Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Από την ελπίδα στη διάψευση των προσδοκιών – Πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Η ιστορική νίκη για την Αριστερά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε δημιουργήσει προσδοκίες για χιλιάδες ψηφοφόρους οι οποίοι απογοητευμένοι από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στα οποία οι φορολογούμενοι «γονάτισαν» είχαν την ελπίδα ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κάνει πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες όπως… σκίσιμο των μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόσο εύκολα προσέφερε απλόχερα στο λαό υποσχέσεις χωρίς να σταθμίζει τα πραγματικά δεδομένα, παρέβλεψε το γεγονός ότι προεκλογικά δεν μιλούσε ως το κόμμα του 3% αλλά ως ένα κόμμα το οποίο – θεωρητικά τουλάχιστον – θα έπρεπε να ήταν έτοιμο να κυβερνήσει.
Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται θριαμβευτής στις εθνικές εκλογές  συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,5% και μαζί με τους ΑΝΕΛ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, μία απόφαση την οποία θα πληρώσει αργότερα καθώς πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Αριστεράς – και όχι μόνο – που είχαν
εμπιστευτεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν του συγχώρεσαν ποτέ αυτόν τον κοινό βηματισμό με το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Οι υποσχέσεις και η διάψευση

«Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» φώναξε ο Aλ. Τσίπρας από τα Προπύλαια το βράδυ των εκλογών. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης» συμπλήρωσε.
«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» τόνισε ο θριαμβευτής των εκλογών.
«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής» είπε στέλνοντας το μήνυμα για κατάργηση των μνημονίων, όπως είχε υποσχεθεί.
Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με ωραία λόγια και υποσχέσεις. Η πορεία όμως ήταν άκρως απογοητευτική καθώς ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν… έσκισε το μνημόνιο όπως έλεγε νυχθημερόν προεκλογικά, αλλά αντιθέτως υπέγραψε ένα καινούργιο, ακόμη πιο δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό από το προηγούμενο, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε ακόμη.
Όσο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ την οποία είχε τάξει στον ελληνικό λαό, δυστυχώς αποδείχθηκε μία εξαγγελία την οποία δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προεκλογικά έλεγε πως θα καταργήσει το ΕΝΦΙΑ πατάσσοντας το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή. Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε και οι έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά το «χαράτσι» για τα ακίνητά τους.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Ποιος δεν θα ξεχάσει τον… επαναστάτη Τσίπρα να φωνάζει το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που ηχούσε ωραία στα αυτιά ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι κινδύνευαν λόγω χρεών να χάσουν τα σπίτια τους.
Χρόνια μετά και γυρνώντας το χρόνο πίσω , όσοι βρέθηκαν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάλλον δεν θα ήταν περήφανοι για τα αποτελέσματα.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες ξεχάστηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα να προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άλλωστε αποδεικνύουν το γεγονός ότι επί εποχής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έκρηξη στους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με έρευνα, από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017).
Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017).

Χιλιάδες κατασχέσεις

Οι οφειλέτες σε τράπεζες και σε εφορία είδαν με ένα «κλικ» να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες.
Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών.
Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Η… συνθηκολόγηση του 2015

Ποιος δεν θα ξεχάσει την περήφανη διαπραγμάτευση και τον δυσβάσταχτο μνημόνιο του 2015 το οποίο υπέγραψε θέλοντας και μη ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφοντας έτσι την οικονομική «αιμορραγία» των ελλήνων φορολογούμενων για πολλά χρόνια.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, άρχισαν να συνειδητοποιούν στις… τσέπες του  τι σήμαινε αυτός ο «συμβιβασμός» του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απέδειξε ότι προσγειώθηκε απότομα από τα αντιπολιτευτικά έδρανα και τους δρόμους όπου έχτιζε το φιλολαϊκό του προφίλ, στο Μαξίμου παίρνοντας στα χέρια του τα ηνία της χώρας.
Τελικά το μνημόνιο κατάφερε να το… σκίσει χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018 ανακοινώνοντας το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Από τότε ξεκίνησε μία επικοινωνιακή αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να επιστρέψει στο παλιό κόμμα με τις αριστερές πολιτικές και να δώσει το στίγμα του για το επόμενο διάστημα, απαλλαγμένο από τα «δεσμά» του μνημονίου.
Ωστόσο η πιστή εφαρμογή του σκληρού μνημονίου και οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν άφησαν κανένα περιθώριο για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
 Μιχάλης Νιβολιανίτης-in.gr

3 σχόλια:

  1. Πολυλογιας Συμπερασμα η
    στα ιταλικα conclusione η ultimazione,
    γερμ.Ergebnis η Schlussfolgerung
    egl. reason that.
    Ο Αλεξης είναι μοναδικος και ο,τι επιασε στα χεργια του το περατωσε απολυτα δικαια, νομιμα και σωστα!!
    Με το χαλι του Κουλη ως τα τωρα, ασύγκριτος ο Αλεξης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν Σήμερα

    -Συγκυβέρνησε η 1η φορά Αριστερά με τον Π. Καμμένο

    -Υπουργοποιήθηκαν Χαϊκάλης, Στρατούλης, Πολάκης, Κουΐκ, Λαφαζάνης, Σγουρίδης κλπ μπουμπούκια

    -Η Μουρλοζωή Κωνσταντοπούλου έγινε Πρόεδρος της Βουλής

    -1ος σε ψήφους βουλευτής ο Γιάνης

    Τι ψηφίσατε ρε μαλάκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοση φεα ουσια δεν εχει το μιαλουδακι σου, ωστε να μπορεις να εκτιμήσεις την αξια και τη σημασια της τοτε κυβερνησης τσιφτη!
      Με φωνες που συναντας σε υποαναπτυκτη μαζα ατομων, π~ακομα πιστευουν ότι με ουρλιαχτα και βρυσιδια -- Τι ψηφίσατε ρε μαλάκες-- εκφραζουν σοβαρη γνωμη και ότι εχουν συλλαβει το τι ανατροπες γιναν και αναμενονται, παμε κατά πισω, βουρ για το γκρεμο !

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά