Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Το μοντέλο διακυβέρνησης, τα στοιχήματα και οι ευθύνες

Oσο περνά ο καιρός και όπως συμβαίνει πάντα, η κυβέρνηση δίνει ήδη τις εξετάσεις της.
Κρίνεται με βάση το τι υποσχέθηκε και τι υλοποιεί, σε ποιον χρόνο το κάνει και με ποιον τρόπο.
Υπάρχει ωστόσο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης, πιο έντονο από ό,τι συνέβαινε με οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.
Ούτως ή άλλως και παρά τα όσα διάφοροι κατά καιρούς επιχείρησαν να υποστηρίξουν, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα. Είτε το θέλει, είτε όχι, πιστώνεται τις επιτυχίες, χρεώνεται τις αποτυχίες.
Το ζήτημα είναι πάντοτε, πώς διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, πόσο ελέγχει τους υπουργούς του και πώς επιλέγει συνεργάτες και συμβούλους.
Περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει αρμοδιότητες και ευθύνες στο
γραφείο του και έχει πάρει πάνω του το βάρος διαφόρων εγχειρημάτων.
Από το rebranding της Ελλάδας, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την ασφάλεια, προσφάτως την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, κ.ά.
Είναι θεμιτό να επιθυμεί να έχει τον έλεγχο και κατά τεκμήριο, οι άνθρωποι στους οποίους ανατίθενται οι διάφορες αποστολές είναι ενδεδειγμένοι για τις θέσεις.
Ωστόσο, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Όσο οι τεχνοκράτες-σύμβουλοι του Πρωθυπουργού θα δίνουν τις εξετάσεις τους, τα φώτα θα είναι στραμμένα στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Αν π.χ. οι εξαγγελίες για την απαγόρευση του καπνίσματος αποδεχθούν φούμαρα, το κόστος θα το χρεωθεί ο Πρωθυπουργός.
Αν το rebranding της χώρας φανεί μία κενή εξαγγελία, τα φώτα στον Πρωθυπουργό θα πέσουν.
Αν το πρότζεκτ με τους ασυνόδευτους ανηλίκους καθυστερήσει ή οι εξαγγελίες δεν επαληθευτούν, ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην εικόνα.
Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα έχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό.
Όταν ρόλοι και ευθύνες ανατίθενται σε υπηρεσιακούς παράγοντες ή σε πρόσωπα με σαφή θεσμικό ρόλο, υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες σε περιπτώσεις αστοχιών ή αποτυχίας. Ευθύνες αποδίδονται, τα πρόσωπα απομακρύνονται, κάποιος άλλος αναλαμβάνει, οι διοικητικές ευθύνες του Πρωθυπουργού παραμένουν, αλλά περιλαμβάνουν και την έγκαιρη λήψη μέτρων.
Όταν στις περισσότερο η λιγότερο νευραλγικές θέσεις τοποθετούνται πρόσωπα εκτός διοικητικής δομής ή χωρίς διοικητική εμπειρία και με μοναδική αναφορά στον Πρωθυπουργό, η δυνατότητα λήψης ριζικών μέτρων σε περίπτωση κατά την οποία παραστεί ανάγκη, είναι δυσχερέστερη. Αν αποτύχει ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού, η αποτυχία βαρύνει αυτομάτως τον αποκλειστικό και ανώτατο προϊστάμενό του.
Υπό αυτήν την έννοια και δίχως όλα αυτά να προμηνύουν αποτυχίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο θα αξιολογεί την κυβέρνησή του με βάση τα όσα είχε αναφέρει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου, θα αξιολογείται και ο ίδιος για τις δύσκολες αποστολές που έχει συγκεντρώσει στο γραφείο του.
Προφανώς είναι μία συνειδητή απόφαση. Θα φανεί αν ήταν η σωστή. 
Αγγ. Κωβαίος-in.gr

4 σχόλια:

  1. ..και μονο οπτικα τα μελη τουτα,συμπεριλαμβανομένoυ του κ.Κουλη καταμεσης , δεν εκπεμπουν αισιοδοξια,κατι ιδιαιτερο και διαρκες να πουμε, ωστε η ψυχη αναπαυμενη και με σιγουρια να βροντοφωνησει κατενθουσιαμενη ένα βγηκαμε η βρήκαμε και σταυροκοπουμενη να δοξασει το Θεο που μας εστειλε τουτα τα αγγελούδια!!
    Ιδιαιτερο ντορο κανουν βεβαια ο αγγουρινος στο κεντρο, ο στυλοβατης αρχηγος με το ριχμενο χαμενο βλεμμα του καπου μακρια στο βαθος και κοντα σ~αυτον στα δεξια του ο πιτσιρικας με τη πρασινη γραβατα της χλοης, που ξεχωριζει σα θηλιά (και όχι γραβάτα),
    προμηνιοντας προφανως τις στερησεις που θα ρθουν ακομα από την δεξια κυβέρνηση κόβοντας την ανασα, ιδιαιτερα στους οικονομικά ασθενέστερους.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθεια, που είναι τρυπωμένοι οι δυο σωματοφυλακες??
    Πουναι ο Αδωνι, το καναρινι του Πειρεα και που ο Βοριδης του Βορια!! Μα αυτοι δεν εναι που στις αρχες ακομα του 21 αιωνα ωμορφαινουν ιδιαιτερα το κυβερνητικο μπουκετο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα βλεπω από τα γραμμενα στα προσωπα τουτων των κυβερνητικων αντιπροσωπων μας!
    Θα είναι καταφανως διαχειρισται στα υπουργια τους και τιποτα άλλο παρα περα.!
    Θα κανουν τις ρουτινες δουλειες τους εντυμα και κατά το δυνατον καλα. Θα είναι σαν τους παλιους νεροκοπτες που ειχαμε παλια στα λιοπεριβολα μας , που βαζαν στη δεστρα το νερο στην αυλακωσια , το βοηθουσαν με το τσαπι να φθασει στο περιβολι, αφινοντας το να νοτιζει το χωμα κι αυτοι κατακουρασμένοι μετα το ριχναν στον υπνο κατω από μια σκιερη ελια!!Κατι νέο και απαραιτητο, πρσαρμοσμενο σωστα για τη καλιτερευση της ζωης
    μας δεν προκειται να συμβει, εκτος βεβαια τα παραμερισμα από τα χορταρια με το τσαπι,που ειπαμε.!!
    Ενδεχομένως καποιες νεες στρατηγικες πανς από τα κεφαλια τους θα τις επιτελουν στο επιτελειο του κ. Κουλη συμβουλοι και καλοπληρωμενοι παρασυμβουλοι σαν την αμερικανικη συμβουλευτικη εταιρεια Mc Kinsey!! Ο κ. Κουλης θα είναι το οργανο τουτων και από αυτους θα κατευθυνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είσαι ο ίδιος που σχολιάζεις και στα τρία σχόλια παρακαλούμε συνέχισε να μας διασκεδάζεις δείχνει πόσο πολύ σε έχει πονέσει ή ήττα στις εκλογές και ακόμη δεν έχεις δει τίποτα ....κάνε κουράγιο σύντροφε θα πονέσεις και άλλο

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά