Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Μεσόγειος

Ήταν μετά τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως με την Τουρκία «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα δυσκολίες». Ο βαθμός των δυσκολιών δεν είναι ασφαλώς πάντα ο ίδιος. Σε αυτή τη φράση όμως συμπυκνώνεται το είδος της σχέσης που έχει διαχρονικά η χώρα μας με τη γειτονική χώρα. Αλλά είναι και από αυτή την ίδια φράση που προκύπτει ο στόχος: η επίτευξη ενός modus vivendi.
Περνώντας όμως κανείς από τη θεωρία στη ζώσα πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: Πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος όταν η Τουρκία δημιουργεί εντελώς αυθαίρετα έναν διάδρομο στη Μεσόγειο «διαγράφοντας» από τον χάρτη τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη; Τι περιθώριο, όχι μόνο
συνύπαρξης, αλλά και απλής συνεννόησης, μπορεί να υπάρξει;
Η μία απάντηση είναι τόσο παλιά σχεδόν όσο ο δυτικός πολιτισμός. Si vis pacem, para bellum - εάν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο. Όσο όμως και αν αυτή η απάντηση θεωρείται επιβεβλημένη ενόψει του κινδύνου ενός θερμού επεισοδίου στη Μεσόγειο, άλλο τόσο είναι ανεπαρκής. Η ολοκληρωμένη απάντηση είναι πως η χώρα μας διαθέτει και διπλωματικά εργαλεία, αλλά και διεθνείς συμμαχίες για να γαληνέψουν τα νερά της Μεσογείου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως ο αυθαίρετος διάδρομος εκθέτει σε όλο του το εύρος αυτό που η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε «τουρκική προκλητικότητα», αλλά λίγοι στη διεθνή κοινότητα μπορούσαν να αντιληφθούν. Τώρα ξέρουν. Κι αυτή η γνώση δεν μπορεί παρά να παίξει τον ρόλο της για να συρθεί η Αγκυρα σε ένα modus vivendi όπου το διεθνές δίκαιο και η Ιστορία θα γίνονται σεβαστά.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά