Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Από μια κυβέρνηση του 70% οι προσδοκίες μεγαλώνουν

Φτάνουμε στον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζει τον μήνα του μέλιτος με τους πολίτες. Απ’ όποια πλευρά και να το δεις, πολιτικά, δημοσκοπικά, επικοινωνιακά και κοινωνικά, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν χάνει δυνάμεις, αλλά και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη περίπου του 70% των ψηφοφόρων και κυρίως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Καθόλου άσχημα αν σκεφτούμε ότι εξελέγη πρωθυπουργός με κάτι λιγότερο από 40% και αντιμετωπίστηκε από το εκλογικό σώμα περίπου ως αναγκαία λύση για να φύγει ο Τσίπρας, αλλά μέχρι εκεί.
Η πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από την αντιπολίτευση - και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια σύγχυση εκεί που εύκολα γίνεται αντιληπτή. Ο Τσίπρας φέρεται να προβλέπει αιφνίδιες εκλογές το 2020 «για να ισοπεδώσει την Αριστερά ο Κυριάκος»(!), στη Βουλή μπερδεύτηκε ανάμεσα στην Deutsche Welle και τις απλές πράξεις αριθμητικής, και κυρίως για πρώτη φορά απάντησε στο ερώτημα «Τι θα κάνετε αν χάσετε και τις επόμενες εκλογές;». Και η απάντησή του σίγουρα δείχνει μια διαφοροποίηση στη στάση του. Η μέχρι τώρα κάθετη θέση του αντικαταστάθηκε από μια άποψη λιγότερο κατηγορηματική: «Δεν είμαι ισόβιος, δεν έχω παντρευτεί τη θέση, είμαι 11 χρόνια πρόεδρος. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη δική μου γνώμη, αλλά και αυτή των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ζήτημα στην παρούσα φάση δεν είναι όμως ο Τσίπρας, ούτε να αναζητήσουμε γιατί ο Κυριάκος και η κυβέρνηση πάνε καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι τους. Το θέμα είναι ότι αυτή η επιτυχία δημιουργεί νέες ευκαιρίες και μεγάλες προσδοκίες. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν δικαιολογείται κανένας δισταγμός στην υλοποίηση των υπεσχημένων, ούτε καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έχει την ευκαιρία να περάσει πάνω από τον πήχη που η ίδια έβαλε και να μείνει πραγματικά στην Ιστορία ως μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που έχτισε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους τα τρία μνημόνια.
Υπ’ αυτή την έννοια δεν δικαιολογούνται ούτε αναβολές, ούτε εσωστρέφεια, ούτε αέναοι αναστοχασμοί. Παράδειγμα πρώτο, η κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια ως συμπληρωματικό μέτρο στην προσπάθεια που γίνεται από τις πρυτανικές αρχές, τους φοιτητές και την Αστυνομία για την εφαρμογή του ασύλου και το τέλος της «μπαχαλοποίησης» ορισμένων ΑΕΙ. Η κοινωνία το θέλει, για την ακρίβεια το 70% τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ την εκλογική βάση της Ν.Δ. και συμπεριλαμβάνει μέρος του ΣΥΡΙΖΑ), η πανεπιστημιακή κοινότητα το εγκρίνει, άρα ποιο είναι το πρόβλημα και όλο το σκέφτονται; Αν περιμένουν να συμφωνήσουν όλοι, μέχρι τον τελευταίο κουκουλοφόρο, τότε το τρένο θα χαθεί και είναι κρίμα.

Ανάλογα παραδείγματα έχουμε στις θεσμικές αλλαγές που ψηφίζονται αύριο με την αναθεώρηση του Συντάγματος ή με τον Προϋπολογισμό ή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, αλλά και στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Περιβάλλον και παντού. Για μία ακόμη φορά η κοινωνία δείχνει να προηγείται και αν αυτή η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να την ακολουθήσει, τότε ποιος και πότε θα το κάνει; Ο μήνας του μέλιτος θα συνεχιστεί και τον χειμώνα - όχι όμως για πάντα. Φυσιολογικά, κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η φθορά, αλλά σημασία έχει μέχρι τότε η κυβέρνηση να έχει κάνει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα και τους πολίτες. 
 Μπάμπης Κούτρας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Ευτύχησε κατά κάποιο τρόπο ο Μητσοτάκης να διαδεχθεί την πιο άχρηστη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, γι αυτό και η στήριξη που απολαμβάνει.Να προσέξει όμως γιατί τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τωρινη αυξημενη στηριξη του κ.Κουλη ερμηνευεται με την απλοχεργια που σκορπα τα λεπτα των γεματων ταμειων της κυβερνησης Αλεξη Τσιπρα, μοιραζοντας τα για καθυστερησεις επιδωματων, ενισχυσεις προωρων συνταξιοδοτησεων κι αλλων σκοτεινων παροχων εδώ κι εκει, ητοι καθαρη ψηφοθηρεια, βιβα στο σκροποχωρι με αλλα λογια!!
      Τα βρηκε στα ταμια με την δοκιμασμενη και υγειη πολιτικη του Αλεξη, ο οποιος ηταν σωστος , γνήσιος πατριώτης και καθαρος σαν το ολογιομο φεγγαρι στον καθαρο Ελληνικο ουρανο!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν κάνεις για μια ακόμα φορά σωστή ερμηνεία της κατάστασης.Το ότι ο υπουργός προστασίας του πολίτη σήμερα απολαμβάνει πρωτοφανή δημοφιλία πάνω από 60% όταν η προηγούμενη υπουργός,επί Τσιπροκαμένης εποχής είχε κάτω από 20% δείχνει για παράδειγμα πως η αυξημένη στήριξη στην κυβέρνηση δεν έχει να κάνει μόνο με ευνοϊκά οικονομικά μέτρα.Γ.Κ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα για τα γεμάτα ταμεία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ΕΓΔΑΡΕ τον κοσμάκη και κυρίως την μεσαία τάξη. Αυτό ξέχασες να αναφέρεις σύντροφε.

      Διαγραφή
  2. Διαφαίνεται ολοκάθαρα γραφια μου , ότι ο κ. Κουλης, όχι ότι δεν θελει, αλλα δεν μπορει να ξεπερασει τον εαυτουλη του και από σημερα ως αυριο να γινει δημιουργικος, υλοποιηοντας σχεδια προγράμματα και ονειρα.
    Το πολύ πολύ να καταφερει να αρχισει το εργο στο Ελληνικο κι αυτό όχι γιατι το θελει, αλλα επειδή τον σπρωχνουν τα συμφεροντα της ολιγαρχιας , λες και η Αθηνα, ο υδροκέφαλος των 4+εκατομ. είναι η Ελλαδα!!
    Με τον Κουλη μπροστα η Ελλαδα στο συνολο θα παραμενει στο σημειωτον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΑΧΑΣΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΞ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ 2015 ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΑ 4.5 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΦΕΤΟ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τσίπρας και ΣΙΑ διακατέχονται από το σύνδρομο της ανικανότητας και τρέμουν την ανάδειξη της ικανότητας μέσα από σκληρή δουλειά και γνώσεις γιατί τους χαλάσει το αφήγημα του κρατισμού που τους διασφαλίζει πολιτική ισχύ λόγω της πελατειακής σχεσης. Η ανάδειξη Καρανίκα, Νοτόπουλου, Ηλιοπούλου κλπ, αλλά και η ανάθεση του τομέα κλιματικής αλλαγής στη Δουρου που στη βάρδια της λόγω εγκληματικής ανικανότητας έπνιξε και έκαψε 125 αθώους συμπολίτες μας είναι περίτρανη απόδειξη για το μίσος που διακατέχει αυτούς τους ανθρώπους για την αξία της ανάδειξης μέσα από την ανθρώπινη και ατομικη ικανότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά