Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Απλώς είναι ντεμοντέ

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βαδίσεις ξανά προς την νίκη, είναι να εξετάσεις τα αίτια της ήττας σου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται τόλμη και ευφυΐα. Συνδυασμός αρκετά δύσκολος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε μήνες μετά την ήττα του, δεν εξέδωσε ένα κείμενο—προϊόν συλλογικής επεξεργασίας—στο οποίο να εξηγεί γιατί έχασε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.
Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει περιφρόνηση προς όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Επί της ουσίας, η αδυναμία ή η απροθυμία ανάλυσης των αιτίων της ήττας είναι ο βασικός λόγος της σημερινής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως δεν αντελήφθησαν τα ηγετικά στελέχη του πως για να αντιμετωπίσουν την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μηυσοτάκη θα πρέπει να επεξεργασθούν μιαν άλλη πολιτική από αυτή που υποστήριζαν από το 2012 ως και σήμερα. Οι συνθήκες άλλαξαν.
Αυτή η αδυναμία να εξετάσουν γιατί έχασαν, δείχνει πως ο
ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια φούσκα που την πήγαν στα ύψη οι αέρηδες του μνημονίου.
Ευθύς ως το σκηνικό άλλαξε, η φούσκα ξεφούσκωσε. Αυτή η αδυναμία προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στα νέα δεδομένα τον οδηγεί να μιλά με γλώσσα που έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Να μιλά με γλώσσα που καταλαβαίνει ένα ακροατήριο που όλο και μικραίνει.
Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι σήμερα ντεμοντέ. Φαίνονται σαν παλιακοί.
Αυτό βέβαια είναι ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαρά του κάθε πρωθυπουργού, καθώς το μέλλον του είναι οι φθαρμένες και κουρασμένες «προσωπικότητες» του ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται πολιτική το 2020 με όρους της δεκαετίας του '80.
Δεν μπορεί να φοράς καμπάνα παντελόνι, σήμερα. Δεν έχεις καμιά τύχη.
Αυτός είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α.Τσίπρας.
Μα δεν μπορούν να ανανεωθούν; Δεν μπορούν να αναλύσουν την σημερινή κατάσταση και να ασκήσουν μια σύγχρονη με τα δεδομένα πολιτική;
Εκ του αποτελέσματος λέμε πως δεν μπορούν. Ο τρόπος σκέψης τους είναι μονοσήμαντος και αδυνατεί να αναλύσει πολυσύνθετες καταστάσεις όπως η σημερινή. Η αντιμνημονιακή ρητορεία που τους έφερε στην εξουσία, ήταν μια απλοϊκή σύλληψη της πραγματικότητας, που αντιστοιχούσε όμως και εξέφραζε τότε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Σήμερα οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι διαφορετικές. Και αυτό φανέρωσαν οι πρόσφατες εκλογές. Και σε αυτές τις απαιτήσεις θα πρέπει να ανταποκριθεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για να το πράξει αυτό θα πρέπει να ανιχνεύσει πρώτα αυτές τις απαιτήσεις και στην συνέχεια να αναζητήσει τα αίτια που αυτές δημιουργήθηκαν.
Δηλαδή να αναλύσει, τελικά, τα αίτια της ήττας του. Έτσι φτάσαμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.
Φαίνεται πως, αν η κυβέρνηση δεν υποπέσει σε ένα σημαντικό λάθος, θα έχει μιαν ανέφελη τετραετία. Ο υπάρχων ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να βρει έναν σύγχρονο αντιπολιτευτικό λόγο. Και αυτό δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Έχει δομικά αίτια, καθώς άπτεται της ιδεολογικής και πολιτικής του φυσιογνωμίας και της ποιότητας των στελεχών του.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αναρρίχηση του Τσιπρα-ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν αποτέλεσμα μιας οικονομικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια σε συντεταγμένα κράτη. Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν επέλεξαν το Τσίπρα για τις αριστερές του ιδεοληψίες αλλά γιατί προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την επιβολή των μνημονίων που ανέτρεψε τη ζωή τους. Η λαϊκιστή και απλοϊκή λύση των προβλημάτων που πρότεινε ο Τσίπρας ακούστηκαν σαν μάνα εξ ουρανού από τον απελπισμένο λαο. Δυστυχως όλοι αντιληφθήκαμε ότι μαγικες λύσεις δεν υπηρχαν και ο λαός συνειδητοποίησε ότι ο Τσίπρας ήταν ένας ακόμη μαυρογιαλουρος χειριστής κοπής. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, ο λαός απέκτησε μεγαλύτερη ωριμότητα, αντιλαμβάνεται ότι επέρχονται κοσμογονικές αλλαγές που δεν λύνονται με πεπερασμένο συνθήματα της δεκαετίας του 1980, και απαιτεί διακυβέρνηση που θα μπορεί να λύνει τα σύγχρονα και πολύπλοκα προβληματα της χώρας. Χρονος θα δείξει ποιος μπορει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρις τον κ. Αλεξη Τσιπρα αγαπητε μου φιλε , και λατρη της λουφας και του μασκαρεματος αλα χαμαιλέοντα, η Πατριδα σου Ελλαδα, η δοξασμενη και χιλιοτραγουδησμενη, θα ηταν καρυδοτσοφλο μεσα στο ωκεανο η θα γινοταν βορα σαρκοφαγων τυπων της δικης σου φαρας και ομοταξιας, που ζουν παραμηθιασμενοι και μονο γνωμωνα το προκοιλακι τους και μηδεν άλλο!!
      Αιντε κυριακάτικα κι αμωλα για τον Κουλη και το περιφανο σοι του!!

      Διαγραφή
    2. ΑνώνυμοςΣάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019 - 7:33:00 π.μ. EET
      Τι συγκροτημένος ο λόγος σου!Και σε τι αντίθεση με τις συνήθεις κραυγές κραυγές του 2:31:00 ; Γ.Κ.

      Διαγραφή
  2. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ 7:33 ΚΑΙ 2:31
    Ο 2:31 ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε, με συγχωρεις, αλλα δεν ξερεις να διαβαζεις κειμενα ,όπως δεν ξερουν κι όλα τα ελληνοπουλα, συμφωνα με την ευρωπαικη ετησια εκθεση ΠΙΖΑ!!..Το σχολιο του συμπατριωτη μας πιο πανω ξεκινα με ..... μιας κοινωνικής ιδιαιτερότητας που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια σε συντεταγμένα κράτη....!
      Ποιος τη δημιουργησε τουτη την ιδιαιτεροτητα, αν ηταν ο Κοκος, ο Σαμαρας κι ολα τα καλα παιδια της ΝΔουλας δεν δεν ρωτα, την προσλαμβανει σαν δεδομενο και εσυ σαν αγραμματο χαιβανι την επαινεις κι από πανω!Τραβα σχολειο και μαθε τι είναι αναλυση κειμενου, όπως μαθαινουν όλα τα παιδακια του Γυμνασιου στην Ευρωπη. Ετσι μονο θα μαθεις να διακρίνεις σωστα και παγηδευμενα κειμενα!!!

      Διαγραφή
  3. Υπενθυμιζω οτι σχεδον τα ιδια εκανε και ο Σαμαρας επί Παπανδρέου για να παρει τον τιτλο του Προθυπουργου και μετά μας έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά