέση του καθώς επίσης καθόλη την διάρκεια αναμονής και ενέδρευσης είχε στο στόμα του χιόνι ώστε η ανάσα του να μην εξαχνώνεται στον παγωμένο αέρα και γίνεται εμφανής σε περίπτωση που η περιοχή εποπτευόταν από κιάλια των αντιπάλων.
Οι Ρώσοι προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να τον εξολοθρεύσουν τοποθετώντας και αυτοί ελεύθερους σκοπευτές καθώς και με τυφλές ή στοχευμένες βολές πυροβολικού.
Η καριέρα του τελείωσε όταν τελικά οι σκοπευτές πέτυχαν τον στόχο τους και τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο, καταστρέφοντας ένα μέρος από το μάγουλό του και της κάτω γνάθου.
Ωστόσο επέζησε για να γίνει ένας από τους πιο θρυλικούς ήρωες της Φινλανδίας.
Βρέθηκε και διασώθηκε από συμπολεμιστές του οι οποίοι ανέφεραν αργότερα ότι «το μισό του κεφάλι έλειπε». Ο Χέιχε παρέμεινε αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου, την μέρα που ουσιαστικά σταμάτησε ο πόλεμος μεταξύ Φινλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης.
Λίγο αργότερα ο Χέιχε προήχθη από το βαθμό του δεκανέα στο βαθμό του ανθυπολοχαγού από τον στρατάρχη Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ. Κανένας άλλος στρατιώτης στην ιστορία του φινλανδικού στρατού δεν προήχθη τόσο γρήγορα όσο ο Χέιχε.
Ο Χέιχε χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ανανήψει από τα βαριά τραύματα που υπέστη καθώς η σφαίρα του είχε σπάσει το σαγόνι και είχε διαλύσει το αριστερό του μάγουλο. Τελικώς επανήλθε και έγινε επιτυχημένος κυνηγός ταράνδων και εκτροφέας σκύλων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε το 2002 από φυσικά αίτια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Simo Häyhä the deadliest sniper

https://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά