Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Με εντολή πρωθυπουργού!

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, αλλά και οι άνθρωποι των αγορών διεθνώς έμειναν εμβρόντητοι από την είδηση που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά μέσα ενημέρωσης του κόσμου για την υπόθεση της Folli Follie. Η εμβληματική ελληνική εταιρεία με την τεράστια διεθνή δραστηριότητα αποδεικνυόταν -κατά εμφατικό τρόπο- μια τεράστια φούσκα με ένα «κενό» στο ταμείο της περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληγωθεί το (όποιο) επενδυτικό κύρος της χώρας ακριβώς σε μια περίοδο που ανάρρωνε από μια δεκαετία κρίσης και μιζέριας, αλλά και να βλαφτούν τα συμφέροντα παγκόσμιων κολοσσών που είχαν επενδύσει σε αυτήν, όπως η αμερικανική Fidelity και η κινεζική Fosun, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία.
Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για αδυναμία του νομικού πλαισίου, για ισχυρές διασυνδέσεις των υπαιτίων με το πολιτικό σύστημα στη χώρα ή για ό,τι άλλο, αλλά αυτό που συνέβαινε μέχρι προχθές, να βρίσκονται στη Folli Follie και να τη διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι που διέπραξαν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, αποτελούσε μεγάλη ντροπή για τη χώρα, μια μαύρη κηλίδα. Επί περίπου 18 μήνες δεν μπορούσε να τους κουνήσει ούτε δημόσια αρχή, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε τα συνεχή ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Ποιος τους κάλυπτε δεν γνωρίζω και θα ήταν άδικο σήμερα να το γυρίσουμε στο κομματικό, αν δηλαδή ήταν κάποιος ή κάποιοι από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ξέρω, όμως, με βεβαιότητα ποιος δεν τους κάλυψε και με μια τροπολογία (που κατατέθηκε προχθές) τους στέλνει πρώτα σπίτι τους προκειμένου τουλάχιστον να μάθει η διεθνής οικονομική κοινότητα τι ακριβώς συνέβη και… πιάστηκαν κορόιδα χιλιάδες επενδυτές αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου (γι’ αυτά ειδικώς, προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος).
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να διστάζει όταν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι κάτι πάει λάθος και βλάπτει το κύρος της χώρας (αλλά και το δικό του), όπως ήταν αυτό. Δεν γίνεται να μιλάς με ξένους επενδυτές, να προβάλλεις την Ελλάδα ως έναν νέο και δυναμικό πλέον επενδυτικό προορισμό και να έχεις 18 μήνες μετά στη θέση της τη διοίκηση μιας εισηγμένης εταιρείας που ενέχεται σε τέτοιο σκάνδαλο. Ή όχι;

Οπως δεν δίστασε ο Μητσοτάκης να πει στις τράπεζες να… προσέξουν ολίγον τις υψηλές προμήθειες και τώρα τα πανάκριβα data που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δεν συνέβη το ίδιο με ορισμένες περιπτώσεις διοικητών νοσοκομείων, αλλά, ΟΚ, λάθη γίνονται και πάντοτε υπάρχει χρόνος να διορθώνονται.
Σε μια διακυβέρνηση ένας πρωθυπουργός έχει χιλιάδες ευκαιρίες να κάνει το σωστό και άλλες τόσες να λοξοδρομήσει. Κρίνεται, όμως, από τα βασικά και όχι από τα μεμονωμένα, από τα κρίσιμα και όχι από μια ανοησία όπως αυτή που έγινε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην πολιτική πολλές φορές δεν παίζουν ρόλο οι εντυπώσεις.

Και η μεγάλη εικόνα της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι καλή πλην της υπόθεσης του Μεταναστευτικού, που δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί εγκαίρως γιατί απλούστατα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι αντί για 100 μετανάστες τον μήνα θα έρχονταν 300 την ημέρα. Θα κριθεί όμως και σε αυτό σε λίγους μήνες, όπως και σε πολλά άλλα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μην αφήνει στην τύχη τους όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά ακόμα και όσα φαίνονται μικρά και ασήμαντα σήμερα. 
΄Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

10 σχόλια:

  1. http://www.matrix24.gr/2019/12/g-papandreou-to-vromiko-89-den-itan-para-mia-skevoria/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχε φιλότιμο, θα έπρεπε να κρύβεται. Αλλά η λέξη φιλότιμο, όπως και άλλες, είναι ξένη στη φιλοσοφία του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ενός ανθρώπου που κυβέρνησε με σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν» και οδήγησε τη χώρα στο Καστελόριζο και στα… σαγόνια του ΔΝΤ. Ενός ανθρώπου που είχε ομοτράπεζο τον Καντάφι και άλλους του ιδίου, τάχα μου δήθεν, σοσιαλιστικού φυράματος.
      Ο κ. Γ. Παπανδρέου, αντί να έχει οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο για όσα έκανε σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, έχει το θράσος να εμφανίζεται ακόμη δημόσια, λόγω της ασυλίας που του δίνει το ότι είναι…γαλαζοαίματος της ελληνικής αστικής τάξης.
      Ο άνθρωπος που πήρε μόλις 2,47% στις εκλογές του 2015 έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα. Και θα τον βάλει η κυρία Γεννηματά στη Βουλή (γιατί μόνος του δεν θα έμπαινε ξανά ποτέ) για να κουνάει και το δάχτυλο. Το «παιντί», ο Γιωργάκης…

      Διαγραφή
    2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΕ Ή ΨΕΥΤΗΣ Ή ΑΣΧΕΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΓΥΡΑ ΣΤΥΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ " ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ". ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ. ΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΟΣΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΠΟΥ ΣΥΣΝΗΔΕΙΤΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΦΗΡΜΩΣΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΒΑΛΤΑ ΚΑΤΩ ΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΤΙ ΚΟΨΙΜΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΣΦΑΗΗ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΜΕΤΡΑ ΠΟΣΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΠΗΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΜΑΣΕΣ ΚΟΠΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ......ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

      Διαγραφή
    3. Όσοι έχουν ακλόνητα επιχειρήματα δεν καταφεύγουν σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.Το σημειώνω για να φανεί το ήθος αυτών που τον υποστηρίζουν.
      Όταν πρωτοείπε τη φράση λεφτά υπάρχουν σε ζωντανή μετάδοση συνέντευξης δεν είχε αναφέρει κανένα αν... που σε προσπάθεια δικαιολόγησής της προσέθεσε σε προεκλογική του ομιλία στη συνέχεια μετά την συνειδητοποίηση της ''γκάφας'' του.Αλλά ,όποια εκδοχή και να πάρουμε ,τι τον εμπόδισε να αναζητήσει τα λεφτά εκεί που υπήρχαν (αφού έγινε πρωθυπουργός) και αντί αυτού μας έβαλε στα μνημόνια;
      Για την συνειδητή εξαπάτηση του αυτή σε βάρος του λαού εξ άλλου ακόμα και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που τον ψήφισαν του γύρισαν την πλάτη με το ατιμωτικό ποσοστό που πήρε ,μόλις 2,47%.

      Διαγραφή
    4. Αν νομιζεις οτι ο Παπανδρεου έφερε τα μνημονια εισαι βαθεια νυχτωμενος και απο οικονομικα σκραπας...λυπαμαι πραγματικα που μερικοι εχουν δικαιωμα ψηφου σε αυτη τη χωρα

      Διαγραφή
    5. ''Σιωπή του μασκαρά'' στο ερώτημα που έκανα και φαντασιώσου πως μόνο όσοι ψηφίσατε το αξιολύπητο γιωργάκη αξίζετε και πρέπει μόνο εσείς να έχετε δικαίωμα ψήφου.
      Συνέχισες και με το δεύτερο σχόλιό σου να μιλάς απαξιωτικά για συνομιλητή σου που δεν γνωρίζεις και το μόνο που απέδειξες είναι πως δικαίως ο λαός μας σας έβαλε στη γωνία.

      Διαγραφή
    6. Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 - 8:56:00 μ.μ. EET, εχεις απολυτο δικαιο φιλε μου, ειμαι απολυτα μαζι σου, αρκει να μελετησει κανεις τις σπαταλες του Σαμαρα , του Κοκο /Κωστακη και Βενιζελου και θα δει την αληθεια να χασκει!!Μονο πραγματι ανιδεοι δεξιόστροφοι, φανατικοι του Κουλη και Αδωνι μπορει ναχουν αντιθετη γνωμη! Μη χωλαινεις φιλε μου , η αληθεια γρηγορα θα λαμψει!!χ

      Διαγραφή
  2. Δεν είναι πρωτη φορα που Ελληνες μικρο επενδητες-βιοπαλεστες χανουν τα λεπτα τους σε δαιμονιους επιχειρηματιες σαν και τωρα ! Παλια ηταν ο μεγαλος οραματιστης Σ.Κοκκαλης που, με την ιδρυση κατά το 2000 της Ιντρακόμ και τη φουσκα για τη δηθεν αναμενομενη παραγγελια του νεου μαχητικου Ευροφαιτερ και την βεβαια αναθεση της εντολης στην Ιντρακόμ για την Ελεκρτονικη του μαχητικου αεροσκαφους , την αγορα του αιωνα, μαζεψε και αφανισε τις οικονομιες πολλων Ελληνων. Τοτε καταφερε ο δαιμονιος Ελλην πολυταλαντούχος και πολυπραγμωνας βιομηχανος να ανεβασει τις μετοχες της Ιντρακόμ καθετα για λιγες ημερες πανω από 26 Ευρω- τοτε 52+ Μαρκα, οι οποιες συρικνοθηκαν λιγο μετα, με τη φουσκα και την μη συμμετοχη της Ελλαδος στο μαχητικο, σε σημερινη αξια 1 ευρου!!Και όμως ο κ. Ιντρακόμ και πλασιες της αγορας του αιωνα σημερα υπαρχει ακομα, ζει και βασιλευει, εν μερει και με τις οικονομιες που του εμιστευθηκαν πολλοι σαν και μενα αγοραστες μετοχων της εταιρειας του!! Το κυριο θεμα είναι να εχεις εμπιστους παντου και να βρίσκεις παπαγαλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ο υπουργος οικονομικος μας εμφανιζεται παντα με γραβατα χλοης??
    Εχω μερικες γραβάτες σε αλλους χρωματισμούς στο ντουλαπι, μπορω να τις στειλω σε καποιον από τους φιλους του, ωστε να αλλαξει το χρωμα, επιλεγοντας μια από αυτές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν προσέξει κανείς οι επενδύσεις του κ. Κόκαλη στο εξωτερικό είναι όλες ζημιογόνες. Η ΙNTRALOT έχει πατώσει και το ομόλογό της στη κατηγορία σκουπίδια.
    Μόνο στην Ελλάδα οι Εταιρίες του Κόκαλη ήταν κερδοφόρες. Το γιατί, αυταπόδεικτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά