Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Υπερπτήσεις - παραβιάσεις στο Αιγαίο: Η Άγκυρα επιλέγει την τακτική συντήρησης της έντασης

Την τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την επιδημία του κορονοϊού, καθώς και τους σοβαρότατους κραδασμούς της τουρκικής λίρας, επιλέγει η Άγκυρα.
Εδώ και ένα μήνα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μόνιμο πλέον ... γαϊτανάκι, όχι απλά των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά των υπερπτήσεων πάνω από μικρά, ως επί το πλείστον, αλλά και μεγάλα ελληνικά νησιά.
Τα περισσότερα από αυτά είναι νησιά, των οποίων την ελληνικότητα αμφισβητεί η Άγκυρα. Αρχικώς, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η κεμαλική αντιπολίτευση που, με αφορμή επισκέψεις Ελλήνων στρατιωτικών στα νησιά για να ευχηθούν στους στρατευμένους τις γιορτές του Πάσχα, κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι έχει "χαρίσει" αυτά τα νησιά στους Έλληνες. Στη συνέχεια, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ήταν η ίδια η επίσημη ηγεσία της Τουρκίας που άρχισε να
επικαλείται τους ίδιους απαράδεκτους ισχυρισμούς.
Τώρα, η Άγκυρα φαίνεται ότι επιχειρεί να συστηματικοποιήσει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Έτσι, κυρίως από την αρχή του Απριλίου, αλλά και προηγουμένως, αν και λιγότερο, σε τακτική βάση τα μαχητικά της επιχειρούν να πετάξουν ως επί το πλείστον πάνω από μικρές ελληνικές νησίδες.
Ωστόσο, σημειώνονται και αρκετές υπερπτήσεις πάνω από άκρα μεγάλων ελληνικών νησιών, όπως η Λέσβος, Λήμνος, Σάμος και Ρόδος. Επίσης, αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στον Έβρο. Κάτι που ξεκίνησε ήδη εν μέσω μεταναστευτικής "κρίσης" και πίεσης των ελληνικών συνόρων. Σήμερα, τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο και τη Σύμη, σε μεγάλα ύψη.
Οι περισσότερες από τις υπερπτήσεις, πάντως, σημειώνονται σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος. Κάτι που δείχνει τις αδυναμίες των Τούρκων πιλότων έναντι των Ελλήνων που σπεύδουν να τους αναχαιτίσουν, καθώς και σε σχέση με την ελληνική αεράμυνα.
Εκτιμάται ότι αυτές οι νέες προκλήσεις, παρ' ότι αποτελούν μια ποιοτική κλιμάκωση σε σχέση με τις παραβιάσεις, δεν αποτελούν παρά μια "υπενθύμιση" εκ μέρους της Άγκυρας ότι, μπορεί μεν η Τουρκία να είναι εγκλωβισμένη στην επιδημία, ωστόσο δεν ξεχνά τις βλέψεις της στο Αιγαίο και τις στοχεύσεις της εξωτερικής πολιτικής της.
Κάτι που φαίνεται πως πράττει με κινήσεις "υψηλού συμβολισμού", όπως η πρόσφατη μεγάλη αεροναυτική άσκησή της κοντά στη Λιβύη, καθώς και στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο, Κρήτη και Καστελόριζο (βλέπε: "Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο" και "Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά νοτίως της Κρήτης").
Παρ' ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ισχυρή περιδίνηση, εξαιτίας του κορονοϊού και των κραδασμών της οικονομίας της, φαίνεται πως θέλει να προβαίνει σε επιδείξεις ισχύος σε όλα τα ανοικτά "μέτωπα" που έχει. Προς την ΕΕ, τη Συρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιβύη, κ.ο.κ. Μένει να φανεί, βέβαια, εάν πρόκειται απλά για κουτσαβακισμούς, όπως πολλοί εκτιμούν, ή για κάτι που μπορεί να πάρει ... "θερμές" διαστάσεις.
Η πρόσφατη "παραίτηση" -και η αστραπιαία ανάκλησή της- του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δείχνει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος, ενίοτε μπορεί να εξελιχθεί -έστω, σε ελεγχόμενο- μπάχαλο.
Ως γνωστόν, εξαιτίας του χάους που επικράτησε με την κήρυξη της καραντίνας στην Τουρκία, ο Σοϊλού υπέβαλε την παραίτησή του, επειδή συγκεντρώθηκαν πολλά πυρά σε βάρος του από κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος φέρεται να τρέφει σχέσεις αγάπης (με κάποια μέλη της οικογένειας Ερντογάν) και μίσους (με κάποια άλλα).
Κυρίως, όμως, είναι ο άνθρωπος που κρατάει όλον τον κατασταλτικό (κρατικό και παρακρατικό) μηχανισμό της Τουρκίας προς στήριξη του Ερντογάν και των πολιτικών του, εντός και εκτός της χώρας (Στρατοχωροφυλακή, Λιμενικό, παρακρατικές δομές). Ο ίδιος χειρίζεται και το Μεταναστευτικό. Και στον Έβρο, όπου βρέθηκε σε δυσχερή θέση, αυτός φέρεται να ήταν πίσω από την οργάνωση της "μεταναστευτικής πίεσης" στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ως εκ τούτων, όπως αποδείχθηκε πλέον, ήταν απολύτως αναμενόμενο να μην δεχτεί ο Ερντογάν την (εικονική;) παραίτησή του.
Το χρονικό των υπερπτήσεων
-23 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 31, Υπερπτήσεις: 9, Αερομαχίες: 3, Περιοχή: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Υπερπτήσεις: Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Χίος, Λήμνος, Μεγίστη (Καστελόριζο), Ρόδος, Σύμη.
-22 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 12, Υπερπτήσεις: 10, Αερομαχίες: 4
Υπερπτήσεις: Οινούσσες, Παναγιά, Χίος.
-17 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 42, Αερομαχίες: 4, Υπερπτήσεις: 10
Υπερπτήσεις: Αρχάγγελος Ρόδου, Φαρμακονήσι, Λειψοί, Αρκοί, Γρυλούσα, Ανθρωποφάγοι, Χίος.
-15 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 46, Αερομαχίες: 4, Υπερπτήσεις: 15
Υπερπτήσεις: Ανατολικές ακτές Σάμου, Αρκιοί, Γρυλούσα, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Παναγιά, βορειοανατολικές ακτές Χίου.
-12 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 9, Αερομαχίες: 1, Υπερπτήσεις: 5
Υπερπτήσεις: Λέσβος, βόρειες ακτές Χίου, Παναγιά, Οινούσσες.
-11 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 8, Αερομαχίες: 3, Υπερπτήσεις: 3.
Υπερπτήσεις: Λέσβος, Χίος, Έβρος.
-8 Απριλίου 2020:
Παραβιάσεις: 18, Αερομαχίες: 2, Υπερπτήσεις: 2
Υπερπτήσεις: Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
-2 Απριλίου 2020: Παραβιάσεις: 35, Αερομαχίες: 6, Υπερπτήσεις: 3
Υπερπτήσεις: Παναγιά, Οινούσσες.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά